Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Популярні



В Єкатеринбурзі священики і миряни прийняли обітницю тверезості

23 березня 2013 року в Іоано-Предтеченському соборі Єкатеринбурга митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Кирил очолив молебень на якому священики та миряни дали обітницю тверезості, повідомляє Православний Оглядач з посиланням на прес-службу єпархії.

Екатеринбург; Обіцянка тверезостіБільше шістдесяти чоловік, священиків і мирян, перед Богом, Його Святим Хрестом, Євангелієм і образом Пречистої Божої Матері виявили твердий намір і дали тверду обіцянку «не пити вина і нічого хмільного і одурманюючого, а також не спокушати до того інших, однаково не приймати ніякого участі в різного роду аморальні іграх і не вимовляти поганих, гнилих слів в прийдешнє час від цього дня надалі».

Прийняття обітниці тверезості як вправляння в чесноті стриманості в період Чотиридесятниці є традиційним для Православної Церкви, оскільки сприяє досягненню головної мети посту - очищення душі і готує християнина до гідної зустрічі свята Пасхи.

Керівник Відділу по утвердженню тверезості та профілактики залежностей Єкатеринбурзької митрополії священик Ігор Бачинін пояснив, що «давати обітницю» - це не означає «давати клятву». Навіть етимологія цих слів «обітниця» і «клятва» - різна. Клястися - це переконувати когось у своїй правоті, а обітниця Богові - це визнання своєї немочі і прохання допомогти в подвигу стриманості. Обітниця - це вираз Боговшанування, під час молебню наша обіцянка освячується благодаттю Божою, що дає людині можливість зберегти дане Богу слово, адже Господь говорить: «... без Мене не можете творити нічого».

Екатеринбург. Трезвость. Церковь.

Ті, що дали обітницю, в нагадування про цю важливу подію, отримали обітні грамоти. Всі, хто раніше вже давав обітниці тверезості на різні терміни, свідчать про позитивні зміни в своєму житті і в житті своїх рідних. Член товариства «Тверезість» Леонід Клімов розповів, що раніше намагався боротися з пристрастю пияцтва своїми силами і витратив на це не один рік. Але тільки, коли усвідомив безпорадність самостійних спроб, звернувся до Бога, дав свою першу обітницю тверезості в 2009 році, пристрасть відступила. На молебні Леонід дав обітницю тверезості на майбутній рік в п'ятий раз. 

Єкатенринбург; Обіцянка тверезості; ЦеркваЄкатеринбург; в Іоано-Предтеченський собор

З  прийняттям обітниці в душі посилюється бажання змінити себе, бути краще, «страх Господній пробуджує сплячу совість, яка робить так, що душа, немов у воді, чистій і незбуреній, бачить свою некрасу: і так народжуються початки і розростаються коріння покаяння». 

Єкатеринбург; Великий піст; Обіцянка тверезостіОбіцянка тверезості

 

 

 

 

 

 

 

«Тверезість - це Божий дар, з яким людина приходить у цей світ. Церква закликає зберегти його, але, на жаль, у наш час тверезість як цінність знаходиться в нехтуванні. І дуже важливо, щоб ми своїм життям, своєю вірою, своїми працями свідчили про те, до чого нас закликає матір-Церква, - нагадав отець Ігор Бачинін після молебню. - Як жити тепер? Точно так само, як і раніше, радіти, бо радість - це природний стан кожної православної людини. І саме цю втрачену радість, яку людина втрачає, живучи нетверезої життям, Господь повертає, коли ми даємо обітницю тверезості».

Єкатеринбург; Митрополит Кирил

Митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Кирил благословив присутніх і побажав допомоги Божої на обраному шляху.

To Top