Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Чи можна молитися разом з католиками або протестантами?

Багато православних людей беруть участь у спільних заходах з католиками: обговорюють актуальні проблеми суспільства, обмінюються досвідом соціальної роботи. Такі міжконфесійні заходи часто починаються і закінчуються спільною молитвою. Але ж церковні правила забороняють молитися з інославними! У чому сенс такої заборони, не застарів він? На ці питання кореспонденту «Нескучного саду» відповів клірик кафедрального собору ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» міста Сан-Франциско протоієрей Петро Пєрєкрьостов.

- Отець Петро, ​​канонічна заборона молитися з інославними відноситься тільки до молитов на богослужінні?

 - Церковні канони забороняють не тільки молитися з єретиками, але і входити в їх храми, трапезувати з ними, разом митися в лазні і навіть лікуватися у них. Треба врахувати, що в перші століття, коли ці канони були прийняті, всі єретики були людьми знаючими, переконаними, йшли проти християнського вчення не по невігластву, а з гордості. І лікарі не тільки оглядали пацієнта і призначали лікування, але й молилися і довго розмовляли, тема віри була в той час актуальна. Тобто на прийомі у лікаря-єретика пацієнт неминуче познайомився б з його єрессю. Для недосвідченої в богослов'ї людини це спокуса. Те ж саме в лазні - там не тільки милися, але багато часу проводили в бесідах. Канонічне правило актуальне і в наші дні, просто життя змінилося. У секулярному світі мало говорять про релігію, ймовірність релігійних диспутів в лазні або на прийомі у лікаря майже нульова. Але якщо застосувати цю заборону до сьогоднішнього життя, то я переконаний, що непідготовленій людині, яка погано знає нашу віру, не можна довго розмовляти з сектантами, тим більше впускати їх у будинок на чашку чаю (а багато сектантів - єговісти, мормони - ходять з проповіддю по домах). Це спокусливо, некорисно і небезпечно для душі. 

Дехто вважає, що заборона на спільну молитву відноситься тільки до богослужіння, а на початку якихось загальних зборів помолитися можна. Я так не думаю. «Літургія» з давньогрецької перекладається як «спільна справа». Молитва на літургії - не приватна молитва кожного парафіянина, це молитва спільна, коли всі моляться єдиними устами, єдиним серцем і єдиною вірою. І для православного будь – яка спільна молитва має якийсь літургійний сенс. Інакше в ній немає сили. Як можна молитися з людиною, якщо вона не шанує Божу Матір і святих?

-           - У сучасному секулярному світі представники не тільки інших конфесій, але й інших релігій сприймаються скоріше як союзники стосовно до абортів, евтаназії, інших явищ. Здавалося б, що поганого, якщо вони разом помоляться? 

-         - На Заході зараз домінує ідея, що немає нічого важливого, непереборного. Тобто у вас своя віра, в мене своя, і лише б ми один одному не заважали. Заважати, звичайно, не треба, і ми повинні любити всіх людей, поважати їх почуття. Мені доводилося бувати на відспівуванні католиків - родичів наших парафіян. Я там був присутній з поваги до небіжчика і його родини, але не молився за богослужінням. Про кожного з цих людей я можу помолитися келійно, як молюся кожен день про мою бабусю-католичку: "Господи, помилуй рабу Твою». А потім вже «Упокой, Господи ...» і по-православному поминаю всіх моїх православних родичів. Але по цій бабусі я не можу служити панахиду, виймати за неї частинки на проскомидії. Церковна молитва - молитва за членів Церкви. Бабуся знала про Православ'я, зробила свій вибір, треба його поважати, а не прикидатися, що вона була православною. Молитва - це любов, але любов повинна допомагати. Припустімо на хвилину, що наша церковна молитва за упокій інославних, іновірців і невіруючих почута Богом. Тоді за логікою всі вони повинні постати перед Судом Божим як православні. А вони не розуміли або не хотіли розуміти Православ'я. Ми їм тільки нашкодимо такою «любов'ю». 

