Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Спокуса «рожевого християнства»

Ємний термін "рожеве християнство" не новий. Його ввів ще наприкінці XIX століття Костянтин Леонтьєв. Цей глибокий мислитель характеризував передреволюційний настрій інтелігентських умів таким чином: "Страх Божий? Який там страх? Адже Бог - це Любов і тільки Любов". 

Вячеслав МальцевАпологета "страху Божого" Леонтьєва цькували... Навіть деякі представники духовенства безпідставно побачили в захисті страху Божого мракобісся, апологію "жаху". Однак, Господь розсудив по-іншому.

Оптинські преподобні благословляли К. Леонтьєва на літературну діяльність у зазначеному напрямку, що викликало обурення у Бердяєва.

У статті, присвяченій пам'яті Костянтина Леонтьєва, архімандрит Костянтин Зайцев називав "рожеве християнство" "найстрашнішою спокусою, яка тільки може бути поставлена сатаною перед християнською совістю".

Це "спокуса підміни справжньої християнської любові у всіх її проявах, аж до найвищих, - її сатанинським сурогатом".

У часи Леонтьєва "рожеве християнство" проявлялося переважно в "навколоцерковному" інтелігентському середовищі. Сьогодні воно проникло і в Церкву. Солоденька, душевна концепція: "Бог є ТІЛЬКИ Любов і в жодному разі не Суддя", - сьогодні здійснює переможний хід по земній кулі.

В основі "рожевого християнства" лежить спекуляція на сутнісній Божій властивості - ЛЮБОВІ. Глибоким проникненням у цю властивість Божу є афористичне формулювання свт. Філарета Московського:

"Любов Отця - розпинає; 

Любов Сина - розпинається;

Любов Святого Духа – торжествує – силою Хресною!"

"Рожеве християнство" хоче мати тільки торжествуючу любов, торжествуючу одним тільки символом хреста. Без самопожертви,Рожеве християнство без розп’яття пристрастей, без самозречення, без власної причетності Хресту Господньому. Така легкодоступна, сентиментальна, гуманітарна любов, у відомому сенсі теж духовна, але "живо" твориться вона не Духом Святим, а протилежним духом.

Прагнення "рожевого християнства" добре пояснюється нашим занепалим станом. Ми полюбили землю, світ, душу свою в світі цьому, свою земну активність, свою культуру, створену в цьому занепалому стані. Звідси виникає бажання такої релігії, яка вже сьогодні давала б людям любов, мир, щастя, спілкування, сміх, радості земного життя.

Паїсій Святогорець оцінив підґрунтя "рожевого християнства" наступним чином: "Люди хочуть грішити і мати добренького Бога. Такого Бога, щоб Він нас прощав, а ми продовжували б грішити. Тобто, щоб ми творили все, що хочемо, а Він прощав нас, щоб прощав нас не припиняючи, а ми дули б у свою дуду".

І попит народжує пропозицію! Потихеньку народжується таке "християнство", в якому головні основи православної віри що приховуються замовчуванням, а все православ'я втискується в профановане і збочене до невпізнання слово "любов".

Сучасне "рожеве християнство" має такі характерні ознаки:

1. Апологія любові при замовчуванні про Суд Божий.

2. Адогматизм або абстрактне догматизування. Розрив зв'язку догматів і заповідей Божих. Релятивізм і "плюралізм". Моменти абсолютної істини догматів розпливаються: мовляв, і те правда, і це. Істина розуміється лише як плюралістичний "синтез" різних відносних і приватних словесних формулювань.

3. Нерозуміння і незнання законів духовного життя. Підміна особистого подвижництва інтенсивною суєтною активністю у зовнішній сфері.

4. Відмова від усього аскетичного і преподобничеського церковного досвіду, який поступово зводить людини від землі до неба. І замість цього - харизматичні прориви відразу на верхні стадії.

В результаті святість істинної, справжньої церковно-християнської любові, блюзнірськи знижується до рівня гуманітарної гами "красивих" людських почуттів, що не мають потреби ні в страху Божому, ні в смиренності, ні в слухняності.

