Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Десять істин про іслам, які варто знати християнину

Іслам - це динамічна релігія, особливо на Заході. Християнам все більше слід розуміти, як сприймати іслам і, що більш важливо, як доносити його приверженцям Євангеліє Ісуса Христа. Я хотів би поділитися 10 істинами про іслам на підставі свого 20-річного місіонерського досвіду в країні, де більшість жителів - мусульмани.


1. «Мусульманин» і «араб» - це не одне і те ж.

«Мусульманин» - це релігійний термін. Мусульманин - це прихильник ісламської релігії. З іншого боку, «араб» («арабський») - це етно-культурний і лінгвістичний термін. Араби - це люди, які представляють відповідну етно-культурну групу і говорять на арабській мові. Дійсно, іслам зародився в середовищі арабів, а Коран написаний арабською мовою. У той же час, деякі араби історично належать до давніх православних християнських церков. З іншого боку, іслам поширився далеко за межі арабського світу, і сьогодні більшість мусульман - не араби. Серед мусульман можна зустріти турків, курдів, іранців, пакистанців, інших мусульман Південній Азії, малайзійців і індонезійців. Представники цих народів - майже всі мусульмани, але не араби.

2. Слово «іслам» означає «покірність».

Мусульманин - це людина, що покоряється Богу. Ісламське розуміння того, хто такий Бог, як йому слід поклонятися і служити, засноване на вчення пророка Мухаммеда. Тому ісламське сповідання віри звучить як «немає бога, крім Аллаха, і Мухаммед пророк його».

3. Серед мусульман виділяються дві основні течії.

Серед мусульман найбільше поширені дві основні течії: сунніти і шиїти. Суніти становлять собою переважна більшість - 85 відсотків всіх мусульман. Розкол між ними стався в першому поколінні після смерті Мухаммеда. Спір стосувався, насамперед, питання, хто повинен стати наступником померлого вождя ісламської спільноти.

4. Богослов'я ісламу можна звести до віри в єдиного Бога, у його пророків, книги, ангелів, постанови і страшний суд.

Іслам вчить, що людина народжена в духовно нейтральному стані. Вона володіє досконалою здатністю повністю виконати Божі вимоги, причому навіть після того, як людина особисто грішить, вона все одно залишається в цьому стані. Тому людство потребує не спасіння, а настанов. Відповідно, в ісламі є пророки, але немає спасителя.

5. Іслам вчить, що Ісус був великим пророком.

Іслам стверджує, що Ісус був народжений від Діви і жив безгрішним життям. Він творив великі чудеса, і одного разу прийде на землю знову. Іслам навіть називає Його Словом від Бога. Однак, він категорично заперечує божественність Христа і відкидає термін «Син Божий», називаючи це богохульством. Крім того, в більшості своїй сповідники ісламу заперечують, що Ісус помер на хресті. Вони стверджують, що образ Христа був нанесений на когось іншого, хто і прийняв смерть на хресті, а Ісус був узятий на небо, не скуштувавши смерті. Іслам категорично заперечує можливість замісного жертви.

6. Релігійну практику ісламу можна звести до так званих П'яти стовпів.

Цими стовпами є сповідання віри («Немає іншого бога, крім Аллаха, і Мухаммед його пророк»), молитва (ритуальні молитви, вимовлені по-арабськи п'ять разів на день, звернені у бік Мекки, з обов'язковим набором поклонів, коліноприклонень і простирань), подаяння (в деяких офіційно ісламських країнах воно стягується в якості податку), піст (місяць Рамадан, під час якого віруючі мусульмани утримуються від їжі в світлий час доби, але можуть їсти після настання темряви), паломництво (хадж, або паломництво в Мекку, яке потрібно здійснити один раз в житті).

7.  Переважна більшість мусульман - не терористи.

Насправді, загальновизнані закони ісламської релігії не допускають навмисного вбивства людини, яка не бере участі у збройній боротьбі. Крім того, іслам забороняє суїцид. Лише невелика меншість допускає подібне, і лише меншість бере участь у терористичних акціях.

8. Мусульмани можуть бути дуже доброзичливими і гостинними людьми.

Вони чудові сусіди і друзі. Християнин у жодному разі не повинен боятися заводити дружбу і встановлювати стосунки з мусульманином.

9. Мусульманам потрібне спасіння в Ісусі Христі.

Вони так само втрачені, як і будь-який інший нехристияни - не більше, і не менше. І крім того, мусульмани насправді приходять до віри в Ісуса Христа. Зазвичай це відбувається не відразу, їм потрібно протягом довгого часу показувати Боже Слово та приклад справжнього християнського життя, але сьогодні до віри в Христа приходить більше мусульман, ніж коли-небудь в інший момент історії.

10. Бог любить мусульман, і ми також повинні любити їх - навіть тих, хто ставиться до нас вороже.

Ми повинні любити їх в достатній мірі, щоб стати їх друзями, любити їх так, щоб вони почувалися в нас як удома, любити їх до такої міри, щоб донести до них Євангеліє.

автор: Пратт Зейн

Джерело: propovedi.ru

"Мусульманство – найближча до християнства релігія"

Релігійна толерантність або Ісус Христос

ЄС: У Бонні складена карта No-Go-Areas

Махмуд Аббас: Ісус Христос був палестинцем, ми йдемо по Його стопах

Відомий італійський журналіст залишив Католицьку Церкву

To Top