Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Популярні



Помер найстаріший румунський духівник архімандрит Іустин (Пирву)

16 червня 2013 о 22 годині 40 хвилин після кількох тижнів страждань і великих болів, що загострилися в останні години його життя, відійшов до Господа архімандрит Іустин (Пирву), один із найвідоміших румунських духівників, повідомляє Православний Оглядач з посиланням на Православие.ru.

архімандрит Іустин ПирвуАрхімандрит Іустин (Пирву) народився 10 лютого 1919 року в Нямецькому повіті. У 17 років вступив до монастиря Дуреу. Навчався в трьох богословських семінаріях: монастиря Чорниця і міст Римніку-Вилча і Роман. У 1940 році прийняв чернечий постриг і через рік був висвячений на ієромонаха.

Після Другої світової війни продовжив навчання в Романській семінарії, яку закінчив у 1948 році. Тоді ж він був заарештований комуністичною владою і засуджений до 12 років ув'язнення «за політичні погляди». Свій термін отець Іустин відбував у тюрмах, що відрізнялися вкрай суворими умовами утримання ув'язнених (Сучава, Векерешть, Жилава, Герла, Переправа і Аюд).

Коли в 1960 році термін ув'язнення закінчився, отця Іустина засудили ще до чотирьох років в'язниці - за те, що він не зрікся віри. Вийшовши на волю в 1964 році, батюшка змушений був працювати робітником у лісництві. 

У 1966 році ієромонах Іустин був прийнятий у братство монастиря Секу і протягом восьми років ніс тут послух духівника. Потім він був переведений до монастиря Бистриця - із забороною покидати стіни монастиря; тут під пильним наглядом він провів 15 років: з 1974 року і до повалення комуністичного режиму в 1989 році.

У 1976 році з ласки Божої отцю Іустину було дозволено відвідати Святий Афон. 

З падінням комуністичного режиму 70-річний ієромонах Іустин повернувся в монастир Секу з бажанням присвятити залишок свого життя молитві у відлюдництві. Однак він був направлений в село Петру Воде Нямецького повіту, де заснував монастир в ім'я архангелів Михаїла та Гавриїла, присвячений румунським мученикам, потерпілим у комуністичних в'язницях. 

На деякому віддаленні від монастиря отець Юстин заснував жіночий скит, перетворений потім в монастир Пресвятої Богородиці. Відкриті були також притулок для старих, дитячий будинок і лікарня, які склали згодом благодійний комплекс «Петру Воде».

У 2003 році батюшкою був заснований журнал «Голос ченців» («Glasul Monahilor»), а в 2008 році за його благословенням почав виходити журнал «Позиції» («Аtitudini»). Отець Іустин керував також духовним життям кількох скитів. 

У 2006 році настоятелем монастиря був призначений ієромонах Лаврентій Карп (Лучіан), а отець Іустин став головним духівником обителі. У 2008 році отець Іустин (Пирву) був возведений у сан архімандрита. Він користувався величезною любов'ю і шанувався по всій Румунії. 

З кінця березня 2013 рак шлунка, яким він потай хворів останні роки, дав метастази, і після болісних страждань архімандрит Іустин відійшов до Господа. Нехай упокоїть Господь його душу!

Найстаріший румунський духівник: Без сповіді нема спасіння  (інтерв'ю з о. Іустином Пирву)

Старець Іустин Пирву

Поради старця Юстина (Пирву)

Люби жебраків і співчувай їм, щоб і тобі бути помилуваним Богом. 

Не дорікай скорботним серцем, щоб не бути покараним тим же жезлом і, коли станеш шукати того, хто б помилував тебе, не виявилося, що його немає! 

Пам'ятай, що ти теж носиш тлінне тіло, і роби добро всім без винятку. 

Вище всіх чеснот розсудливість. 

Не докоряй нікого за його гріх, але вважай себе відповідальним за все, навіть за гріх ближнього. 

Краще бути зневаженим, ніж зневажати самому.

Краще бути ображеним, ніж ображати самому. 

Не живи разом з гордою людиною, щоб душа твоя не позбулася благодаті Святого Духа і таким чином не стала притулком лукавих пристрастей. 

Той, хто уникає марної слави світу цього відчуває в душі своїй славу будучого віку.

Ненавидь спокій і благополучне буття, щоб зберегти помисли свої безтурботними. 

Стережися безлічі зустрічей і піклуйся про душу свою, щоб зберегти душевний спокій. 

Стережися малих гріхів, щоб не впасти у великі. 

Корисніше воскресити душу свою з пристрастей, роздумуючи про Божественне, ніж воскрешати мертвих. 

Багато звершували дивовижні діла, воскрешали мертвих, подвизались, щоб привести заблудлих на шлях спасіння, творили великі чудеса. Багато були приведені з їх допомогою до пізнання Бога. Згодом, однак, ті, хто воскрешав мертвих, впали в ганебні пристрасті. І тим самим, своїми гріховними справами, які стали явними, вони ввели в спокусу багатьох. Насправді ж вони самі були хворі, але замість того, щоб дбати про свій душевний здоров'я, кинулися у відкрите море світу цього, щоб лікувати і рятувати душі інших, погубивши таким чином і надію свою, і душу. 

Кому ненависні спокушування і розсіювання розуму в мирських речах, той бачить всередині серця свого Владику і Господа свого. 

Щоб Бог взяв до уваги наші чесноти, вони повинні супроводжуватися тілесною стриманістю і чистою совістю. 

Краще жити з орлами, ніж з жадібним і ненаситним. 

Краще жити з калікою та знедоленою людиною, ніж з гордим. 

Краще бути гнаним, ніж гнати; краще бути розіп'ятим, ніж розпинати; краще бути тим,  хто утиски терпить, ніж ображати; краще бути обмовленим, ніж обмовляти. 

Самовиправдання не має місця в житті християнина і ніде не знаходиться у вченні Христовому. 

Якщо любиш лагідність, то побачиш мир в душі своїй. А якщо удостоїшся здобути мир, то будеш радіти в усякій спокусі. 

Бог терпить усі наші немочі, але не виносить того, хто весь час нарікає, і карає його, щоб виправити. 

Уста і серце, які у всякій спокусі дякують Богові, отримують Його благословення і Божественну благодать. 

Божій благодаті передує покора, а Божому покаранню - високомудрування. 

Коли життя твоє згідно Бога, не журися через скорботи і свої люті пристрасті, бо Бог відніме їх у тебе в один прекрасний день.

Не бійся також і смерті, тому що Бог приготував майбутні блага, щоб зробити тебе вище за смерть.

To Top