Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Чи Господь буде терплячішим до нас, ніж до мешканців Константинополя?

Ідеї рівноапостольного Косми Этолійського будуть жити в серцях православних народів вічно

Костянтин ХаралампідісКостянтин Харалампідіс народився в 1966 році в Казахстані р. в Алма-Аті. В даний час є викладачем "Історії Росії XX століття" і "Культурологія" на Богословському Факультеті при Єпархіальному Управлінні РПЦ в Казахстані. У різний час викладав "Катехізис" та "Історію Руської Церкви". Найбільшу популярність здобув як режисер.

- Костянтине, коли ви говорите про необхідність православного виховання для нашої молоді, що конкретно маєте на увазі? Хіба норми моралі не однакові в будь-якій релігії?


- Давайте почнемо трохи здалеку. При творенні людини Бог наділив її трьома найбільшими дарами: свободою, розумом і любов'ю. Дари ці необхідні для духовного зростання і для блаженства людини. Але де воля, там можливе коливання при виборі, можлива спокуса. Спокуса для розуму - загордитися розумом; замість пізнання премудрості і благості Божої шукати пізнання добра і зла поза Богом; захотіти самому бути «богом». Спокуса для почуття любові – замість любові до Бога і ближнього любити самого себе і все те, що задовольняє низькі бажання і дає тимчасові насолоди.

Ми не перестаємо дивуватися, як зникають, перетворюються на прах великі імперії, які проіснували багато століть. Але причиною падіння та загибелі будь-яких імперій є відступ від заповітів, даних нам Господом Богом. І відповідальність за долю Батьківщини несе не тільки Імператор і його наближені, але й кожна людина.

Все-таки, чому? За які гріхи та провини попустив милостивий Господь крах Візантійської імперії, гоніння за віру грекам? Що призводить, зрештою, до тайносповідництва, криптохристиянства?

Відповіді на ці питання ми знаходимо в повчанні ченця Йосифа Врієннія ромеям перед падінням Константинополя:

«Коли побачите караючий перст Божий - не дивуйтеся, за що і чому він наближається. Краще проявіть захоплення Божим милосердям, бо немає зла, яке не знайшло б місця серед нас. Більшість з нас не розуміють, що значить бути православними, зневажливо ставляться до всього, що Боже. Часто зустрічаються богохульства і святотатства. Ми проклинаємо побратимів, тим самим проклинаючи самих себе, присягаємо на ім'я Боже і, не замислюючись, порушуємо присягу.

Нарікаємо на Бога: один – через те, що йде дощ, інший - чому його немає, третій, чому одні багаті, а інші бідні. Одним словом, стаємо суддями Бога. Всюди нагота: не тільки чоловіки на половину нагі, але і жіноча стать не виявляє ані найменшого сорому. Дівчата і юнаки віддаються розпусті. Церковні свята супроводжуються танцями, піснями, пияцтвом, обурливими звичаями.

У разі хвороби людей чи худоби кожен поспішає до знахарів і чаклунів, минаючи Бога, Церкву, чесних лікарів. Немає такого дня, щоб ми не брали участі в ненажерливості, пияцтві, статевій розбещеності, заздрості, крадіжках або вбивствах, содомських гріхах. Все це набуло публічного характеру, а про те, що робиться в таємниці і говорити соромно. Такий стан речей призведе нас до заслуженої Божої кари».

Свята Софія; Константинополь

- ...Але жителі Константинополя не прислухалися до ченця Йосипа і в 1453 році Константинополь упав...

- Абсолютно вірно. А хіба ми, хто живе в XXI столітті, позбулися цих страшних гріхів? Або думаємо, що ми особливі, що Господь помилує нас без покаяння, без виправлення життя і буде більш терплячим до нас, ніж до жителів Константинополя?

Шанований у всьому православному світі старець Паїсій Святогорець нагадує нам у своїх повчаннях про те, як люди зверталися до Бога, як їх серця пом'якшувалися під час війн, смут, гонінь. І в той же час, коли він описує життя сучасних людей, говорить про те, яке безтурботне життя людей сьогодні. Через його повчання ми дізналися про те, що люди заради спасіння душі йшли на смерть. Святі говорили: «Нехай нас вб'ють, але ми не зречемося Христа». «А сучасна людина, - говорить старець Паїсій, - готова без жодних тортур відректися від Господа». Так чому ж деякі люди ставали святими, а інші відступниками?

