Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Популярні



Патріарх Філарет: Ви обіцяли служити народу, а не служите йому

2 лютого 2014 року Патріарх УПЦ КП Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі та звернувся до присутніх із словом про невідкладність покаяння, повідомляє Православний Оглядач з посиланням на cerkva.info.

Від сьогоднішньої неділі Церква розпочинає готувати вірних до Великого посту.

Розповідаючи про покаяння євангельського Закхея, до якого в дім прийшов Ісус Христос, Патріарх Філарет привів приклад сучасних Закхеїв: «Це ті, які в часи радянської влади або ховалися, прикриваючи свою віру, або не вірили. Плід покаяння таких полягає в тому, що вони стали віруючими».

«Без боротьби людина не утвердиться в добрі. Та для того, щоб боротися з гріхом, треба, по-перше, знати свій гріх, а, по-друге, керуватися совістю. Так говорять святі отці. Тобто не слід робити того, чого совість не дозволяє. А якщо совість нагадує щось про добре, то виконуй те, що говорить совість...»

Богослужіння у Володимирському Соборі

Далі Патріарх Філарет продовжив:

«Подивіться, як борються за владу. А навіщо вона їм потрібна? Хіба вони не помруть? Помруть. Навіщо таке стремління до багатства, до наживи? Хіба, помираючи, зможуть забрати з собою хоч щось? Але ж ті, хто намагається накопичити якомога більше багатства – християни. Вони забувають, що прийде кінець і стануть на суд.

Візьміть суддів. Чому їм майже не вірять? Тому не вірять, що вони втратили совість і забули про те, що через деякий час самі стануть на суд, як сказав Христос, на такий суд, яким і самі судять. Це не означає, що Господь буде судити їх несправедливим судом. Суд Господній буде справедливим.

Візьміть народних депутатів. Для чого вони йшли до влади? Народу служити? Народ вас обрав. Ви обіцяли служити народу, а не служите йому. Ви ж християни. Чи пам’ятаєте ви про Бога? Якби пам’ятали, то поступали би по правді. А то хрести на собі носять, а про Бога не пам’ятають. Для чого ти носиш на собі хреста, це ж знак перемоги гріха? Христос на хресті переміг гріх. А ти це знамено перемоги носиш, і в той же час грішиш».

Наостанок Предстоятель УПЦ КП звернувся із закликом до всіх:

«Кайся у гріхах, поки ти ще живий, бо помреш, а там покаяння нема. Там суд і відплата».

To Top