Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Чи соромно бути рабом Божим?

Деякі люди кажуть: Ось і результат впливу релігійного дурману: впровадження в людську свідомість рабської психології, перетворення вільної людської особистості в раба. А оскільки Бога немає, то віруючі стають рабами Його "представників", тобто клерикалів, яким тільки того й треба.

Становище Божого раба в людському світі

Дуже сильна заява, і звучить вкрай переконливо. На перший погляд. Але давайте розглянемо цей вислів ближче.

Поняття рабства звідки взято? Відомо звідки, з рабовласницького ладу. Класичним зразком рабовласницького суспільства завжди була Римська Імперія, що має неоднорідний соціальний та етнічний склад, скріплений чудово продуманим зведенням законів, і що славилася їх неухильним виконанням. Це було жорстко ієрархічність суспільство, в якому кожен житель знаходився на своєму місці, що власне і забезпечувало цілісність держави: імператор, сенатори, міністри, воєноначальники, знатні вельможі, купці, ремісники, воїни, просто вільні римські громадяни, і, нарешті, раби. Кожен цвіркун знав свій припічок.

З одного боку, цілком очевидно, що раби стояли в самому низу соціальної піраміди. Про те ж говорило знамените римське право. Раб був просто річчю свого господаря, яку можна було продати, подарувати, зламати, викинути ... або навпаки, берегти і плекати, якщо ця річ улюблена чи цінна. Само собою, що чим вище був соціальний статус громадянина, тим більше дорогими і цінними речами він володів. А що відбувалося, якщо римський ремісник крав або ламав річ римського сенатора? Покарання відповідало не лише цінності речі (яка у сенатора незмірно вище), але різниці соціального статусу злочинця і потерпілого. Якщо сенатор убивав раба вільного громадянина Риму, то за римськими законами він платив плебсу штраф: певну кількість золотих монет. А якщо навпаки, то в залежності від різниці в статусі та цінності раба, покарання могло торкнутися особистості злочинця, який завдав шкоди власності більш високопоставленої особи.

Таким чином, громадяни Риму тріпотіли перед рабами знатних вельмож, боялися суперечити цим рабам або якось їх ущемити, щоб не завдати образи господареві, волю якого виконує раб: передає доручення, ходить на ринок за покупками, бореться і вбиває хазяйських ворогів...

Знатні вельможі, у свою чергу, перебували в панічному страху перед особистими рабами імператора. Бо дії особистих імператорських рабів були діями самого імператора, який ще за життя міг влаштувати незгодним з його волею справжнє пекло. Нестрашно, скажете? Тоді згадайте, як ми: ми з тобою, читачу, починаємо приємно посміхатися і виляти хвостиком перед будь-яким дрібним начальником, від якого залежить наша зарплата, або державним чиновником, від якого залежить наше благополуччя.

Таким чином, чим вище був державно-соціальний статус господаря, тим більшою мірою захищеності володів його раб. Згадаймо хоча б гоголівського "Ревізора". На уклін до дрібного, але московського, чиновника - "ревізора" Хлєстакова приходить губернатор, перша особа міста!

Отже, чим могутніший господар, тим більше ступінь свободи його раба.

Це означає, що якщо я раб Божий - то я більше нічий раб. Якщо я раб Бога - то я більше не раб нікому. Я володію вищим ступенем імунітету, перебуваю на найвищій з усіх можливих ступенів свободи в цьому світі, я не підкоряюся нікому, крім мого Господа. У цьому світі я вільний від усіх. Я - найвільніша людина.

Чи раби ми Богу?

З цим питанням і зовсім просто дати раду. В Євангелії від Іоана 15 :15-27 записані наступні слова Христа до апостолів: «Ви - друзі Мої, якщо виконуєте, що Я заповідаю вам. Не називаю вас більше рабами, бо раб не знає, що робить господар його; але Я назвав вас друзями, тому що сказав вам усе, що чув від Отця Мого. Не ви Мене вибрали, а Я назвав вас друзями, тому що сказав вам усе, що чув від Отця Мого… Я вас обрав і настановив вас, щоб ви йшли і приносили плід, і щоб плід ваш залишився, щоб, чого не попросите в Отця в ім’я Моє, Він дав вам. [...] Коли ж прийде Утішитель, Якого Я пошлю вам від Отця, Дух істини, Який від Отця виходить, Він буде свідчити про Мене. Також і ви будете свідчити…».

Якщо ми знаємо, що і чому робить Господь, і дотримуємося заповіданого Ним, то ми вже не раби, які не знають волю господаря, а друзі Його. Різниця в положенні друга і раба, здається, всім зрозуміла.

 раб

Стосунки любові

Згадаймо, з чого ми починали: з атеїстичної, а точніше богоборчої, тези про "створення" в людині "рабської" психології, і про "перетворення вільної людської особистості в раба". Виявляється, ця з дозволу сказати "теза", не витримує навіть поверхневого критичного погляду і не здатна протистояти коротенькій статті, яку можна розмістити на одному аркуші формату А4.

Просто у Господа інша точка зору на відносини з людьми: а саме жертовна точка зору… Господь віддав Себе людям, заради спасіння нашого зазнав приниження до хреста і мученицьку смерть. Бог зробив Свій крок тобі назустріч, тепер - твоя черга. І якщо ти насмілишся піти, то вступиш на шлях синівської любові, а батьківську любов Господь засвідчив Своєю Хресною смертю.

Запис складний на підставі лекцій протодиякона Андрія Кураєва і професора Олексія Осіпова

To Top