Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Християнин і теле-магія

Будеш непорочним перед Господом, Богом своїм

Сергій Худієв

 «Перший канал» (РФ) анонсував вихід нової передачі «Чорне-біле», «відбір для якої пройшли найсильніші медіуми». В ній «медіуми» розділяться на дві команди, «чорну» і «білу», і будуть змагатися за глядацькі симпатії. У ролику, що анонсує передачу, з'являються і самі «медіуми» - один стукає в шаманський бубон, інша з чотками в руках, третій займається якимись маніпуляціями на кладовищі.

Сергій Худієв

 Сергій Худієв, автор статті  

Нічого незвичайного для телебачення тут немає - гадалки, чародії, ворожки та чарівники вже давно і міцно облаштувалися на наших телеекранах. Причини цього, швидше за все, чисто комерційні: як сказав один артист початку 90-х, «піпл хаває», окультні передачі збирають людей до екранів, значить, вони побачать вставлену в них рекламу, а завдяки рекламі телебачення, багато в чому, і живе.

«Сердце млеет, гадалке внимая», як співалося в популярному в радянські роки фільмі, і люди охоче поринають у «світ таємничого». Більш того, цей «світ таємничого» постійно шукає спосіб, щоб як-небудь включити в себе Церкву: «медіуми» та інші окультисти перебувають в оточенні ікон і використовують церковні свічки для своїх маніпуляцій, іноді навіть говорять про себе як про людей віруючих і благочестивих . Для людини, далекої від Церкви, це здається чимось цілком природним – адже в Церкві теж таємничо, напівтемрява, звучать урочисті і малозрозумілі слова.

Але насправді Церква не має нічого спільного з «світом таємничого» із окультних телепередач. Більш того, цей світ абсолютно несумісний з православною вірою. Будь-яка окультна практика різко відкидається Священним Писанням: «Не повинен знаходитися у тебе той, хто проводить сина свого або дочку свою через вогонь, віщун, знахар, ворожка, чаклун, чорнокнижник, що викликає духів, чарівник і той, хто викликає померлих; бо мерзенний перед Господом усякий, хто робить це, і за ці ось мерзоти Господь Бог твій виганяє їх від лиця твого; будь непорочним перед Господом Богом твоїм» (Втор. 18:10-13).

Фрагмент передачі «Чорне-біле»

Фрагмент передачі «Чорне-біле»  

Щире навернення до Христа означає розрив з будь-якими формами окультизму. Як ми читаємо в Книзі Діянь Апостольських, «багато з тих, що увірували, приходили, сповідаючи і відкриваючи діла свої. А досить багато з тих, що займалися чародійством, зібравши свої книги, спалили перед усіма, і склали ціну їх, і виявилося на п’ятдесят тисяч драхм. З такою силою зростало і міцніло слово Господнє» (Діян. 19:18-20).

Рукописні книги були дуже дорогі, але люди, які навернулися до Господа, не захотіли їх продати, очевидно, розуміючи, що цим вони дадуть іншим привід до гріха.

У наш час це багатьом незрозуміло - ну, злодійство чи вбивство легко визнати гріхами, вони наносять явну шкоду людям, їх майну або життю. А в чому гріх «медіумів», «екстрасенсів» і тому подібних людей? Хіба що непрямий: людина, наприклад, понадіялась на «цілителів» і упустила момент, коли їй могла б допомогти нормальна медицина...

Нерозуміння тут пов'язано з тим, що Церква і мирські люди бачать людину і те, що є для неї благом зовсім по-різному. Для людини, далекої від Церкви, земне життя - це все, що у неї є, принаймні, все, на що варто звертати увагу. Ворожбитство і чарівництво - справа, може, і марна, але ж не шкідлива. А раптом допоможе (чим чорт не жартує!) вирішити якісь проблеми зі здоров'ям, грошима або особистим життям?

Спалення чарівницьких книг

Спалення чарівницьких книг

Церква ж бачить людину як істоту вічну - кожен і кожна з нас покликані знайти життя вічне і блаженство в Богові. Настане момент, коли ми переконаємося, з невимовною радістю чи невимовним жахом, що земне життя було дане нам для того, щоб увійти у вічну радість, а тепер двері зачинилися, і ми назавжди опинилися по той чи по інший бік - в раю чи в пітьмі зовнішній.

І окультизм позбавляє нас чогось нескінченно більш важливого, ніж здоров'я або достаток, він позбавляє нас миру з Богом. У битві, що кипить в духовному світі, ми опиняємося не на Його боці.

Тому що духи, з якими шукають увійти в контакт «медіуми», реальні - і це жахливо. Тому що, як ми знаємо з біблійного одкровення, це - впалі духи, повністю ворожі Богові та людині. Звичайно, було б несправедливо звинувачувати всіх «медіумів» у свідомому поклонінні бісам. У чому їх, безумовно, можна дорікнути - так це в небажанні розібратися і зрозуміти, з ким же вони мають справу.

Просте розсудливість вимагає задатися питаннями - якщо духовний світ реальний, що ми можемо знати про нього? З яких джерел? Звідки нам знати, що духи, які виходять на контакт з «медіумами», бажають добра?

В світі людей бувають шахраї, навіть небезпечні вбивці, які вміють справити найсприятливіше враження - чому б подібним не бути і в світі духів? Тим більше, що Церква виразно стверджує, що так воно і є. Намагаючись залізти в духовний світ з чорного ходу, ми зустрінемо не кращих його мешканців.

Церква - це не держава, і вона не може заборонити одним людям знімати такі програми, а іншим їх дивитися. Але вона може нагадати про те, що займатися подібними речами - значить ставити себе поза Церквою Христовою і піддавати свою душу чималій небезпеці.

Але для когось ця передача може послужити і до духовної користі - для тих людей, яких вона підштовхне зважитися встати на певну сторону. «Я віруючий, християнин, і я не буду в цьому брати участь - Не буду це знімати, не буду на це дивитися, не буду розміщувати там рекламу, і взагалі буду триматися від усього цього подалі. Тому що слово Боже називає це мерзотою. А я хочу бути непорочним перед Господом, Богом моїм».

Джерело: pravoslavie.ru

Переклад українською: Християнський оглядач


Про телебачення і духовне життя

Татуювання: шкідливі чи корисні?

Біблія, християнин і татуювання

Християнське ставлення до чаклунів, гадалок, екстасенсів, ворожбитів



Статті Сергія Худієва на сайті "Християнський оглядач":

Христос і Макіавеллі

Хіба не можна бути пристойною людиною без Церкви?

Націоналісти та ідоли

Сила Хреста: свідоцтво противників

Мікроби атеїзму

Про (само) критичне мислення 


Епідемія зомбі. Як уникнути зараження і чи можна бути на нейтральній стороні?

Два погляди на церкву

Не бути чужим

Про биття посуду і ламання меблів

Про псевдовчення Барбі і Фотошопа


Конфлікт лояльностей. Вибір християнина

Чому люди щиро поклоняються Сталіну, Гітлеру, іншим диктаторам?

Рай, пекло і тероризм

Моральні цінності: Цинізм проти лицемірства

Про жіночий єпископат і джерела віровчення


Чи можуть двоє чоловіків любити один одного?

Що таке європейський вибір?

Людям не подобається, коли їх ріжуть

Чи може християнин бути лібералом?

Дві небезпечні іде


To Top