Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Осердя Православної духовності. Митр. Ієрофей Влахос

Згідно Священного Передання Православної Церкви, серце і ум є осердям православної духовності. Саме це осереддя повинна полікувати (уврачевати) людина, щоб зцілитися душею і тілом. Адже Господь сказав: "Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать" (Мф. 5, 8). 

Щоб побачити, що таке серце і ум людини, почнемо з дослідження душі.Ієрофей Влахос

З розповіді книги Буття в Старому Завіті ми знаємо, що Бог спочатку створив тіло людини, а потім вдихнув і створив душу. Говорячи "створив душу", відразу уточнимо, що душа не є частицею Бога, дуновінням Бога, як стверджують деякі. Але, як каже святитель Іоанн Златоуст, дуновінням Бога є дія Святого Духа, і ця дія Святого Духа створила душу, не будучи сама душею. Це визначення першорядної важливості, бо з нього випливає, що ми не можемо розглядати душу саму по собі, але лише в зв'язку з Богом.

Душа кожної людини одна, але, як каже святитель Григорій Палама, "душа одна і в той же час має багато енергій". В іншому випадку він відзначає, що як Бог є Трійця: Ум, Слово і Дух, так і душа людини відповідно має троїчну природу: ум (в святоотцівській традиції ум і розум (розсудок) не одне і те ж саме, - ПО), який є осередком життя людини; слово, породжене умом, і дух - "умна любов людини".

Душа найтіснішим чином пов'язана з тілом людини. Її місцезнаходження не обмежується тільки якоюсь однієї частиною людського тіла. Згідно з православним ученням, Бог керує світом через Свої несотворені енергії. Як Бог діє в природі, так, по слову преподобного Григорія Синайського, і "душа діє в членах тіла і направляє кожен член до власної дії". Отже, як Бог керує світом, так душа - тілом.

За висловом святителя Григорія Палами, душа містить тіло, з яким вона була створена, вона "всюди в тілі", вона його наповнює і оживляє. Не тіло містить у собі душу, а душа містить тіло з яким з'єднана.

"Ангел і душа, будучи безтілесними, знаходяться не в одному місці, але і не всюди. Бо вони не містять все, але і самі потребують того, Хто утримує (Содержащого). Отже, вони знаходяться в Тому, Хто все утримує і все охоплює, обіймає. Ним відповідно і обмежуються. Отже, і душа, що містить тіло, з яким і була створена, знаходиться всюди в тілі, не в одному місці і не як охоплювана тілом, але як та, що містить, охоплює і животворить його і має його (тобто тіло) за образом Божим". Святитель Григорій Палама

Існує сильний зв'язок душі і тіла, але чітко видно і відмінність між ними. Людина двоскладна, вона складається з душі і тіла, які співіснують одночасно без будь-якого змішання. Тому людина - це не тільки душа і не тільки тіло, але душа сукупно з тілом. Душа оживляє все тіло людини і кожну його частину своїми промислительними силами. Коли відсутній який-небудь член людського тіла, наприклад, коли у людини немає очей, це не означає, що у душі менше промислительних сил. Інакше кажучи, душа не ототожнюється зі своїми промислительними силами, але вона неподільно містить у собі "все промислительні сили тіла".

Григорій НисськийСвятитель Григорій Ніський з притаманною йому виразністю говорить: "Душа, будучи безтілесною і не обмеженою місцем, вся вміщається в усьому: і в своєму світлі і в тілі; і немає частини, освітлюваної нею, де б вона вся не була присутня. Бо вона не під владою тіла, але сама володіє ним, і не вона знаходиться в тілі, як у посудині чи в хутрі, але більш тіло - в ній".

Все, що тут говорилося про душу, може здатися надто теоретичним, але без цього неможливо осягнути вчення Церкви; сказане абсолютно необхідне, щоб викласти вчення про серце і ум, центральне в православній духовності. Інакше ми не зможемо зрозуміти, з чого виходить Православна Церква і що вона прагне зцілити.

Подібно до того як Бог має Сутність і енергію, душа як образ Божий також має сутність і енергію.

Зрозуміло, Сутність і енергія Божа несотворена (нетварна) , в той час як сутність і енергія душі сотворена (тварна). Немає ні однієї речі, яка не мала б енергії. Сутність Сонця - поза атмосферою Землі, в той час як його світлова, теплова енергія досягає Землі і освітлює, обігріває нас. Те ж саме відбувається і з усіма речами.

Сутність душі сконцентрована в серці не як в посудині, а як у діяльному органі, в той час як енергія душі проявляється через помисли.

