Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Патріарх Філарет гірникам: Я не можу не любити Донбас

Святійший Патріарх Київський Філарет прийняв делегацію гірників Донбасу в своїй резиденції, відповів на запитання, дав напуття і благословив.

17 грудня Православна Церква вшановує святу великомученицю Варвару, покровительку гірників.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України народилася ініціатива приймати участь в урочистостях, які проходять у Володимирському соборі в Києві.

Володимирський Собор16 грудня Святійший Патріарх Київський Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедрального патріаршому соборі. Відразу після молебню Предстоятель очолив панахиду про упокоєння душ загиблих шахтарів. Працівники Міненерговугілля України на чолі з начальником Управління охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості Ігорем Ященком помолилися за своїх загиблих колег.

17 грудня у Володимирському соборі перед мощами святої Варвари - тепер уже за здоров’я гірників - помолилися заступники генеральних директорів вугільних підприємств Донбасу та командири загонів ДВГРС України. Делегацію гірників очолили директор Департаменту промислової безпеки, охорони праці, цивільної та фізичного захисту Міненерговугілля Олександр Онищенко та начальник Управління охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості Ігор Ященко.

Після молебня Святіший Патріарх Київський Філарет прийняв делегацію земляків у своїй резиденції, відповів на запитання, дав напуття і благословив.

- Свята Варвара охороняє від раптової смерті не тільки шахтарів, але всіх, хто в небезпеці, - сказав Патріарх Філарет. - Все в руках Божих. Волосся з голови людини не падає без волі Божої, а тим більше життя.

Олександр Онищенко звернувся до Патріарха з проханням:

- Ми витрачаємо мільйони, щоб захистити тіло шахтаря, але душа його залишається відкритою, беззахисною. Ми звертаємося до Вас, щоб Ви допомогли нам захистити душі шахтарів. Раз у році хочемо послухати добре слово і побажання для гірників.

Патріарх Філарет:

- Я повинен сказати, що ми народжуємося для вічного життя. Народилася людина - і вірить вона чи ні - її душа безсмертна, так само, як матерія. Незнищувана. Оскільки ми вічні, і продовжуємо існувати душею, то таким же, як на землі, буде наше життя після смерті: чи будемо ми страждати або блаженствувати, залежить від нас. Ми вибираємо тут на землі добро, любов, правду, мир - тоді нам забезпечена вічне блаженне життя. А якщо ми на землі вибираємо неправду, ненависть, заздрість, засуджуємо, вбиваємо - тобто, вибираємо зло, то і після смерті душа піде туди, де зло. Що вибрала, то і отримає.

Гірник - це людина, яка ризикує кожен раз, коли спускається в шахту. Чому і заради кого він жертвує собою? Він жертвує заради сім'ї. А жертва - це любов. Але не тільки заради сім'ї, але заради свого народу. Шахтарі дають тепло, а тепло - це теж любов. Тому ця професія благословенна Богом. Ми всі повинні, виконуючи свої обов'язки, завжди пам'ятати про Бога. Бог є дух. Що таке дух? Що таке розум? Адже розум ми визнаємо? Що таке любов? Хіба ви можете торкнутися любов? Але ви не можете сказати, що любові немає. Це є дух. Ось таким духом, тільки нескінченним, є Бог. Він скрізь, і все бачить, і не тільки бачить, він наперед знає. Ще чоловік не був створений, а Бог знав, що він згрішить. Але Він людину спасає. Ми саме в такого Бога віримо, не в бовванів та ідолів, а в Того, Хто створив цей світ. Створив одним Своїм бажанням. Захотів - і стало так. Чи не періодами, а миттєво. Як це миттєво? В Євангелії написано: привели до Ісуса сліпу дитину, а Ісус сказав: «Прозри». Йому не потрібно було ніякої підготовки, він сказав - і сліпий став зрячим. Інший приклад. Лазар четвертий день був мертвий і вже розкладався. Христос йому сказав: «Іди!», і Лазар встав і пішов. Богу не потрібно час, потрібна лише воля. Так само Бог створив світ. Нам незрозуміло, як рослинний і тваринний світ виникли миттєво. Ось перед обличчям якого Бога ми знаходимося. І залежимо від Нього.

