Християнський оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Tu es Petrus
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Традиційна римо-католицька месса
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію
  • Люрд. Місце явлення Пресвятої діви Марії святій Берднадетті Субіру

У католицьку церкву я вже не повернуся (Time, США)

Род Дреєр (Rod Dreher)

Папа римський Франциск лише зміцнив мене в моєму рішенні піти.

Неважко зрозуміти, чому людям так подобається папа Франциск. Після даного ним минулого тижня сенсаційного інтерв'ю багато хто заговорив про те, що Франциск з його добротою і рішучістю відвести догму на другий план є саме тією людиною, яка зуміє повернути в лоно церкви численних католиків, що відпали від неї.

Папа ФраницскМожливо. Але я колишній католик, і слова Франциска лише зміцнили мене в моєму рішенні покинути католицьку церкву і не похитнули його.

Двадцять з невеликим років тому, коли я в зрілому віці вирішив стати католиком, мені здалося правильним звернутися за настановами в університетський церковний прихід, оскільки я вважав, що там якість проповідей буде вище. Після трьох місяців керованого богопізнання і нескінченних нотацій про те, що Бог є любов, я припинив цю справу.

Я згоден - Бог є любов. Але це нічого не говорить мені про те, що він очікує від мене в тому випадку, якщо я стану католиком. Крім того, я чотири роки розглядав можливість повернутися до християнської віри моєї юності. Коли я в зрілому віці зробив перший крок до повернення в лоно церкви, я знайшов дуже багатьох добрих людей, які говорили мені, що Бог - це любов, однак ніколи не закликали мене змінити моє життя.

А що ж потрібно було міняти? Багато чого. Мені було зрозуміло, що я зіпсований і надламаний, і я був готовий відвернутися від своїх руйнівних гріхів, ставши новою людиною. Єдине, від чого я не бажав відмовлятися, це від своєї сексуальної свободи, яка є моїм невід'ємним правом як американського громадянина з народження. Однак я розумів, що не віддавши повністю свою волю в руки Господа, мені буде важко повернутися до віри. До того часу я почав з великим побоюванням ставитися до своїх відмовок. Перейти в католицтво з умовою (що церква не буде докучати мені з приводу мого сексуального життя) - це на кшталт спроби знайти в релігії психологічну розраду і комфорт, не приносячи при цьому ніяких жертв.

Але в університетському католицькому приході мені було сказано, що Бог любить мене таким, який я є, і що нічого більше мені робити не треба. Якось раз вже в кінці всього цього процесу до мене дійшло, що вся наша група в підсумку прийме католицьку віру, не маючи при цьому ніякого поняття про те, чому вчить католицька церква. Я втік, і роком пізніше мене прийняли в лоно церкви вже в іншому приході.

Якщо про католицьку церкву ви дізнаєтеся тільки з газет, вас чекає потрясіння, коли ви потрапите туди. Засоби масової інформації говорять про американський католицизм як про церкву, яка стурбована тільки сексом і абортами. Але це далеко не так. Я був правовірним католиком впродовж 13 років, регулярно ходив на месу і був членом кількох парафій у п'яти містах нашої країни. Мені вистачить пальців однієї руки, щоб порахувати кількість пастирських настанов на тему аборту і сексу в тому чи іншому вигляді. Швидше, ці проповіді носили лікувально - оздоровчий характер і завжди нагадували нудотну нотацію з різними варіаціями на тему «Бог є любов».

Ну так, так воно і є. Однак недільні проповіді цим і обмежуються. Класичне католицьке богослов'я зупиняється на парадоксі любові і суду Всевишнього. Як показує Данте у своїй «Божественній комедії», любов Господа - це його суд, яким він судить тих, хто його відкидає. Ісус в Євангелії проявляє співчуття до грішників, яких відкидають суворі охоронці віри; але він також говорить, що вони повинні виправити своє життя і «більше не грішити».