Згідно святителя Григорія Палами, душа називається ще й ум. Але умом називається як сутність душі, тобто серце, так і її енергія, яка проявляється в помислах.

"Умом називається і дія розуму, що виявляється в помислах і думках. Ум є тією діючою силою, яку Писання називає серцем". Святитель Григорій Палама

У біблійно - святоотцівській традиції ці терміни взаємозамінні, але щоб уникнути змішання, ми можемо говорити про душу як про духовну складової частини людини, про серце як про сутність душі і про ум як про енергію душі. Таким чином, коли ум входить в серце і діє в ньому, то досягається єдність між умом (енергією), серцем (сутністю) і душею.

З цього питання наведемо вичерпно точне висловлювання святителя Григорія Палами: "Коли єдине ума стає потрійним,Григорій Палама залишаючись при цьому єдиним, тоді з'єднується з богоначальною Троїчною Одиницею, зачиняючи всякий вхід для облещення (прєлєсті) і стоячи вище плоті, світу і світодержателя ... Єдине розуму стає потрійним , залишаючись єдиним у своєму зверненні до самого себе і через самого себе у сходженні до Бога".

Уся аскетика Церкви має на меті обоження людини в її спілкуванні з Троїчним Богом. Це досягається тоді, коли енергія душі (ум) повертається всередину своєї сутності (серце) і сходить до Бога.

Щоб досягти єдності з Богом, слід спершу за допомогою благодаті Божої досягти єдності душі.

Гріх фактично є розсіянням сил душі, перш за все розсіювання енергії душі, тобто ума, на сотворене (тварне) і відділення ума від серця.

Після цих роз'яснень необхідно докладніше розглянути, що таке серце і ум згідно Православного Передання.

Серце - це осередок душевно-тілесної організації людини, оскільки, як ми вже раніше сказали, існує непорушний союз між душею і тілом. Осердя цього союзу і називається серцем.

Серце - це місце (душі), яке здобувається через подвиг за допомогою благодаті. Це те місце, в якому відкривається і є Бог. Таке визначення може здатися абстрактним, але слід сказати, що це питання духовного досвіду. Ніхто не може логічно і розсудливо визначити, що таке сердечне місце. У всякому разі, серце є об'єднуюче начало трьох здібностей душі: розумної, пожадливої ​​і дратівливої.

Коли людина живе внутрішнім життям, тобто коли її ум повертається від колишнього свого розсіювання до внутрішнього світу, коли людина здобуває плач і глибоке покаяння, тоді вона відчуває існування цього центру, існування серця. Там відчувається біль і духовна скорбота, там людина переживає благодать Божу, там вона  чує і голос Божий. Згідно святоотцівському переданню, сутність душі, звана серцем, знаходиться в серці - саме як в тілесному органі, а не як в посудині. Це слід витлумачити у вищезазначеному сенсі, що душа охоплює тіло і животворить його, що не душа міститься в тілі, але вона сама містить тіло людини.

Саме в цій перспективі преподобний Никодим Святогорець говорить про те, що серце - це центр природний, оскільки звідтиНикодим Святогорець розходиться кров по всьому тілу; центр протиприродний, оскільки там панують пристрасті, і центр надприродний, оскільки там діє благодать Божа. Підтвердження цьому знаходимо у Святому Письмі.

Всякий, хто дивиться на жінку з пожаданням, той уже вчинив перелюб із нею в серці своєму (Мф. 5, 28). Але‚ через жорстокiсть твою i нерозкаяність серця, ти сам собi збираєш гнiв на день гнiву i об’явлення праведного суду вiд Бога (Рим.2, 5). Любов Божа вилилася в серця наші Духом Святим, даним нам (Рим.5, 5). Вiрою вселитися Христовi в серця вашi (Еф.3, 17).

У свою чергу ум - це енергія душі. Згідно святих отців, ум називається також оком душі. Його природне місце - у серці, щоб бути з'єднаним із сутністю душі і мати невпинну пам'ять про Бога. Він здійснює протиприродний рух, коли виявляється поневоленим творінням і пристрастями. Слід зазначити, що в православній традиції проводиться різниця між розумом (розсудком) і умом (разумом). Розум (розсудок) діє в мозку, а ум (разум) у своєму природному стані повинен бути з'єднаний з серцем. У святій людині, яка є носієм і виразом православної духовності, розум (розсудок)працює і усвідомлює навколишній світ, в той час як ум перебуває в серці, творячи безперервну молитву. Відділення ума від розуму (розсудку) є ознакою духовного здоров'я людини, і є метою православної духовності.

