Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Християнське і комуністичне вчення аксіоматично протилежні

Те, що комунізм і християнство не сумісні, згодні християни і комуністи. Безумні безбожники встановили криваву диктатуру в Росії на 70 років, розділивши суспільство на катів і жертв. Сьогодні, через 20 років після краху радянської влади, люди забувають про те, що найперше, що робили більшовики, отримавши владу - це розоряли храми і вбивали християн, і з'являються симпатії людей до комуністичного вчення, які проникають навіть у Церкву. Чому це відбувається, як Церква ставиться до комунізму і чи може вона щось зробити, щоб не допустити повернення «Червоної чуми ХХ століття», говоримо з викладачем Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету протоієреєм Борисом Левшенком.

Борис Левшенко

 Бо, коли говоритимуть: «мир і безпека», тоді несподівано прийде на них погибель, подібна як біль тієї, що носить в утробі, і не уникнуть. 1 Сол.5: 3

- Ви згодні з тим, що «кодекс будівника комунізму» заснований на християнських цінностях?

- Я вважаю, що все, що пов'язано з комуністичною ідеологією, чуже християнському вченню. Друге, що я можу сказати, це те, що будь-яка брехня не є чистою брехнею, вона є немов би мозаїкою з шматочків розбитої правди. Звичайно, комуністична ідеологія бере з християнства те, що угодно комуністам.

Ідеологія це комплекс правил, в який можуть входити моральні правила, наукові уявлення і будь-які інші погляди. Набори правил в релігійній та атеїстичній області можуть бути в чомусь схожі. Це відбувається, тому що всі люди володіють однією природою і вчення, які створює людство, в чомусь схожі, але треба дивитися в суть учень. Не зовнішні ознаки визначають схожість і відмінності між віруючою і невіруючою в Христа людиною. Віра і невір'я лежать глибше природних відмінностей, вони знаходяться в самій сутності людини. Ідеологія перемагає тоді, коли нею ми замінюємо свою справжню сутність, а це буває. Комуністи створюють ідеологію, безумовно, протилежну християнству.

Протилежність християнського і комуністичного вчення я бачу ось у чому. Комунізм заснований на обожествленні людини, коли людина є суддею всього, що відбувається, мірилом всіх речей. Комуністи подібні до іудеїв, які вимагали від Ісуса Христа доказів того, що він Син Божий. У християнстві людина смиренно віддає себе Богові, а в комунізмі людина гордо хоче побудувати свій світ.

Комуністи вважають, що вони побудують свій світ без божественної допомоги, «зруйнувавши дощенту старий світ». Те, що такий світ може бути побудований – не викликає сумнівів - апостол Павло говорить, що «антихрист прийде тоді, коли будуть говорити « мир і безпека» (1 Сол.5: 3).

Християнство навчає, що ми повинні будувати справедливе суспільство своєю працею, але з допомогою Божою. Бог будує світ через нас. Він може дати все, що нам корисно. А якщо нам це не корисно, то Він не дасть багатства, або, як зараз кажуть «економічний розвиток і добробут». Але ми можемо і повинні думати про те, як полегшити працю людини, як уникнути хвороб, і т.д. Це спільна діяльність Бога і людини. Комуністи кажуть, що немає Бога.

У якийсь період часу можуть збігатися деякі моральні норми, але тільки не першої скрижалі, (по одному з можливих тлумачень, Десять заповідей Мойсея були написані на двох скрижалях, на першій скрижалі були заповіді, що регулюють відносини Бога і людини, на другий - регулюють відносини людей між собою, - Прим. ред.). Багато що в ідеї захисту Батьківщини і побудови справедливого суспільства мимоволі повинно було ґрунтуватися на тих же самих постулатах, що і християнство. Там, де мова йде про шанування Бога, там комуністи проти християнства, там, де йдеться про ставлення до людини, норми можуть збігатися, але комуністи їх ніколи не зможуть реалізувати, так як це можуть християни, тому що це тільки зовнішній збіг, внутрішні моральні заповіді християнства і кодекс комуністів теж протилежні.

Християни люблять людину, тому що вони люблять Бога і тому люблять образ Божий в людині. Любов'ю до людей ми висловлюємо любов до Бога. Для атеїста це неможливо.

Єдине, що об'єднує ці два вчення, це те, що вони мають справу з навколишнім світом, але обходяться з ним по-різному. Погодьтеся самі, начебто один і той же матеріал, але аксіоматично протилежні погляди.