 Приклад справді християнської любові до неправославних людям показав святитель Іоан (Максимович) - я склав книгу про нього, яка нещодавно вийшла в Москві. Він часто відвідував лікарні, в яких лежали інославні та іновірні. Владика вставав на коліна і молився за кожного хворого. Не знаю, можливо, хтось із них молився разом з ним. Це була дієва молитва - зцілялися євреї, мусульмани, китайці. Але це не називається, що він молився з інославними. А коли на парафії він побачив, що в метричну книгу вписали одним із хрещених католика, то видав указ, щоб з усіх метричних книг викреслили імена інославних воспріємників. Тому що це нонсенс - як може ручатися за виховання охрещуваного в православній вірі неправославна людина? 

- Але хіба погано перед спільною трапезою з католиком разом прочитати «Отче наш»? 

- Це, напевно, іноді допустимо. У будь-якому випадку я повинен помолитися перед їжею. Якщо збираються різні люди, зазвичай читаю молитву про себе, хрещуся. Але якщо хтось інший запропонує помолитися, православна людина може запропонувати: давайте прочитаємо «Отче наш». Якщо всі християни різних конфесій - прочитають про себе кожен по-своєму. У цьому не буде зради Богові. А екуменічні молитви на великих зборах, на мій погляд, те саме що подружня зрада. Таке порівняння мені здається доречним, оскільки в Євангелії відносини Христа і Його Церкви описуються як відносини Жениха (Агнця) і його дружини-Нареченої (Церкви). Ось і давайте розглянемо проблему не з позиції політкоректності (тут ми точно не знайдемо відповіді), а в контексті сім'ї. У сім'ї є свої правила. Сім'ю пов'язує любов, а з поняттям любові тісно пов'язане поняття про вірність. Зрозуміло, що в миру всім доводиться спілкуватися з багатьма людьми іншої статі. З ними можна мати ділові відносини, дружити, але якщо чоловік вступає з іншою жінкою в зв'язок, це зрада і законна (для його дружини) підстава для розлучення. Так і молитва ... Питання про молитву з інославними зазвичай ставиться або людьми душевними, для яких головне - хороші відносини, або, найчастіше, апологетами екуменізму. Так, головне - любов, Бог є Любов, але Бог є і Істина. Немає істини без любові, але і любові без істини. Екуменічні молитви якраз розмивають істину. «Нехай Бог у нас різний, але ми віримо в Бога, і це головне» - у цьому суть екуменізму. Пониження високого. У вісімдесяті роки в екуменічний рух активно влилися православні. Дайте мені відповідь, будь ласка, завдяки свідченням Православ'я на екуменічних зборах хоч одна людина перейшла у Православ'я? Мені такі випадки невідомі. Якщо і були окремі випадки (реально всіх призводить до віри Сам Господь, а для Нього все можливе), вони замовчувались хоча б тому, що вони не відповідають екуменічному духу - толерантності і терпимості до всіх і вся. Я знаю випадки, коли люди приїжджали в Росію, молилися в храмах на літургії і переходили у православ'я. Або їздили в монастирі, бачили старців і переходили у православ'я. Але щоб когось екуменічні асамблеї привели до істини, я не чув. Тобто плодів така спільна молитва не приносить, а по плодах ми пізнаємо правильність наших дій. Отже, в загальній екуменічній молитві немає сенсу. І я вважаю, що сьогодні заборона на молитву з єретиками актуальна якраз стосовно до екуменічних зборів. 

- Разом засідаємо, обговорюємо питання, обмінюємось досвідом соціальної роботи і одночасно вважаємо їх єретиками?

 - Звичайно, ми сьогодні намагаємося не називати нікого єретиками. Це не тільки некоректно, але і неефективно. Я ж почав з того, що в перші століття кожен єретик свідомо йшов проти єдиної Церкви. Сьогодні, в секулярному світі, більшість приходить до віри у свідомому віці, і, як правило, люди починають з релігії або конфесії, традиційної для їх країни, родини. При цьому багато хто цікавиться іншими релігіями, хочуть більше про них дізнатися. У тому числі і про Православ'я. Чи почнемо ми розмову з такою людиною: «Доброго дня! Ви - єретик!»? Його інтерес до Православ'я зникне. Наше ж завдання протилежне - допомогти людям прийти до істини. Якщо людина щиро цікавиться Православ'ям, хоче розібратися, читає книги, спілкується з православними священиками і богословами, в якийсь момент він сам усвідомлює, що його релігійні погляди щодо визначення Православної Церкви - єресь. І зробить свій вибір. У США останні роки йде швидке зростання православних громад, і в основному за рахунок корінних американців. Чому американці переходять у Православ'я? Вони бачать традицію, незмінність Христової віри. Бачать, що інші Церкви йдуть на поступки світу в питаннях жіночого священства, одностатевих шлюбів, а Православ'я зберігає вірність заповідям. Ви в Росії це не так відчуваєте, а для нас це реальна проблема - в Сан-Франциско в кожному кварталі є храми різних конфесій. 