 

Може, мене засмутило те, що священики відмовляються читати проповіді про суд Божий замість проповідей про його милосердя? Ні в якому разі. Розчарування у мене викликало те, що вони взагалі не хочуть читати проповіді про суд Божий. А це все одно що читати проповіді про Христа без хреста. Я знав, з яких глибин гріха рятуюся, і мені здавалося неправильним ставитися до його вражаючого всепрощення як до звичайної люб'язності. Як йдеться в одній пісні реггі, «всі хочуть потрапити в рай, але ніхто не хоче помирати».

У своїй останній книзі про англіканство «Our Church» (Наша церква) філософ Роджер Скрутон (Roger Scruton) пише, що найбільша проблема сучасного світу це «втрата звички каятися». Якщо говорити в цілому, то як мені здається, американська католицька церква не виявляє особливого інтересу до покаяння, тому що у неї немає особливого інтересу до реальності і сутності гріха. Ідея про те, що католицька церква - це одержима думкою про гріх і прихильна до суворого додержання норм теплиця, звідкись повинна була з'явитися. Але на думку таких як я католиків, які народилися в кінці 1960 - х, настільки обмежене і жалюгідне уявлення про церкву цілком могло з'явитися ще в давнину.

Сучасна епоха глобального католицизму почалася в 1959 році, коли новообраний папа Іван XXIII спробував «відчинити вікна»  затхлої старої церкви назустріч сучасному світу, скликавши Другий Ватиканський собор. Через три роки у своєму зверненні до цього собору харизматичний і добродушний папа закликав до «нового підйому, нової радості і ясності розуму в беззастережному прийнятті всіма християнської віри у всій її цілісності» без компромісів щодо її догматів. У відкриті вікна влетів лютий дух нового часу, змітаючи практично все на своєму шляху. У наступні десятиліття стався крах католицького катехізису і католицької строгості. Так званий «дух Другого Ватиканського собору», що став помилковим тлумаченням його істинного вчення, перетворився на виправдання багатьох наступних безчинств і злодіянь.

У 2002 році, коли в країні вибухнув сексуальний скандал за участю духовенства, стала зрозуміла вся глибина церковного гниття і розпаду. Всі ці блаженні розмови і заяви типу «не судіть, і не судимі будете» були лише фасадом, що прикривав «гидоту» в церкві, як скаже потім кардинал Йозеф Ратцингер, що став пізніше папою Бенедиктом XVI. Багато американських ієрархів використовували безцінну християнську мову любові і прощення для того, щоб прикрити власну непристойну наготу мантією фальшивої пристойності і милосердя.

У цей болісний період десятирічної давності обурення і лють від того, що я та інші журналісти з'ясували про моральне розкладання церкви, похитнули мою віру в католицьке християнство. Це було боляче, ніби кат вириває у тебе нігті кліщами. І справа була скоріше не у злочинах, а в небажанні ієрархів церкви покаятися, у відсутності у Ватикану прагнення закликати цих людей до відповіді. Я тоді подумав: якщо церковна влада не в змозі проявити справедливість і милосердя до жертв своїх власних священиків і єпископів, то як вона може вірити в ті догмати, які проповідує?

Все це виставляє несерйозність американської церкви в певному світлі. Коли вибухнув цей скандал, я в попільну середу вирушив на месу в свій затишний прихід в передмісті, і там почув, як священик у своїй проповіді називає Великий піст часом, коли ми всі повинні ще більше любити себе.

Якщо й існує якийсь конкретний момент, коли я перестав бути католиком, то це саме він. Я два роки намагався втриматися, думаючи, що усунувши силогізми і непрості питання зі своєї голови, зумію зберегти твердість. Але все було марно. До того часу я став батьком, і мені не хотілося виховувати своїх дітей у церкві, де сентиментальність і самовдоволення є сенсом християнського життя. Я порахував, що виховувати дітей у такій церкві небезпечно. Не через те, що вони можуть стати жертвами жадібних хижаків, а тому що моральна мета американської церкви, як і моральна мета занепадницького постхристиянського суспільства, в якому вона живе, полягає не в тому, щоб ми помирати для себе, щоб жити у Христі, як того вимагає Новий Завіт, а в тому, щоб ми вчилися більше любити себе .