Мощі Великомучениці ВарвариМощі святої Великомучениці Варвари у Володимирському Соборі в Києві

 

Бог любить своїх дітей. Як батьки люблять свою дитину, хороша він чи погана. Так і Бог. Любить і рятує різними способами. Виходячи з цього, не потрібно нічого боятися в житті, ніяких труднощів. Навіть коли приходить смерть. Не треба боятися, адже ми продовжимо існувати після смерті. 

Бог дає нам силу перенести всі труднощі і страждання. Думаю, серед вас немає таких, хто пам'ятає війну. Є? Люди перемагали всі страждання і були добріші, ніж зараз, співчували, допомагали один одному. А зараз більш егоїстичні, хоч життя сьогодні набагато краще. Я багато їжджу по країні і бачу, які накривають столи. Після війни таких столів ніде не було. Борщ, каша. Я не хочу сказати, що всі так живуть. Бідних дуже багато, але ми повинні дякувати Богові за те, що маємо. Це не означає, що ми повинні заспокоюватися на цьому. Можна і краще жити. Але ж все від нас залежить: чи живемо ми правдою або неправдою. У нашому суспільному житті багато неправди. Потрібно жити в мирі та злагоді. Зараз ми 70 років живемо в світі. Будуємо такі будинки, що в ті часи нікому й не снилися.

Щоб бути впевненим у цьому житті, потрібно вірити в Бога і покладати на Нього свої надії. Але і самому працювати.

- Тут якраз зібралися люди, які вміють працювати, - сказав Олександр Онищенко. - Перед Вами гірничорятувальники, які приїжджають на шахту не тоді, коли добре, а коли погано. Все з шахти, а вони в шахту. Ось Юрій Миколайович Перехрест, він пережив клінічну смерть, рятуючи своїх товаришів. Ігор Олексійович Ященко - потомствений шахтар, який віддав майже 30 років своєї справи, Борис Абрамович Грядущий, Герой Украйни - всі вони працюють заради людей.

- Христос сказав так: ніхто не має більше любові, ніж той, хто життя своє віддає за друзів своїх. Ви блаженні, тому що віддаєте своє життя за людей. У цьому і є любов. Мені недавно один письменник розповів, як він прийшов до Бога. Під час війни він був молодою людиною, атеїстом. Під час бою снаряд впав прямо йому під ноги й крутиться. Він благав до Бога, в якого не вірив, і снаряд пішов у землю. З тих пір він вранці і ввечері читає молитву. Повірив, що Бог є. Не думайте, що чудеса сьогодні не відбуваються. Сьогодні ви молилися біля мощей Варвари. Рік чи два тому тут сталося диво. Жінка з дитиною приїхала з Луганська. Дитина повинна була померти через вади серця. Лікарі в Луганську відправили її в Київ на операцію. Жінка звернулася в інститут Амосова, дитину обстежили і сказали, що треба операцію робити неодмінно, інакше дитя помре. Готуючись до операції, мати прийшла у Володимирський собор і попросила відслужити молебень. Отець Михайло взяв сорочечку, поклав на мощі Варвари і сказав прийти завтра. Вона прийшла з дитиною, наділа сорочечку і сталося диво: в інституті їй сказали, що операція вже не потрібна, серце нормальне. Чудо? Чудо. Варвара врятувала життя. Але це залежить від того, віримо ми чи ні. Коли Христос ходив по землі, він не всіх зцілював, а тільки тих, хто вірив усім серцем. Письменник звернувся до Бога не зі звичайним «Отче наш», а від всієї своєї душі, від усього єства. І жінка з Луганська повірила, що Варвара може врятувати - і врятувала. Для Бога немає нічого неможливого. В Євангелії написано, що віра може переставляти гори. Мова йде не про перестановку гір, а про звершення неможливого. Якщо шахтар спускається в шахту і вірить, що Варвара його захистить, нічого не трапиться.

