Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Андрій Толстой: Той хто вбиває іншого через переконання, вже програв

Рубрика: Ваші запитання

До редакції сайту «Християнський оглядач» продовжують надходити  запитання, побажання і просто невеликі листи. Як і минулого разу подібні запитання ми об’єднали по змісту, щоб увага читачів не розпорошувалася, а читання було зручним. Запитання, на які ми відповідали раніше, постараємося дублювати. Ви можете ознайомитися з ними за наступними посиланнями:

Редактор «Християнського Оглядача»: Ми хочемо надати місії сучасні форми

Редактор «Християнського Оглядача»: Я звертаю увагу на те, як реагують на сайт читачі 


На повідомлення від читачів відповідає редактор сайту «Християнський оглядач» - Андрій Толстой.

- Чому оновлення ваших матеріалів дещо сповільнилося протягом останніх місяців?Андрій Толстой

- Є кілька причин для цього. Перша - у нас майже відсутня будь-яка підтримка для повноцінного функціонування сайту.  Через це існує цілком реальна можливість, що сайт взагалі може припинити оновлення. 

- Останнім часом людей цікавить більше війна та політика, ніж релігія. Багато церковних людей і сайтів включилися в цей процес, чим піднімають свій рейтинг, та привертають увагу до себе.  Якщо ви будете розкручувати цю тему, то на патріотичній хвилі станете ще більш популярними.

- Так, справді, сьогодні варто написати лише кілька банальних пропагандистських фраз, передрукувати кілька кричущих фейкових матеріалів, щоб отримати купу лайків та суттєво збільшити кількість переглядів. Але це не наш стиль і не наш формат. Ми християни. Для нас найважливіше репутація достовірності наданого нами матеріалу.  З ним можна погоджуватись, а можна і не погоджуватись, але стаття чи повідомлення не повинне бути брехливим по своїй суті. Знову ж таки, навіть найбільш заангажовані люди мають на собі печать образу Божого, і глибоко в серці не хочуть бути обманеними.

Окрім того, для нас важливо дотримуватися принципу з Євангелія: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться». А значна частина популярних новин сьогодні несе на собі відбиток свідомого розпалювання міжнаціональної та міжцерковної  ворожнечі. Навіть, якщо земний закон сьогодні за це не карає, ми боїмося Бога. Через це, всупереч рейтингу, відмовляємо собі в такому «задоволенні».  Наш сайт не каналізаційна труба, щоб пропускати через себе провокаційні, наклепницькі чи відверто брехливі заяви, навіть священнослужителів.

- Чи не хочете ви розширити тематику свого сайту? Це дало б вам набагато більше сировини для матеріалу.

-  Дякую за пораду. В планах, як редактор, я хотів бачити наш сайт трохи іншого, більш широкого формату, ніж він тепер є. Тобто не лише вузько релігійним, але також суспільно-політичним, у світлі консервативних цінностей. Це вдалося нам тільки частково, через обмеженні можливості. На жаль, в Україні не видно жодної серйозної консервативної суспільно-громадської сили. Існують лише якісь грантоїдські проекти, здебільшого ліберальні та по суті антихристиянські чи антиконсервативні,  і політичні партії, які інколи лише декларують нібито правильні речі, але складається враження, що це всього лиш ширма. Якщо ж я помиляюся, і хтось таки по серйозному зацікавлений в тому, щоб традиційні цінності не були з легкістю вимиті з душі нашого народу, то чекаю на руку дружби. Інакше поодинці ми розчинимося в інформаційному океані ліберальної пропаганди секуляризму, релятивізму, легалізації гріха тощо.

- Сьогодні на кожному кроці вставляють слово «екуменізм», «екуменічний», але ваш сайт, м’яко кажучи, холодний щодо цього питання. Чому ви не хочете бути модними, і спонсори підтягнуться? Відразу скажу, що ваш сайт мені подобається, я кожен день виходжу на нього. Інколи люблю полистати старіші матеріали.

-  Дякую, що читаєте нас. Ми не проти хороших стосунків між тими, хто зараховує себе до християн, але належить до різних конфесій. Але існує хибна концепція, яку можна назвати словом «адогматизм», це коли, починають стверджувати, що немає різниці в що ти віриш, головне «любов», «обнімашки», «цьом-цьом».

Якщо читати Біблію, я вже не кажу, про святих отців чи постанови Вселенських Соборів, то поза всяким сумнівом питання того, у що вірить людина, є не просто важливим, а першорядним. Якщо кілька конфесій навчає протилежним доктринам, хтось з них помиляється. Але це зовсім не означає, що людину з іншими релігійними поглядами можна обріхувати чи навіть убивати. 

Християнин повинен стояти подалі від різних  - ізмів.  Не важливо що це: екуменізм, лібералізм, націонал-соціалізм, сіонізм… українофобія, русофобія, антисемітизм і так далі. Я б навіть ще додав християнізм, як зовнішню форму без змісту. По суті і плодам, кожна з тих ідеологій вчить будувати власне щастя на нещасті інших. Сьогодні модна одна ідеологія, завтра інша, кожна приносить комусь купу горя, але «Христос той Самий, вчора, сьогодні і повіки», каже Святе Писання. Христос показав нам унікальний шлях блаженства, взаємин між людьми та здобуття щастя без пролиття крові, поту і сліз ближнього. На жаль, окремі люди, іменем Христа сьогодні прикриваються, щоб досягти зворотньої мети. 

- Коли, на вашу думку, закінчиться війна на Донбасі? І як ви ставитеся до того, що ополченці роблять наголос на свою православність?

- Коли закінчиться війна не знаю. Молюся щодня, щоб на українську землю прийшов мир. Але мир на землю не прийде раніше миру в людських серцях. На жаль, складається таке враження, що особливо через ЗМІ, робиться все можливе, щоб в серцях людей панувала ненависть та розбрат. Коли Христос прийшов на землю, і пізніше, коли проповідували апостоли, також були війни, повстання, але Євангеліє було єдиною силою, яка могла зробити непримиримих ворогів братами. Сьогодні ж дехто використовує християнство, щоб зробити братів, непримиримими ворогами. Християни віддавали своє життя в жертву живу та угодну Богові, а не відбирали його в інших через якісь земні причини. Легше вбивати за Христа, набагато важче жити для Нього і приводити інших до віри в Нього силою переконання, а не пістолетом біля скроні. Той, хто вбиває іншого через переконання, вже програв. Як сказав Христос: такі люди можуть нашкодити вашому тілу, але вони не мають влади над вашою душею. Такі борці – лузери. Ми ж пам’ятаємо слова Євангелія: Хто говорить, що любить Бога, якого не бачить, а ненавидить брата, якого бачить,  неправдомовець.

Якщо ви хочете співпрацювати з нами і будь-яким чином допомогти нашому сайту, звертайтеся. Господь дає таку нагоду, краще її використати.

To Top