Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Східна медитація наступає на Християнство

Ієромонах Серафим (Роуз). 

У відповідь на питання про можливість "діалогу" православного християнства з різними нехристиянськими релігіями читачеві були представлені свідоцтва трьох православних християн, які підтверджують, спираючись на православне вчення і на те, чому Православна Церква завжди вчила:

що у православних християн зовсім не один і той же Бог з так званими "монотеїстами", які заперечують Трійцю;

що боги язичників фактично - демони, і що досвід (пережиття)  і сили, які можуть дати поганські "боги", за природою своєю - сатанізм. (про це отець Серафим виклав у попередніх розділах своєї книги, уривок з якої "Православний Оглядач" опублікував раніше ТУТ, - ПО).

Серафим Роуз

Все це жодною мірою не суперечить словам ап. Петра, що Бог  не дивиться на обличчя, але в кожнім народі той, хто боїться Його й чинить правду приємний Йому (Діян. X, 34-35); або словам ап. Павла, що Бог за минулих родів попустив він усім народам ходити своїми шляхами, хоча і не переставав свідчити про Себе благодіяннями, подаючи нам із неба дощі та часи плодоносні і наповнюючи їжею і радістю серця наші (Діян. XIV, 16-17).

Ті, хто живе в рабстві у сатани, князя світу цього (Ін. XII, 31), у темряві, не осяяній християнським завітом, будуть суджені в світлі того природного свідоцтва про Бога, яке може мати будь-яка людина, незважаючи на це рабство.

Однак для християнина, якому дано Боже одкровення, неможливий жодний діалог з тими, хто поза вірою.

Не преклоняйтесь під чуже ярмо з невірними, бо яке спілкування праведності з беззаконням? Що спільного у світла з темрявою? Яка згода між Христом і Веліаром? Або яка співучасть вірного з невірним?.. І тому вийдіть з-поміж них та відділіться, - говорить Господь (2 Кор. VI, 14-17).

Обов'язок християнина скоріше в тому, щоб принести їм світло православного християнства, як св. ап. Петро приніс його домочадцям Корнилія сотника, які боялися Бога (Діян. X, 24-48), щоб просвітити їхню темноту і приєднати до обраної отари Христової Церкви.

Все це в достатній мірі очевидно для православних християн, які знають істину Божого одкровення і Церкви Христової та вірні їй. Але багато з тих, які вважають себе християнами, абсолютно не усвідомлюють докорінної різниці між християнством та іншими релігіями; а деякі, хоча і розуміють це, дуже погано розбираються в області "духовного досвіду" - а це вміння бачити різницю практикувалося і передано нам у святоотецьких писаннях і в житіях святих вже майже 2 000 років тому.

А при відсутності такого розуміння і уміння розрізняти все більш зростаюче вторгнення східних релігійних рухів в життя Заходу, особливо в останні два десятиліття (з 1960-х, ПО), справило велику плутанину в головах багатьох, хто вважає себе християнином.

Православіє і релігія майбутнього

Тут відразу ж приходить на розум випадок з Томасом Мертоном: щирий новонавернений в католицизм і католицьке чернецтво (незадовго до радикальних реформ II Ватиканського собору), він скінчив свої дні проголошенням тотожності християнського духовного досвіду та релігійного досвіду дзен-буддизму та інших язичницьких релігій. Щось таке "носиться в повітрі" останніх два десятиліття (з другої половини XX ст, ПО), що роз'їло залишки здорового християнського світогляду у протестантизмі і католицизмі, а тепер підбирається до самої Церкви, до святого Православ'я. І "діалог з нехристиянськими релігіями" - швидше результат, ніж причина цього нового "духу".

...Ми розглянемо деякі з східних релігійних течій, які отримали вплив у 1970-х роках (в Україні з часів "перестройки", ПО ), з особливою увагою до намагань досягти синкретизму (злиття) християнства з східними релігіями, особливо в області "духовної практики".

Такі спроби охоче і часто підкріплюються цитатами з "Добротолюбія" і східної православної традиції невпинної молитви, яка вважається більш спорідненою із східною духовною практикою, ніж з чомось іншим відомим на Заході;

настав час ясно показати глибоку прірву, що розділяє християнський і нехристиянський "духовний досвід", і пояснити, чому релігійна філософія, прихована за цим синкретизмом, хибна і небезпечна.

З книги "Православ'я і релігія майбутнього"

Далі буде...

Переклад українською: Православний Оглядач


Чи один і той же Бог у нас і у нехристиян

Харизматичне відродження як знамення часу. Рух п'ятидесятників у XX столітті

"Харизматичне відродження" як знамення часу. Духовне заблудження

To Top