Володимирський Собор всерединіВолодимирський Собор

 Борис Грядущий: 

- Коли почалася війна, ми жили в Рівному. Два місяці моя мати з трьома дітьми виходила з оточення. Ніхто не питав, звідки ми, просто допомагали, люди давали молоко, хліб. Пам'ятаю, як пароплавом пливли в Астрахань, почалося бомбардування, пароплав почав протікати. На баржу нас перекидали матроси. Половина людей загинули. Листопад - вода крижана. Як мамі вдалося всіх трьох вберегти?! Я не раз був перед лицем смерті і завжди вірив, що дух є, який нас рятував. Я 40 років був в компартії і розумію: щось ми упустили. Шахтарі виживали в такому стані, коли було 90% опіків. Лікарі дають надію, якщо сума відсотків опіків і віку не перевищують 100%. Всіх однаково лікують, але хтось виживає, а хтось ні.

Патріарх Філарет:

- Потрібно вірити не в абстрактний вищий розум або дух, бо безликим вищий розум не може бути. У нас є розум, душевні почуття, особа, і якщо невеликий розум має обличчя, то як великий розум може не мати обличчя. Хіба ми можемо мати більше, ніж Бог? Потрібно вірити в існування Бога як особистості. Як людина особистість, так і Бог. Пам'ятайте про суд. Не тільки про милість Божу і любов. Як Пушкін сказав«есть Божий суд, наперсники разврата». Ми живемо в блаженний час. Такої свободи, яка є зараз, церква не мала ніколи. Будуємо храми, проповідуємо, що хочемо, по радіо виступаємо, недільні школи маємо, монастирі - все, чого раніше не було в такій кількості. В добрий час.

Мені 84 роки. Я теж вихований школою в атеїстичному дусі. Коли мій батько-шахтар загинув на фронті, переді мною стало питання, чи існує він після смерті чи ні. Якщо він не існує, то кого я люблю? Порожнє місце? Його ж немає. А любов є, бо я її відчуваю. Я прийшов до висновку, що батько повинен існувати, а раз так, є і вічне життя, а значить, є і Бог. Я повинен служити Богу і пішов цією дорогою. Труднощів було багато - не пускали - але я переміг.

Борис Грядущий:

- Ми з Донбасу, і ми не хотіли б, щоб у нас було дві церкви. Ми хочемо, щоб ви помирилися. Ми хочемо бути до Бога ближче, щоб нас не розділяли, щоб ділили нас не по вірі, а по справах. Віра одна. Мені не подобається, коли кажуть: ось ця - Московського патріархату церква, а ця - Київського. Нас всіх хрестили в одній церкві.

Патріарх Філарет:

- Ви торкнулися дуже важливого питання: поділ української православної церкви. Чому сталося так? Хіба не хочемо ми бути в одній церкві? Хочемо. Хто розділив нас? Москва. Не хотіла розділяти, але бажала, щоб українська церква була підпорядкована Московському патріархатові. Так і було б, якби Україна не стала незалежною. Незалежна країна вимагає незалежної церкви. Коли після розпаду Оттоманської імперії виникли країни Греція, Болгарія, Сербія, Румунія, то й виникли автокефальні церкви, незалежні від Константинополя. Він боровся довго, але врешті-решт визнав їх. Коли розпався Радянський Союз, я як предстоятель української церкви зібрав собор, який вирішив, що церква має бути незалежною. Тоді Москва стала робити все, щоб таки прибрати до своїх рук, вірніше, залишити нас в залежності. Москва думала, що Київський патріархат якийсь час проіснує і зникне, але він не тільки не зникає, але з досить невеликої церкви в 1992 році перетворився на найбільшу в країні: вона має більше 15 мільйонів віруючих (Московський Патріархат - 9,5 млн).