 Треба розділяти співробітництво та спільну молитву. Це різні речі. Нам є чому повчитися у інославних: у протестантів - знанню Писання, місіонерської напористості, у католиків - соціальної діяльності. І ми не говоримо, що всі вони загиблі та пропащі. Ми тільки стоїмо на тому, що Христос заснував одну Церкву і тільки одна Церква має повноту благодаті й істини. Звичайно, є дуже побожні, благочестиві католики, які щодня причащаються на своїх месах. Особливо прості люди в Італії або Іспанії - там благочестя збереглося. В Америці ж католики намагаються адаптуватися до духу часу. І питання про спільну молитву теж цього духу, нове питання. Люди ображаються, коли пояснюєш їм, що не можеш брати участь у спільній з ними молитві. Особливо на офіційних заходах, коли на молитву всі облачаються, протестанти теж надягають спеціальний одяг. Для них це вже літургійне дійство, мабуть, єдине, так як у них немає Євхаристії. І всіх, хто в цьому дійстві бере участь, вони сприймають як однодумців. Це велика спокуса. У Зарубіжної Церкви майже половина духовенства - люди, які перейшли в Православ'я з католицтва або з англіканської церкви. Вони дуже чутливі до таких явищ, розуміють, що компроміс у питаннях спільної молитви призведе до небажаних наслідків. Тому єретиками ми нікого не називаємо, з усіма намагаємося зберегти добросусідські відносини, але стоїмо на істинності своєї віри. А екуменічні молитви роблять людину байдужою до істини.

 - Православні люди в Росії дуже люблять твори Клайва Стейплза Льюїса. Англіканіна. Його книги продаються в багатьох православних храмах, і вони, дійсно, за духом дуже близькі Православ'ю. Невже, якби сьогодні Льюїс був живий і приїхав до Росії, православні відмовили б йому в спільній молитві? 

- Я сам дуже люблю Льюїса, а у моєї матушки це просто улюблений письменник. Його книги - чудовий місток від суто земного, секулярного сприйняття життя до духовного. Не можна відразу давати непідготовленим людям - духовним немовлятам - тверду їжу. Без підготовки вони святих отців просто не зрозуміють. І важко уявити для новоначальних літературу краще книг Льюїса. Але ми з матушкою переконані, що, живи Льюїс в наш час, він би перейшов в Православ'я (у його час в Англії це було дуже складно, означало відмову від своїх предків, сім'ї). Якби йому з любов'ю пояснили, чому не можуть разом з ним молитися. А якби сказали, що ніякої різниці немає, він майже православний, можна молитися, навіщо йому було б переходити у Православ'я? 

 Чудовий приклад в Євангелії - бесіда Христа з самарянкою. Він її питав, вона відповідала, напевно, Спаситель молився і до зустрічі, і під час бесіди, не знаю, чи молилася вона, але спільної молитви не було. А після бесіди вона звернулася, побігла розповідати всім, що зустріла Месію! Самаряни тоді для євреїв були єретики. Треба відкривати свою віру, її красу, істинність, можна і потрібно молитися за кожну людину, але спільна молитва з людиною іншої віри тільки введе цієї людини в оману. Саме тому від неї треба утримуватися. 

Бесідував Леонід Виноградов

Протоієрей Петро Пєрєкрьостов народився в 1956 році в Монреалі. Батько його був сином білого офіцера, мати емігрувала з СРСР. З дитинства прислужував у храмі, вчився в церковно-приходській школі. Закінчив Троїцьку семінарію в Джорданвілі, в магістратурі займався російською мовою і літературою, служив дияконом в Торонто. У 1980 році висвячений у священики і переїхав до Сан-Франциско. Клірик храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість».

 Джерело: Нескучный Сад

 Переклад: Православний Оглядач

To Top