Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Свт. Миколай Сербський: Слово «суд» замінили словом «криза»

Місіонерські листи.

Священикові К., про світову кризу

Питаєш мене, чоловіче Божий, про причину й значення кризи, що настала. Хто ж я такий, що ти запитуєш мене про цю велику таємницю? «Говори, якщо є в тебе щось більше за мовчання», - сказав святитель Григорій Богослов. І хоча я знаходжу, що зараз мовчання вище всякого слова, але з любові до тебе напишу, що я думаю про це питання.

«Криза» - слово грецьке, в перекладі воно означає «суд». У Святому Письмі слово «суд» вживається багаторазово. Так миСвятитель Миколай Сербський (Велимирович) читаємо в псалмоспівця: Тому не встоять (у слов’янському перекладі: цього ради не воскреснуть) нечестиві на суді, і грішники на зібранні праведних (Пс. 1, 5). Далі знову: Про милість та суд я буду співати Тобі, Господи (Пс. 100, 1). Мудрий цар Соломон пише, що від Господа прийде суд кожному (див.: Прип. 29 , 26). Сам Спаситель сказав: Отець не судить нікого, але весь суд віддав Синові (Ін. 5, 22). Апостол же Петро пише: час початися суду з дому Божого (1 Пт. 4, 17).

Заміни слово «суд» словом «криза» і читай: «Про милість і кризу співатиму», «від Господа прийде криза кожному», «Отець всю кризу віддав Синові», «Час початися кризі з дому Божого»​​.

Колись європейці, якщо прийде на них якесь нещастя, вживали слово «суд» замість слова «криза». Зараз слово «суд» замінили словом «криза», зрозуміле слово менш зрозумілим.

Наступала посуха, говорили: «суд Божий!», повінь – «суд Божий!». Починалася війна або епідемія – «суд Божий!»; землетрус, сарана, інші нещастя, завжди одне – «суд Божий!». Значить, криза через посуху, криза через повінь, через війни та епідемій. І на теперішню фінансово-економічну катастрофу народ дивиться як на суд Божий, але називає її не «судом», а «кризою». Щоб помножилося лихо від нерозуміння! Бо, поки вимовлялося зрозуміле слово «суд», була зрозуміла і причина, яка призвела до біди, був відомий і Суддя, який допустив біду, і мета, заради якої біда була допущена. Після підміни слова «суд» словом «криза», малозрозумілим для більшості, ніхто не може пояснити, ні від чого вона, ні від кого, ні для чого. Тільки цим і відрізняється теперішня криза від кризи, що відбувається через посуху і повінь, війну чи епідемію, сарану або інші напасті.

Ти питаєш про причину теперішньої кризи, або суду Божого? Причина завжди одна. Причина всіх посух, повеней, епідемій та інших бід та ж, що і нинішньої кризи, - боговідступництво. Гріх боговідступництва викликав і цю кризу, і Господь допустив її, щоб розбудити, протверезити людей, щоб вони отямилися й повернулися до Нього. По гріхам і криза. Справді, Господь використав сучасні засоби, щоб напоумити сучасних людей: Він завдав удару банкам, біржам, усій фінансовій системі. Перекинув столи міняйлів усього світу, як колись Він зробив це в Єрусалимському храмі. Посіяв небувалу паніку серед торговців і міняйл. Збурив, скинув, змішав, збентежив, вселив страх. І все для того, щоб гордовиті європейські й американські мудреці пробудилися, отямилися, згадали Бога. Для того, щоб вони, утверджені в гавані матеріального благополуччя, згадали про душі, визнали свої беззаконня й поклонилися Богу Вишньому, Богу живому.

Як довго триватиме криза? До тих пір, поки гордовиті винуватці не визнають перемогу Всесильного. До тих пір, поки люди не здогадаються, що незрозуміле слово «криза» треба перекласти на свою рідну мову і з покаянним подихом не вигукнуть: «суд Божий!».

Назви і ти, чесний отче, «кризу» «судом Божим», і все буде тобі зрозуміло.

Привіт тобі і мир від Господа!

To Top