Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Популярні



Митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф про «стрийське чудо»

Останніми днями в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що в Стрию, на Львівщині, на дереві у міському парку, з’явився образ Богородиці. Паломників, які їдуть подивитися на нього, вже нараховують сотнями. 

Митрополит ІоасафПравославний Оглядач попросив прокоментувати «стрийське чудо»  митрополита УПЦ КП Івано-Франківського і Галицького Іоасафа, який маючи багатий життєвий і духовний досвід відповідає на запитання: «Як повинен ставитися православний християнин до подібних явлень на деревах, вікнах, стінах, асфальті тощо?» 

«З історії ми знаємо, що колись дереву поклонялися язичники. До з’явлень на деревах образу Богородиці я ставлюся дуже обережно. В історії Церкви були випадки, коли на дереві з’являлася ікона Пресвятої Богородиці, але це були не якісь плямки схожі на жіночий образ, а чітка, так би мовити, канонічна ікона. А коли ми бачимо сьогоднішні явлення на деревах, і навіть в різних нечистих місцях, як одного разу було в нас на Коломийщині, коли оголосили, що у відхожому місці комусь привидівся образ, то це безперечно єресь. Ну це ж поширене явище, коли людині може щось привидітися, особливо, якщо вона сильно хоче це «щось» побачити».

Владика Іосаф вбачає у подібній чудоманії небезпеку духовного облещення від злих духів, які розуміють, що християнин не буде поклонятися їм напряму, тому хочуть отримати поклоніння опосередковано, згідно слів Євангелія «приймаючи вигляд Ангела світла» або імітуючи якісь аномальні явища.  

«Я схиляюся до того, що диявол нас християн спокушає так званими з’явленнями для того, щоб ми християни поклонялись дереву, думаючи, що поклоняємося Христу чи Богородиці. Хіба ми не знаємо випадків у нашій історії, коли християнин поклонявся сатані, а думав, що поклоняється Христу. Це яскраво описано в історії православного чернецтва, тому я не приймаю ці так звані явлення», - застерігає владика.

Митрополит Іоасаф не заперечує можливості чуда, і радить у складних випадках,Чудо в Стрию коли християнину важко відразу визначитися, застосовувати перевірений принцип: «Не заперечую, але й не приймаю», та нагадує, що стовідсотковою ознакою, що  чудо від Бога не є його надприродне походження:

«Хочу наголосити, що жоден священнослужитель чи мирянин не може проголошувати якесь надприродне явлення чи явище чудом від Бога. Тільки Церква може це зробити. Для цього єпархіальним архієреєм або Предстоятелем Церкви призначається комісія, яка всесторонньо досліджує явище, ретельно опитує свідків, аналізує отриману інформацію і тільки потім робить свій висновок».

Чудо в Стрию«Де сьогодні ті всі з’явлення, які хвилювали маси народу раніше? Канули, як то кажуть в Лету, просто зникли і про них вже майже всі забули. Бо не було там ніяких з’явлень. А тут хтось щось побачив, комусь щось блиснуло, а наші люди знаєте як реагують – якщо я не бачу Матінки Божої на дереві, то скажуть, що я великий грішник.  І починається масовий ажіотаж, кожен намагається описати красномовніше, що йому бачиться. І це все є від лукавого. Бо тільки Церква своїм авторитетом, навіть не комісія, а повнота Церкви  з часом може впевнено сказати чи певне явище було взагалі чудом, і чи воно було від Бога», - каже православний митрополит.

Владика Іоасаф вважає, що надмірне та нездорове сприйняття християнами подібного роду аномальних явищ, свідчить про брак справжньої віри в Бога, в Євангеліє та необізнаність в творах святих отців.

«Людина завжди шукає легшого шляху в будуванні своїх стосунків з Богом.Чудо в Стрию Легше перетворити християнське життя в набір забобонів, екстатичних споглядань чуда чи на бездумне виконання обрядів кілька разів на рік. Але це дорога  в нікуди, а точніше не туди. Християнин повинен шукати Христа не на деревах, асфальті чи стінах клубу, а в Євангелії,  і тоді він отримає найбільше чудо у своєму житті, яке не потрібно підтверджувати комісіями. Це чудо преображеного життя, чудо щасливої сім’ї, чудо духовної нації, а по смерті – життя вічне».

To Top