Паїсій Святогорець

Паїсій Святогорець


- Православне виховання ви називаєте традиційно грецьким...

- Так. Греки зберегли себе як етнос багато в чому завдяки священномученику, рівноапостольному Космі Етолійському. Його діяльність була традиційно-просвітницькою. Він закликав народ повернутися до справжніх, традиційно-християнських начал, дотримуватися постів, не працювати по неділях і святах.

Косма Етолійський користувався простою і доступною мовою. Він займався просвітництвом, відкривав школи. Навчальні заклади повинні були стати не тільки місцем, де навчалося підростаюче покоління, але й центром громадських та освітніх зборів для всього місцевого населення. Завдяки школам учні, дорослі і діти дізнавалися про церковне вчення, утверджувались у вірі і таким чином перемагали спокусу зрадити свою віру з подальшою відмовою від власної національної ідентичності. Ці навчальні заклади сприяли вирішенню завдань, які ставили перед собою традиціоналісти - відновлення єдності народу і його організації через взаємовиручку і братерство. У школах готувалися священики та викладачі.

Окремо варто зупинитися на міжнародному впливі грецького традиціоналізму XVIII століття. Слов'янський переклад «Добротолюбія», став етапною подією в історії руської Церкви. І послужив поштовхом до потужного руху відродження традиційного чернецтва, що в кінцевому підсумку сприяло поширенню ісихастської духовності серед народу. Центром филокалічного відродження стала знаменита Оптина Пустинь, куди зібралися багато учнів Паїсія Величковського, які продовжили переклад і видання грецьких святоотцівських творів, у тому числі і традиціоналістів XVIII століття.

Святий Косма Етолійський навчає народ

Святий Косма Етолійський навчає народ

З грецьким традиціоналізмом руських ісихастів ріднить і орієнтація на максимально можливий вихід традиції у світ, що проявилося, зокрема, у використанні мови, доступної широким народним масам. Так, відомий руський святитель Феофан Затворник, віддаючись відокремленому подвижництву, листувався з численними друзями і знайомими, використовуючи в своїх листах розмовну, народну мову.

Коли св. Косма проповідував на Балканах за ним часом слідувало до 15 тисяч людей. Він придбав загальнонаціональну популярність. У людей абсолютно різних соціальних верств виникало бажання вислухати його повчання. І те, що було посіяно Космою Етолійським, через багато років продовжувало жити у народі. У 1833 році була створена церковна комісія. У її підсумковій доповіді констатувалося: грек швидше вважатиме за краще померти, ніж хоч трохи порушити піст, і жебрати, ніж погодитися працювати по церковних свят.

Греція в Євросоюзі

- Сучасні греки, погодьтеся, не зовсім відповідають цьому опису...

- Знаєте, незважаючи на те, що священномученик, рівноапостольний Косма Етолійський був засуджений і вбитий нечестивцями. Його святі мощі були рознесені по різних місцях його учнями, від яких багато людей отримують зцілення. А ідеї рівноапостольного Косми будуть жити вічно в серцях православних народів.

До речі, Косма Етолійський володів даром пророцтва, він передбачав, що цивілізація зробить крок так далеко, що з'явиться можливість людям розмовляти між собою, перебуваючи в різних містах, тобто він говорив про створення телефону. Так само він говорив, що з'являться літаючі об'єкти, завдяки яким люди будуть долати величезні відстані - це сучасні літаки. Тобто Косма Етолійський передбачав, що людство сягне неймовірних вершин в області розвитку науки і техніки. Але він також говорив і про страшне духовне падіння людства у цьому цивілізованому світі. Практично він говорив, що люди фактично повернуться до язичництва. Розпуста, гомосексуалізм стануть нормою для людства. І ці страшні пророцтва вже здійснилися на наших очах. Ми бачимо, як пропагують ЗМІ, телебачення та інтернет ідеологію розпусти, наркоманії та жадібності.

Джерело: agoor.ru

Переклад українською: Православний Оглядач


Святий Косма Етолійський - апостол Греції

Європейське просвітництво і Православна Церква

Немає справжнього патріотизму без слідування за переданням Святих Отців

Українці повинні стати християнами, а не європейцями

ЄС: В Греції збулося ще одне пророцтво Косми Етолійського

To Top