Зараз ми налагоджуємо стосунки, і в тому середовищі приходять до висновку, що нам треба об'єднуватися. Потрібно. І я впевнений, що ми об'єднаємося. Тому що держава вимагає незалежності в усіх сферах. Незалежності в енергоносіях немає, і через це на нас тиск. Ми залежні в духовному відношенні, і церква тисне на людей. Чому Кирил приїжджав і проповідував Російський світ? Російський світ - це не просто три держави, які живуть у мирі та злагоді. Ні. Російський світ - це єдина держава. Значить, ми повинні свою державу віддати? Тобто Москва через церкву впливає на людей. Щоб держава була незалежною, церква повинна бути своя. Багато політиків цього не розуміють. Але ми твердо стоїмо на цій позиції. Ми хочемо з російською церквою жити в мирі і злагоді, як і з іншими. У Московському патріархаті починають це розуміти. На  Донбасі у нас більше складнощів. У Харківській області проблеми. Ворожнеча не на користь ні української церкви, ні українській держави. Ворожнеча розділяє. Любов об'єднує. Я закликаю вас жити в мирі та злагоді, і тоді ми об'єднаємося в одну церкву обов'язково. Президент Віктор Федорович спочатку так був налаштований вороже до Київського патріархату, навіть не хотів приймати. Тепер все по-іншому. У вас в Донецьку ще займають жорстку позицію, але, думаю, прийде час - змінять. Тому що Київський патріархат захищає інтереси українського народу, української держави. Ті, хто хочуть мати українську державу, обов'язково повинні підтримувати Київський патріархат. Якщо буде в Україні одна церква, то взаємовідносини між Україною і Росією докорінно зміняться. Тому що Москва буде знати: якщо церква незалежна, то повернення вже не буде. У часи Богдана Хмельницького, коли приєднали Україну до Росії, царі не були впевнені, що це надовго, тому що тут був свій митрополит, а коли в 1686 році Київську митрополію підпорядкували Московському патріархату, тоді царі заспокоїлися. Якщо ми відділемося, це буде надовго. І вони будуть по-іншому будувати стосунки з Україною.

Сьогодні в Москві мусульман - 31% з 14 мільйонів жителів. Через 30 років Росія не буде християнською країною, а буде мусульманською. Народжуваність у них зростає, а слов'янське населення скорочується. Тому прийнято рішення побудувати в Москві мечеть найбільшу в Європі. І мусульмани вимагають, щоб в кожному районі Москви була мечеть. Перед Москвою стоять проблеми нерозв'язані: з одного боку - Китай, з іншого - мусульмани. Але з нами Бог.

Патріарх Філарет на батьківщиніПатріарх Філарет на батьківщині

Олександр Оніщенко:

- Ми вдячні за те, що Ви нам приділили стільки часу. Все, що ви сказали, впало в благодатний грунт. Ця зустріч для нас дуже важлива. Бути поруч з Вами - для нас велика честь, і така нагода випадає не щодня. Якщо хто з нас досі мав якісь сумніви, вони сьогодні розсіялися.

Патріарх Філарет:

- Я дуже радий, адже Донбас - це моя батьківщина.

Онищенко:

- Ігор Олексійович - ваш земляк, з Шахтарська. Ваше прізвище там всі знають.

Філарет:

- Мій брат працював на шахті і мої родичі. Я не можу не любити Донбас, я поїздив по багатьох країнах, але такого запаху степу, особливо навесні, ніде немає, і це так на душу лягає м'яко .... Так що я благословляю вашу працю, молюся, щоби Господь охороняв ваше життя від небезпеки всякої і Свята Великомучениця Варвара своїми молитвами вам допомагала.

за матеріалами Угольной газеты Украины

Джерело: Церква.info

Перклад українською: Православний Оглядач

 

To Top