- Чи є в Церкві загальне вчення про ставлення до комунізму?

- Офіційного вчення про комунізм в Церкві немає, кожен відповідає сам для себе на питання, як ставитися до комунізму.

Чому комуністи першим ділом руйнують християнські храми?

- Чому в Церкві з'являються люди, які дотримуються комуністичних поглядів?

- Тому що сама людина дуже складна. У ній багато темного і світлого. Я читав книгу однієї людини, яка намагалася поєднати комуністичні і християнські погляди. Вона начебто все дуже добре пояснює. Єдине, що такі люди, як вона, ніколи не зможуть пояснити - чому, коли комуністи набирають силу, перше, що вони роблять, це руйнують християнські храми!? А вони це роблять саме тому, що різниця між комунізмом і християнством лежить набагато глибше моральних норм.

Зараз модно говорити, що «комунізм є розвитком ранньохристиянських громад». Ця омана ґрунтується на існуванні в природі людини риси, відомої, як колективізм. Ідеї ​​колективізму та індивідуалізму присутні й в християнстві. Ми теж сильні тільки в Церкві, і ми шануємо наших «героїв-одинаків» - святих подвижників і мучеників, але при цьому ми не забуваємо, що вони святі тільки тому, що члени Христової Церкви.

Для християнина важливо бути поза ідеологічних схем, коли йдеться про справи, тобто він зобов'язаний допомогти там, де допомога буде потрібна,  або комуністу, або сатаністу. У той час як для комуніста ідеологеми є найважливішим: «Ворога треба вбити, а друга підтримати».

Радянські комуністи були схожі в цьому сенсі на іудеїв, а не на християн, тому що на першому місці стояв колектив, як в іудаїзмі старозавітна церква - «людина ніщо, а держава все».

Це схоже на історію виходу євреїв з Єгипту, коли деякі говорили: «У Єгипті було краще, ніж тепер з Богом». Так і зараз деякі люди кажуть, що «при комунізмі було краще», ніж у вільній Росії.

- Що робити Росії - чекати 40 років, поки помруть всі, народжені в комуністичному рабстві?

- Ні, чекати цього не доведеться. Хто читав Біблію, знає, що 40-ка роками ця історія не вичерпалася, вся старозавітна історія це історія злетів і падінь ізраїльського народу.

За всю свою історію ізраїльтяни зрозуміли одну істину, що коли вони захоплювалися язичництвом, країна гинула, коли вони звертали увагу до істинного Бога і каялися у тому, що зверталися до божків, то у них все ставало благополучно.

Приклад загального покаяння є в Іоанна Хрестителя, який з'єднує собою Старий і Новий Заповіти. Чому люди почали приходити до нього хреститися в покаяння на відпущення гріхів? Яких гріхів? Того ж язичництва. Вони зрозуміли, що їх залежність від Риму сталася від захоплення ідолами і зважилися змінити своє життя. Покаяння це і є рішучість змінити свій розум і своє життя. Але тоді були часи, коли каялися у великій кількості. Чи можна зараз це зробити, я не знаю.

Покаяння буває приватне і загальне. Загальнонародне покаяння полягає в тому, що ти каєшся не в своїх гріхах, а гріхах народу. Сьогодні кажуть, «давайте зберемося і покаємося за царевбивство, я приєднуюся до загального покаяння, що убитий цар». Це хибний шлях, мені здається. Ми повинні покаятися у своїх гріхах і не братися за гріхи народу, бо кому це під силу? Ми розуміємо, що зараз наша країна гине через розбещення, але як закликати всіх до покаяння і головне, як зробити, щоб всі дійсно покаялися? Я, наприклад, цього не уявляю.

- Чи можливий судовий юридичний процес над компартією?

- Мені здається, він не має сенсу. Чи треба забороняти комуністичну пропаганду? У Польщі заборонили комунізм. Мені здається це безглуздо, так само, як нерозумно забороняти читати «Майн Кампф» Гітлера.

Мій досвід говорить, що серед комуністів було багато хороших людей. І воювати треба з ідеологією, а не з людьми. А ті комуністи постали перед судом Божим і чи нам їх судити?

- Є аргумент, що якщо судити комунізм, то люди покаються.

