Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Смертна кара і РПЦ: погляди розійшлися

Чи виправдана позиція православних священнослужителів, які виступають проти смертної кари?

Митрополит ФіларетЗа повідомленням офіційного порталу Білоруської Православної Церкви, 21 червня 2013 року в Мінську відкрився круглий стіл «Релігія і смертна кара», організований Радою Європи у співпраці з білоруською державою.

Республіка Білорусь - єдина країна в Європі та СНД, де застосовується смертна кара. На референдуму 1996 роки за її збереження виступили 80,44% громадян. У Конституції РБ (стаття 24) зазначено: «Смертна кара до її скасування може застосовуватися відповідно до закону як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини і лише згідно з вироком суду». У 2013 році було винесено 3 смертних вироки.

Патріарший екзарх всієї Білорусі митрополит Мінський і Слуцький Філарет направив учасникам круглого столу вітання, в якому говориться

"Білоруська Православна Церква наполегливо звертала увагу громадськості на проблему смертної кари ще в дев'яностих роках минулого століття. У 1996 році напередодні всенародного референдуму, на якому, серед іншого, обговорювалося питання про смертну кару, ми закликали білоруський народ відмовитися від такої міри покарання."Ми, християни, не можемо виправдовувати смертну кару, бо це гріх вбивства ... Життя будь-якої людини належить його Творцю, Богу. Не ми, грішні люди, дарували буття людині, - не нам і позбавляти людину існування. Адже за життя кожного з нас Господь Ісус Христос віддав Своє життя, зазнавши страждання, приниження, знущання і смерть на Хресті ... Держава, страчуючи своїх громадян, щоразу заново розпинає Христа". Такою була наша позиція на рік референдуму. На сьогодні вона залишилася незмінною", - підкреслює Предстоятель Білоруської Церкви.

Раніше на тему смертної кари висловився священик Андрій Лоргус: «...Християнин не може не виступати проти смертної кари. Християнська держава не може не шукати такого способу покарань злочинців, де смертна кара буде виключена. І християнські Церкви повинні протестувати проти смертної кари, повинні ініціювати процес заборони смертної кари і виключення його з судового ужитку держав. Смертна кара не є тільки смерть, умертвіння тіла. Це - злочин, що стоїть в ряду тяжких злочинів людства. Злочин проти людської гідності, проти його особистості. Смертна кара - це тяжкий злочин для християнина. Ми вважаємо, що християнин не може ні голосувати за смертну кару, ні виносити смертний вирок, ні приводити його у виконання» - вважає священик Лоргус.

Звичайно ж позбавляти життя людини - справа невдячна. Тому навіть у колишні роки в  найдеспотичніших державах, а саме: у Швеції при Карлі XII, в деяких німецьких курфюршествах, в середньовічній Іспанії за короля Філіпа злочинців часом умовляли не творити того зла, яке вони мали намір здійснити. А якщо зло відбувалося, то такі лиходії потрапляли до рук правосуддя. І в більшості випадків відправлялися на плаху.

У принципі так було і на Русі. Вже як  умовляли жидовствующих - літописці навіть стомилися нам передавати. А коли всі слова були вичерпані, - в справу вступив державний меч і вогонь.

Безсумнівно, смертна кара - акт жорстокий, але ніяк не можна погодитися з тим, що він противний життю Церкви. Якщо якийсь член Церкви загнив, відпав від неї і погрожує завдати їй серйозний збиток, то такий член повинен бути огороджений від її буття і поставати перед Богом ще раніше його природної смерті. Саме цим принципом керувалися монарші та інші державні суди, віддаючи закоренілих злочинців на смертну кару. Чи противилися вони Богові? Адже Господь створив і тих людей, які згодом стали злодіями.

Зовсім ні. Бо вони дбали про благо Церкви і держави, і Божественним правом суддям були довірені повноваження вирішувати питання: чи залишати злочинця в цьому житті, або переводити його в життя загробне. Саме до суддів звернений 81-й псалом, де вони іменуються «богами».

Чому так? Тому що їм довірені багато функцій Самого Божества.

Тому суддя, який справедливо виносить вирок злочинцеві, не грішить проти заповіді «не убий», а найбільше виконує цю заповідь, тому що присікає можливість вбивства засудженим інших людей.

 Дивно, що ці азбучні істини не розуміють митрополит Філарет і священик Андрій Лоргус. Вони що - не вірують в загробнеАндрій Лоргус життя? Адже за претерпівання смертної кари: від потопу чи, від меча чи, від вогню - Господь прощає деякі гріхи. Тут діє принцип, який сповістив нам апостол Петро: держава і Церква дбають про те, щоб ці люди, щоб ті, хто «прийняв суд людською плоттю», наскільки це можливо «по-Божому жили духом» (1 Петр. 4,6).

В «Основах соціальної концепції Руської Православної Церкви» щодо смертної кари, зокрема, говориться: «Особлива міра покарання - смертна кара - визанавался в Старому Завіті. Вказівок на необхідність її скасування немає ні у Святому Письмі Нового Завіту, ні в Переданні та історичній спадщині Православної Церкви. Разом з тим, Церква часто брала на себе борг печалування перед світською владою про засуджених на страту, просячи для них милості та пом'якшення покарання.

Більше того, християнський моральний вплив виховав у свідомості людей негативне ставлення до смертної кари. Так, в Росії з середини XVIII століття до революції 1905 року вона застосовувалася вкрай рідко. Для православної свідомості життя людини не закінчується з тілесною смертю - саме тому Церква не залишає душпастирство засуджених до вищої міри покарання. ... [Церква] визнає, що питання про скасування або незастосування смертної кари має вирішуватися суспільством вільно, з урахуванням стану в ньому злочинності, правоохоронної та судової систем, а найбільше міркувань охорони життя добромисних членів суспільства».

Джерело: blagogon.ru

 

To Top