Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Українська криза: християнський погляд

Професор, доктор богослів’я Олексій Осіпов

Про різноманітні зовнішні варіанти зараз говорить багато хто і багато чого. Я хочу спробувати висловити виключно християнську точку зору, зовсім не торкаючись політики.

Олексій Осіпов

Очевидно, що скорботні події відбуваються через зрозуміле для нас явище. Спробуйте ходити по цвяхам, і у вас почнеться запалення, від якого може статися зараження крові, або просто сильно болітиме. Усі наші гріхи відгукуються по різному. Тому всі сумні речі, які відбуваються, так чи інакше пов’язані з нашими гріхами.

Але, найперше, я хочу нагади з Євангелія, що не можна вважати, що коли з кимось щось відбувається погане, значить такі люди найгрішніші. У Христа запитали, як зрозуміти, що Силоамська башта впала на людей і 18 з них загинуло? А Христос відповів: Ви думаєте вони були грішніші за інших? Ні, але всі так само загинете, якщо не покаєтеся. Це дуже важливо пам’ятати. Не можна вважати, що Україна найгрішніша, а хто поза нею праведники.

Друге, на що варто звернути увагу. Події відбуваються справді важкі і криваві. І для того, щоб висловити християнську точку зору, треба відійти від політичних оцінок - хто правий, а хто винен, хоча в кожного є певна точка зору щодо цього питання.

Треба зробити те, чого навчає нас чудовий біблійний приклад. Пророк Іона був посланий в Ніневію через те, що вона розбестилася. І пророк був посланий Богом через те, що Ніневія мала бути знищеною. Тобто, він мав вказати ніневійцям які вони є і проголосити, щоб Бог їх знищить. Це відома історія.

Пророк Іона прийшов і проповідував. А що ж зробили ніневійці? Цар зняв із себе царський одяг, зодягнувся у верету і оголосив по всьому цьому великому місту піст на три дні. Піст повний, а не лише відмова від певних видів їжі. Уявіть собі, спека понад 40 градусів, лише можна уявити як все це відбувалось. Усі люди також зодягнені у веретищах, посипають голову свою попелом. Це був справжній піст покаяння. І помилував Бог Ніневію. Іона не побачив вогню з неба, який мав пожерти Ніневію. А коли він через це обурився, то Бог відповів йому:  Ти знаєш, що тут лише 120 тисяч тих, які не вміють розрізняти правиці своєї від лівиці, та численна худоба. І хіба,  я міг не помилувати місто, яке так покаялося. Зворушує, щоб Бог говорить навіть про тварин. Все… Ніневія була врятована. Це чудовий факт.

Наведу також інший приклад з Євангелія, коли ученики не могли вигнати демона з одержимого хлопчика, а Христос вигнав.  Тоді ученики запитали: Чому ми не могли цього зробити? Христос відповів: Цей рід виганяється лише молитвою і постом.

Мій висновок:  Якщо руська Церква прийме рішення, що один день оголошуємо піст і молитву за страждальний народ український, то я не маю сумніву, що там відбулися б такі події, які зупинили би цей жах, і український народ прийшов би до нормального життя. Ось, на мою думку, християнська відповідь, а політики нехай займаються своєю справою, одне інше не виключає. Але це те, що повинна зробити Церква.

Не просто молитися… Ученики молилися… і нічого не могли зробити з біснуватим. Яким він був, таким і залишався. А Христос, якщо звернутися до Євангелія, Яким був? Він не лише молився, а постився і молився. Навіть перед виходом на проповідь 40 днів нічого не їв. Це великий духовний закон: постом і молитвою, а не лише однією молитвою.

Я глибоко переконаний, що якщо б зараз був би заклик руської Церкви… до всіх… а далі нехай кожен вирішує сам, кому як совість дозволить, наскільки він здатний, хоча б один день провести в молитві з постом, то не сумніваюся, що проблема України була б вирішена. Ось такою є християнська відповідь на всі ці події.


Що робити християнину, коли йде війна, - інтерв’ю із священиком

Як міг потрапити в Рай розбійник, поневолений пристрастями?

Як не впадати у відчай та зневіру, якщо навколо несправедливість?

Як позашлюбні зв'язки вбивають кохання?

Чи в одного Бога вірять всі конфесії і релігії?

Як правильно боротись з гріхом?

Чи є в протестантизмі і католицтві праведники?

За яких умов біси мають владу над людиною?

Як пізнати волю Божу, коли приймаєш рішення?

To Top