- Я ніколи не курив, але коли приймаються закони проти куріння, мені вони не подобаються, тому що вони збільшать кількість курців. Якби був організований Нюрнберзький процес проти комуністів, то це б збільшило їх кількість.

Ніхто не вірив у перемогу комунізму, крім старих дів

- Чому ж люди йдуть до комуністів, що найгірше, йдуть молоді, в КПРФ є молодіжний відділ?

- Важко сказати. Люди йдуть до них, тому що у них є незадоволеність нашою владою. Навряд чи когось спокусиш радянською пропагандою. Хоча в радянській культурі є мрійливість, яка мені цілком зрозуміла. Коли читаєш радянські книги, то ніби повертаєшся в дитинство.

Вибачте, я теж наведу приклад зі свого дитинства. Я народився у 1936 р., і хлопчиськом з червня по кінець вересня 1943 р. був у партизанському загоні в Могилевській області. Я знав багато негативні сторони нашого життя, і радянського, і військового життя, знав про СМЕРШ і про все інше. Але як тільки ми збиралися разом, то ми грали в партизанів. Нас залучали позитивні образи героїв піонерів Петь. Ми розуміли, що немислимо, що піонер Петя насипав піску в німецьку гармату, але нам дуже подобалася гра.

Одна справа, коли тобою рухають патріотичні мотиви, навіть якщо ти в щось граєш, інша справа, коли в реальному житті людьми рухають мотиви ненависті. Найгірше в діяльності сучасної «опозиції» в тому, що в ній діє не патріотизм, а негативні почуття. З цієї ж причини незадоволеності і з'являються прихильники у комуністів. Зюганов, до речі, це не найгірший варіант, божевільні фанатики зразок Удальцова, набагато гірше. Припустімо, Удальцов дав сто доларів такій людині, щоб він покричав «Геть Путіна», а потім він стає партійним функціонером того ж Удальцова.

У 1917 році були переконані комуністи, але за Брежнєва вже ніхто не вірив в перемогу комунізму, крім старих дів. Вони вірили в нього, тому що їм треба було хоч у щось вірити, у них в підсвідомості має бути щось, на що вони повинні були опертися, щоб не до кінця втратити сенс життя.

Фашизм і комунізм можна порівняти і не можна

Фашистська ідеологія для мене більш страшна, ніж комуністична. Вони порівнянні і непорівнянні. Комунізм був інтернаціональний, а фашизм був національний - це різні стани людського розбещення, хоч з одними і тими ж результатами. У випадку з кожною людиною треба конкретно розбиратися, у що він вірить.

Фашизм був різний. В Італії йшла боротьба з масонами, в Німеччині з євреями. Гітлер був хороший у в тому відношенні, що він боровся за єдність Німеччини, коли там виник сепаратизм. Але завжди була боротьба, і в цьому відношенні комунізм і фашизм були однакові.

- Може, Гітлер і був у чомусь хорошою людиною, але ніхто не стане на цій підставі пропагувати фашизм. Чому ж на тій підставі, що Сталін зробив щось хороше, у комунізму є прихильники, і вони не засуджуються всім суспільством?

- У кожному режимі, навіть у таких людожерських, як гітлерівський чи сталінський, є і плюси і мінуси. І в різні епохи ці плюси і мінуси по-різному оцінюють.

- Як говорити з людьми, які вважають себе належними Церкви, але які намагаються поєднати в своїй голові абсолютно несумісні Христове вчення і ленінську пропаганду?

- А навіщо їм пояснювати? Якщо у них це поєднується в голові, то треба бути з ними дуже обережними. Я не раз зустрічав людей, які пройшли табори і говорили, що «табір був найщасливішим часом в їх житті». Можна знайти цьому феномену елементарне пояснення: коли вони були у в'язниці, то вони були молоді, молодості властиво яскраве сприйняття дійсності, а зараз вони стали старими і хочуть повернутися до своєї молодості. Це не аргумент, для того, щоб усіх відправляти в концтабори, але аргумент на користь того, щоб не руйнувати уявлення людини.

Що відповісти тим, хто намагається поєднати християнство і комунізм?

- Як же нам зараз ставитися до людей в Церкві, які вважають себе комуністами?

- Як до грішників. Якщо п'яниці, який п'є горілку, ми будемо постійно говорити «припини пити, припини пити, припини пити», то він ще гірше зап'є. Треба бути дуже лагідними, ставитися до них, як до хворих людей. І важливо не вважати себе здоровим, тому що ми можемо бути більшими грішниками, ніж алкоголіки і комуністи.