Василій ВеликийУ даному питанні дуже показові два уривки з творів святителя Василія Великого. В одному з них йдеться про ум, який відрізняється від розсудка, і саме ум є керівником душі. "Таким чином, ми стаємо храмом Божим, коли сталість пам'яті не переривається земними турботами, коли ум не хитається від несподіваних нападів пристрастей, але боголюбець, уникнувши всього цього, йде до Бога і, виганяючи те, що тягне нас до зла, проводить час у заняттях, що ведуть до чесноти".

Тут йдеться про те, що в духовну людину, яка стала храмом Божим, храмом Святого Духа, ум і розум існують та діють одночасно. Розум (розсудок) має земні піклування і займається ними, а ум зайнятий невпинною пам'яттю про Бога. Оскільки ум людини з'єднаний із серцем і має спілкування з Богом, то людину не бентежать раптові спокуси, тобто спокуси, зумовлені тлінністю та марністю людини.

В іншому міркуванні святитель Василь Великий говорить про повернення ума в серце і його сходження до Бога: "Бо ум, який не розсіюється на зовнішнє і не розсіюється почуттями на світ, звернений до самого себе і через себе сходить до помисла про Бога. Освітлений і освічений цією красою, він забуває про саму природу і не має турботи про їжу, що не ведеться душею до турбот про навколишнє, але, будучи вільним від земних турбот, покладає всю свою старанність на творення вічних благ: як з'являться в ньому розсудливість і мужність, а також справедливість і розум та інші чесноти, а за цими загальними чеснотами наступні, які йому належить виконувати протягом життя з ретельністю"

Це міркування можна пояснити на підставі контексту і в зв'язку з усім вченням святителя Василія Великого. Ум, який розсіюється на зовнішнє і розсівається на світ почуттями, хворий, схильний до падіння, марнотратний. Він повинен повернутися від свого розсіювання в серце, до свого природного стану - єднання з серцем, і тоді він з'єднається з Богом.

У стані обоження ум, освічений нетварним Світлом, забуває навіть про свою природу і душа не дбає ні про їжу, ні про дах над головою. Це не означає, що людина не піклується про їжу та інші речі. Але, оскільки вона досягла стану споглядання (бачення Бога) і обоження, її тілесні (але не душевні) сили приглушені; інакше кажучи, душа і ум не підпорядковані світу і матеріальним речам.

Людина зайнята ними, але не поневолена створеними речами. Василій Великий ясно говорить, що на шляху цього повернення ума в серце набувається всіляка чеснота: розсудливість, мужність, справедливість і мудрість, як і всі інші чесноти.

Іоан РоманідісПротоієрей Іоан Романідіс говорить, що в живих організмах присутні дві відомі системи пам'яті. По-перше, це "клітинна пам'ять, яка обумовлює розвиток і зростання індивідуума щодо самого себе", тобто відома ДНК, носій генетичного коду, що визначає все в людському організмі.

По-друге, "мозкова клітинна пам'ять, яка обумовлює функції і відносини індивідуума до самого себе і навколишнього світу", тобто та діяльність мозку, яка на підставі відображеної інформації про минуле і знання, придбаного досвідом і вченням, визначає відносини людини з її побратимами.

Крім того, "у людей є майже недіюча чи підсвідомо діюча пам'ять серця, яка активізується через умну молитву, здійснює безперервну пам'ять про Бога, що сприяє нормалізації всіх інших зв'язків людини".

Отже, святий, носій православної духовності, володіє всіма трьома видами пам'яті, які діють в ньому паралельно і не впливають один на одну.

Святий - це найбільш природний з людей. Він усвідомлює, що відбувається у світі, залучений в різні турботи, і все-таки, оскільки ум його досяг природної дії, святий "живе на землі, але є небесним громадянином".

Отже, осередком православної духовності є серце, всередині якого невідлучно повинен діяти ум людини. Енергія душі - ум - має повернутися в сутність душі - серце - і, з'єднані таким чином, ці сили за допомогою благодаті Божої знаходять єднання і спілкування з Святою Трійцею. Всяка духовність поза цією перспективою не православна, але лише моралістична, лицемірна, абстрактна і розумова.

Уривок з книги «Православна духовність». Митрополит Ієрофей Влахос.

Визначення поняття «Православна духовність». митр. Ієрофей Влахос

Відмінність православної духовності від інших традицій

Православ`я як спокуса

 

 

 

 

To Top