Один з моїх улюблених героїв -католиків Фленнері О'Коннор (Flannery O'Connor) якось вимовив знамениту фразу: «Борись з часом так само завзято, як він бореться з тобою. Люди не усвідомлюють, наскільки дорога релігія. Вони думають, що віра це велика тепла ковдра, хоча насправді це тяжкий хрест». Американський католицизм навіть не намагався боротися з часом. Швидше, він став для нього легкою здобиччю. «Бог є любов» - це не маніфест, який звільнив нас, в'язнів, від наших гріхів і відчаю. Швидше, це заяложена фраза і банальність, що дозволяє нам вірити в те, що похіть, жадібність, злість і інші гріхи, з якими я боровся щодня, треба не зневажати і долати, а приховувати в річці слащавих і нудотних проповідей.

Нарешті я зламався. Втрата католицької віри стала для мене найбільшим болем, який я коли-небудь відчував. Хоча я захоплююся папою Франциском і розумію, чому католики ставляться до нього з таким захопленням, його інтерв'ю змусило мене зрозуміти одну просту річ. Та корисна, хоча й незавершена робота з відродження церкви після насильства революції, яку виконали Іван Павло II і Бенедикт XVI, піде прахом. Я згоден майже з усім, що сказав минулого тижня у своєму інтерв'ю папа. Внутрішньо я аплодую тому, як він піддає суворій критиці запеклих догматиків, які позбавляють людей цілющих ліків церкви. Але у мене є побоювання, що його милосердні слова будуть сприйняті не як знак любові, а як дозвіл. «Дух папи Франциска» прийде на зміну «духу Другого Ватиканського собору» в якості логічного обґрунтування, яким люди скористаються для того, щоб ігнорувати важке вчення віри. А якщо так, то папа Франциск стане точно таким же, як і його попередник Папа Іван XXIII: милою людиною, але трагічною постаттю.

У своєму інтерв'ю папа скористався метафорою, яку часто бере на озброєння східне православ'я. Він назвав церкву «польовим госпіталем», де ходячі поранені можуть проходити лікування. Він правий , але важливо бачити відмінності між тими ліками. Анестезія втамовує біль, але саму хворобу вона не виліковує .

Безумовно, ідеальної церкви не буває, але в православ'ї, яке рішуче протистоїть слащавості моралістичного деїзму, настільки характерному для американського християнства, я відшукав рівновагу , яка зцілює душу. Минулої неділі священик в нашій сільській руській православної церкві говорив про любов, радість, покаяннія і всепрощення - у всіх їх вимірах. Звертаючись до батьків, він закликав нас проявляти милосердя, доброту і великодушність до наших дітей. Але він також попередив, що неприпустимо думати про любов так, ніби ми повинні давати дітям все те, чого вони хочуть, а не те, що їм потрібно.

«Давати їм те, чого вони хочуть, нам легше і простіше, - сказав священик. - Але ми повинні любити своїх дітей досить сильно, щоб підносити їм важкі уроки і примушувати їх до добра».

Це вірно. І я захоплююся цим проповідником , тому що він любить своїх парафіян досить сильно, щоб підносити їм важкі уроки, відвертати від посередності і примушувати до добра. Католицькі священики такого ж складу розуму і спрямованості, як і мій православний пастир - а я знаю багатьох таких людей - кажуть мені: сигналізуючи своїй американській пастві, що Бог є любов, а інше неважливо, Його Святість суттєво ускладнив їх місію. Але це вже не моя проблема.

Оригінал  публікації: I’m Still Not Going Back to the Catholic Church

Джерело: inosmi.ru

Переклад українською: Православний Оглядач

Відомий італійський журналіст залишив Католицьку Церкву

To Top