Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Архімандрит Аліпій (Світличний): Шанування Дарів волхвів йде з давніх часів

«Можна довго сперечатися, чи це ті золото, ладан і смирна, але шанування цих реліквій йде з найдавніших часів»

Настоятель Петропавлівського храму УПЦ (МП)  на Нивках у Києві, ведучий рубрики «Питання до священика» на порталі «Православіє в Україні».

Архімандрит Аліпій Світличний- Хочеться нагадати таку річ: коли в 614 році перси руйнували всі християнські храми на Святій Землі, один-єдиний храм, який не був ними зруйнований, це храм Різдва Христового у Віфлеємі.

Чому? Тому що там над входом були зображені люди в перських одежах - волхви: вони приносили дари Христу, що сидить на колінах Преблагословенної Діви Богородиці. Перси - завойовники не знали, Хто це зображений. Вони не задавалися питанням, що за дари і звідки. Вони просто побачили людей в знайомих для себе шатах, і це їх зупинило.

Далі. У записках знаменитої прочанки IV століття Сільвії Егерії ми читаємо: ось, ми прийшли туди-то, побачили таку-то святиню і молилися. Вона не займалася спеціальним дослідженням археологічних обґрунтувань тих чи інших святинь. Вона приходила молитися. Вона вшановувала на цьому місці ту чи іншу подію, і, перш за все, здійснювала поклоніння Богу. І в її записках завжди вказувалося, що віруючі не просто молилися, вони залишалися біля святинь на ніч, щоб здійснити Літургію, причаститися в святому місці.

Такою була віра у людей IV столітті.

Реліквії, які ми будемо зустрічати в нашій країні найближчим часом, є, безумовно, найдавнішими. І шанування їх на Святій горі Афон також досить древнє. І це багатовікове шанування є і для нас підставою шанувати дари волхвів. Чи можемо ми зрівнятися в подвижницькому житті з братією монастиря св. Павла? Особисто я довіряю переказам святих афонських отців, а вони, повторюся, здавна шанували цю святиню.

Так, ведуться суперечки про її автентичність. І ми з'ясовували сьогодні з вами, що дуже часто ті чи інші імператори, знатні персони використовували святі предмети, змінюючи їх відповідно з характерними для свого часу уявленнями. У імператора Карла Великого в короні містилася частина цвяха, яким був розп'ятий Христос; в імператора Феодосія Великого у вуздечку його коня також була вмонтована частина цвяха Хреста Христового. Знову-таки, у того ж імператора Карла Великого будинок був споруджений з каменів споруди, в якій давав Свою відповідь Пилатові Спаситель. Тому кожен раз придбані імператорами ті чи інші реліквії могли перероблятися, змінюватися і, природно, набувати нового вигляду.

Тому, знаючи ці історичні свідчення, ми не можемо стверджувати, що золото, яке зберігається в ковчезі монастиря св. Павла, насправді не те саме золото, яке бачив Господь, якого торкалася Діва Богородиця, і зберігав у себе Йосиф Обручник. Але ми не можемо також стверджувати, що ці речі були розтрачені - тому що ніде не зустрічаються повідомлення про те, що золото, ладан і смирна були продані.

Дари волхвів

Тим не менш, ми читаємо в Євангелії: Пресвята Діва «зберегла слова оці як свідчення в серці Своєму». Якщо Вона і слова Господні всі зберігала в серці, то логічно припустити, що і предмети, пов'язані з Ним, Вона також берегла. Нинішні матері, отримуючи подарунки для своїх новонароджених, зберігають їх з тим, щоб показати, коли діти виростуть. Цілком можливо, що і в давнину така традиція була також близька для матерів того часу. І якщо якусь частину приношень могли витратити або розточити, то якась частина обов'язково, швидше за все, зберігалася.

Як і ким передавалося, достовірно ми не знаємо. Вже дуже багато втрачено всіляких свідоцтв, та й у перші століття християни взагалі мало що записували. Це їх не цікавило, поки в IV столітті не почало розвиватися паломництво і шанування святинь. Саме з того часу нам починають зустрічатися свідоцтва.

Більш ясні згадки про дари волхвів ми читаємо в описі Антонія Новгородського, який пише про посудини, що зберігаються в Софії Константинопольській.

Можна сперечатися, чи це ті ковчеги чи ні, то це золото чи інше. У нас можуть бути аргументи як «за», так і «проти». Але тут потрібно пам'ятати: кожен християнин, який носить на собі хрест, знає, що це не ТОЙ САМИЙ історичний хрест, на якому був розп'ятий Господь, проте все одно шанує як велику святиню і символ ТОГО САМОГО хреста. Натільний хрестик свідчить людині про його спасіння, свідчить світу про те, що носить хрест - християнин, і свідчить Богу про вірність цієї людини.

Подібне цілком можна сказати і з приводу тих реліквій, які прибудуть до нас в найближчі дні. (Вже прибули, ПО).


Джерело: Православіє в Україні


Дари волхвів в Україні. Одні вшановують, інші піддають сумніву

To Top