Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Що говорить Церква про аборти

Митрополит Мелетій (Каламарас).

Коли ми запитуємо думку Церкви, ми не хочемо знати думку з цього питання лише деяких або навіть всіх архієреїв. Вони не панують над вірою, у них немає права формулювати її відповідно до свого смаку. Архієреї і священики є вартовими правої віри. У них є обов'язок боротися за неї. Вони повинні бути готові пролити кров, щоб захистити її.

Святі Отці

Вчення Церкви у всіх своїх пунктах ідентичне з вченням Церкви часів Господа нашого Ісуса Христа. Церква в усьому, що говорить і чому вчить, не має своїм критерієм суб'єктивних думок людей. Вона не говорить від світу. Церква - носій істини, яку проповідував Господь наш Ісус Христос. Її погляд є думкою згори.  Вона є виразником Божественної мудрості.

Коли погляди Церкви приходять у суперечність і зіткнення з висновками науки, тоді наука являє собою мудрість земну, демонічну, гідну зневаги і презирства. У всьому, скрізь і завжди справедливі слова святого апостола Павла: "Бог вірний, а всяка людина неправдива" (Рим. 3,4).

Висновки сучасної науки, антропології, біохімії, біології узгоджуються з вченням Церкви. Вони полягають в тому, що аборт, оскільки перериває самостійне життя, що існує на рівні, який досяг досконалості, є вбивством і що "ембріон є автономним, самостійним життям, індивідуумом з усіма своїми правами".

Святий Василій Великий

Отець Церкви. Стовп віри православної. Святитель Василій Великий

Наслідком цього основного принципу, про який активно говорили святі отці і вчителі Церкви Григорій Богослов, Анастасій Синаїт, Максим Сповідник, є такі положення:

Та (людина), що навмисно погубила в утробі плід, підлягає осудженню смертовбивства (Правила Святих Отців. Святий Василій Великий. Перше канонічне послання. Правило 2-е).

Ті, що дають лікарські засоби для виверження зачатого в утробі, є вбивцями, так само, як і ті, що приймають такі дітозгубні отрути. (Правила Святих Отців. Святий Василій Великий. Перше канонічне послання. Правило 8-е).

Пособництво у вчиненні аборту є пособництвом у вбивстві.

Святий Іоан Златоуст каже:

«Навіщо сіяти там, де сама нива намагається погубити плід? Де безліч засобів проти народження? Де раніше за народження відбувається вбивство; так що ти блудницю не тільки утримуєш в розпусті, але ще робиш вбивцею? Бачиш, як від пияцтва відбувається блуд, від блуду перелюб, від перелюбу вбивства; бо не знаю, як і назвати це. Тут, власне, не умертвляється народжене, але самому народженню покладається перешкода. Що скажеш у своє виправдання? Чи не означає це, що ти зневажаєш дар Божий, встаєш проти установлень Божественних, ганяєшся, як за благословенням, за тим, що є прокляттям, скарбницю народження робиш скарбницею вбивства, жінку, створену для дітонародження, штовхаєш на дітовбивство?» ( з промови Іоана Златоуста до римлян, слово 24 , §4 - т. 60, с. 626, грецьке вид.).

Ми не повинні забувати, що епітимія для вбивць найважча і з точки зору часу, і з точки зору її строгості.

Сучасна наука довела непорушність догматичного судження святого Василя Великого: «Точного розрізнення плоду, який вже оформився або ще ні у нас нема». Тобто Церква не сприймала ніколи і не надавала ніколи ніякого значення поглядам тодішньої медицини про те, що нібито існує різниця між сформованим і несформованим зародком.

Для Церкви Христової аборт як переривання вагітності є не просто якоюсь морально недозволеною дією; без усіляких вивертів і красивих гріховних пояснень це є вбивством, це навмисне вбивство і свідоме умертвіння. І причому це вбивство більше каране, і більше гріховне, і більше богомзненавиджене, ніж будь-яке інше вбивство, так як воно забирає у людської істоти життя ще до того, як вона, ця істота, побачить це життя, а головне - до того, як вона прийме Таїнство Святого Хрещення.

У надзвичайно повчальній книзі, яка називається "Грішників спасіння", у розділі 5 "Не убий" ми можемо прочитати: «У заповіді цій мається на увазі вбивство душевне і фізичне, тобто, якщо ти штовхаєш ближнього свого на заняття проституцією, або на вбивство, або на яку іншу гріховну справу, або якщо ти допоміг ближньому своєму і він зробив, вчинив ці дії, ти вважаєшся вбивцею брата свого духовно». Про тіло сказано: «Якщо вбив, якщо побив жінку, або кинув дитину, або скуштував рослину, щоб убити зародок або, щоб не викликати вагітність, - все це та інше подібне вважається вбивством і строго карається».

Побиття немовлят Іродом

Люди, які приступають до вбивства в утробі своїх дітей, схожі на Ірода, який знищив 14 тисяч немовлят, щоб ніхто не зміг перешкодити йому в житті.

І кожна людина, яка бере участь у страхітливому дійстві аборту, в жахливій операції по вбивству в утробі,  незалежно, що вона думає сама, бере участь у ділі вбивства. Він чи вона бере участь у вбивстві та несе тяжкий гріх, здійснює проступок перед Господом, Який заповідав: не убий!

Церква повинна:

Просвіщати найактивнішим чином свій народ з духовної точки зору, розповісти про сенс аборту, проголошуючи з усією рішучістю, що аборт - це вбивство.

Звертати увагу духовних отців на недопущення гріховної терпимості до вбивць своїх дітей і накладати на них суворі епітимії.

Потрібно наголошувати, що метод абортів, яким би він не був, рівносильний огидному злочину, оскільки результат його завжди один і той же: позбавлення життя людської істоти.

Необхідно написати відозву до лікарів і медсестер, щоб вони відмовлялися здійснювати ці гріховні вчинки.

Можливо, багато хто осудять нас за те, що ми хочемо нав'язати силоміць християнські погляди тому світові, який від них відмовляється, а також,  за те, що ми вдаємося до недозволених дій. Але це не так.

Ми не переоцінюємо ні депутатів, ні урядові органи. Кожен має свої погляди і бореться за них. І Церква бореться за свої, і вона повинна, принаймні, їх висловити. І щоб бути почутою, вона повинна кричати. Так! Навіть якщо вона просто хоче бути почутою, вона повинна кричати голосно і потужно.

За життя

І коли цього вимагає віра, повинні кричати і Синод, і віруючий народ голосно і потужно. На жаль, голос Синоду і народу не чутний, і аборти будуть відбуватися і надалі під захистом закону, під егідою держави.

Треба згадати слова однієї з героїнь французької революції: «О, владо народу! Скільки злочинів скоєно в ім'я твоє!»

Ми проти абортів. Ми рішуче проти, бо через аборт свідомо, навмисно вбивається людська істота а, отже, аборт є вбивством .

Поміж першочергових заходів не повинні ставитися економічні пільги тим, хто хоче зробити аборт. Головна і вища цінність для нас - це життя. І першим кроком має стати охорона і захист життя. Потім вже йде здоров'я. Потім - їжа для всіх. Потім - калорійна їжа. Потім - якісне харчування . А потім вже - розваги! Розваги - це останнє!

З книги митрополита Мелетія (Каламараса) «Аборти»


Джерело: pro-life.by

Переклад українською: Православний Оглядач

Цінність життя ембріона



To Top