Далі, Бог про них теж піклується. У мене був знайомий, який до кінця днів говорив, що йому «не треба хреститися», тому що «Бог у нього в душі». Коли до нього прийшла смерть, то він поспішив мені подзвонити, щоб я швидше приїжджав, тому що йому треба було терміново хреститися. Все непросто. Ті люди, які не могли покаятися перед смертю, що з ними стане на тому світі? Не наша це справа, Бог їм Суддя. А російська історія ХХ століття насправді кривава і страшно важка і не знаю, як неї ставитися ...Я завжди намагаюся бути дуже обережним, коли мова йде про ідеологію. У кожної людини є струночки, за які краще не смикати, тому що ти можеш порушити рівновагу - в цілому людина може йти правильним шляхом, хоч і буде говорити вам, що він прихильник фашистської чи комуністичної ідеї. А смикнеш його, він впаде в якийсь гріх.

Одного разу я лежав у лікарні з іспанським генералом-комуністом, який брав участь у війні з генералом Франко. Від нього я вперше почув, що франкістський режим для Іспанії був великим благом. Він абсолютно чітко віддавав собі в цьому звіт і одночасно вірив, що робив правильно, коли з ним боровся. Він розумів, що якби перемогли комуністи в Іспанії, то їй було б набагато гірше, Іспанія б вмилася кров'ю. Він вважав, що встав на сторону добра, тому що він це говорив це, коли пройшло багато часу, а тоді вважав добром комунізм.

- Але, знову, повертаючись до тих людей, які, будучи членами Церкви, намагаються поєднати християнство і комунізм?

- Треба розуміти, що вони намагаються поєднати? Вони беруть від комуністичного минулого тільки позитивні риси, кажучи, що СРСР був великою країною, а зараз Росія нікому не потрібна. Це люди, які мріють про краще майбутнє. Вони просто не розуміють, що вони намагаються будувати майбутнє без релігійних ідей. Якщо ти мрієш з'єднати комунізм і християнство, то Бог залишає тобі таку можливість. На зразок того, що люди мріють знайти «ліки від усіх хвороб», а зараз вже немає такого антибіотика, який може вилікувати запалення легенів і створити його теж неможливо. З'являються нові перешкоди, які ми не можемо подолати. Інфаркт в 1913 р. був записаний в підручнику  дрібним шрифтом і зустрічався рідко, а зараз це основна причина смерті. Ми вважаємо, що перемогли віспу, а хто його знає, чи перемогли ми її? «Ми перемогли чуму». Чи так це?

- Якщо продовжувати вашу аналогію в соціальній області, то чи можна сказати, що нам в майбутньому знову загрожує червона або коричнева чума, повернення нових Гітлера і Сталіна?

- Скільки завгодно! І нам треба бути на сторожі, щоб не допустити цього.

- Що може зробити Церква, щоб не допустити червоної та коричневої чуми?

- Думаю, що тільки повернення народу до здорового духовного морального релігійного життя може не допустити повторення цього зла. Наприклад, у Росії на початку ХХ століття причастя Святих Христових Тайн ставало поширеним, люди причащалися чотири рази на рік точно, а також лунали поодинокі голоси про причастя раз на тиждень, від таких святих людей, як Іоан Кронштадтський. А ось в 1916 році ми бачимо збільшення звітів в Єпархіальні управління, в яких повідомлялося, що люди перестали причащатися. Це було передвістя 1917 року, страшний момент.

Якщо сьогодні люди будуть молитися по домівках і причащатися в храмах, якщо вони будуть вести нормальне церковне життя, то нічого страшного не відбудеться, я в цьому абсолютно впевнений. Справжнє релігійне життя проти будь-якої чуми. «Якщо Бог за нас, то хто проти нас»?

- Чи має значення не тільки релігійне життя, але і соціальне вчення Церкви?

- Думаю, що ні, тому що релігійне життя це головне, а решта додасться. Духовне життя припускає, що ти виконуєш заповіді Божі, а вони включають і соціальну діяльність.

 Записав Олександр Філіппов

Джерело: Православие и мир

Переклад українською: Православний Оглядач

 

Думки авторів не завжди збігаються з точкою зору редакції сайту 

To Top