Рожеве християнствоАвтор даної замітки не перебільшує: доводилося багаторазово власними вухами чути, з яким запалом відстоюється багатьма православними воцерковленими (!) віруючими псевдобогословська теза: "Бог не Суддя, а тільки і лише Любов"! І сьогодні все більше народу спокушається саме цією, привабливою для нашої "душевності" тезою, і приходить в Церкву не на подвижництво заради Христа, а купатися в Джерелі Любові і куштувати безперервно солодкі страви на "бенкеті віри".

Взагалі-то, на тему "Бог є Любов і нікого не карає" - було б цікаво подискутувати з мешканцями Содому і Гоморри, та де ж це вони?

Від створення людини до Страшного Суду - Бог Суддя. При цьому Суд Його недарма називається страшним. Першим актом Суду Божого було вигнання Адама з Раю. Потім, ще в Старому Завіті: потоп, Содом і Гоморра.

Деякі вважають, що, якщо і є неправомисліє щодо суттєвої властивості Божественної любові - правосудності, то воно не небезпечне. Чи так це?

Всі догмати мають також прямі моральні наслідки. А страх Божий, за Писанням, - початок усякої Премудрості. Далі ... Який ще логічний моральний наслідок випливає з визначення "Бог - не Суддя, а тільки і лише Любов"?

Люблячий приймає улюбленого таким, як він є. Навіщо змінюватися? Мої пристрасті гріховні Бог не судить - Він не Суддя. Навіщо навіть заповіді Божі виконувати? За один мій гімн Богу, як Любові і лише Любові, Він мене введе в царство слави.

Проблема "рожевого християнства" має і місіологічний аспект. Деякі модерністські проповідники дотримуються думки, що для оголошення (підготовки до хрещення, - ПО) і в місіонерських цілях годиться все, а вже без "рожевої" апології любові (з умовчанням про Суд) - нікуди. Звідки це прийшло?

Це правда, що апостол писав: "Я вас годував молоком, а не твердою їжею ..." (1 Кор.) Але чи є «рожеве християнство»Ліствиця  доброякісною "молочною" їжею, харчуючись якою християнське "немовля" зростає й привчається до їжі "твердої "? Важко в це повірити!

Наведемо деякі актуальні і сьогодні думки Костянтина Миколайовича Леонтьєва про "рожеве християнство"."Гуманітарне лжехристиянство з одним своїм беззмістовним всепрощенням, зі своїм космополітизмом, - без ясного догмату, з проповіддю любові без проповіді "страху Божого і віри"; без обрядів, які живопишуть нам саму суть правильного вчення ... - таке християнство є все та ж революція, скільки б не виливала вона меду. При такому християнстві ні воювати не можна, ні державою правити; та Богу молитися нема чого ... Таке християнство може тільки прискорити всезруйнування. Воно і в лагідності своій злочинне... Добровільне самоприниження в Господі краще і вірніше для спасіння, ніж ця горда та неможлива протекція батьківського незлобія і щохвилинної єлейності... І в чернечому спільному житті досвідчені старці не дуже-то дозволяють захоплюватися гарячою любов'ю, а насамперед вчать послуху, самопримусу, прощенню образ...

Доброта, прощення, милосердя, любов ... Вони взяли тільки одну сторону Євангельського вчення і звуть її істотною стороною. Але аскетизм і суворість вони забули? Але на гнівних і строгих Божественних словах вони не зупинялися? Архімандрит Костянтин Зайцев писав: "Так, коли скінчиться світова історія і залишиться тільки Бог і в Ньому ті, кого допустить в Лоно Боже Вища Правда і безконечність Милосердя, - тоді залишиться тільки Любов, а все інше скасується: скасуються навіть наші вищі християнські чесноти Віри та Надії, бо залишаться без предмета в умовах реалізації Царства Божого ... Справа йде про спокусу підміни благоговійно-трепетного, бодрственного і тверезницького очікування Страшного Суду, як передодня Царства Слави, уготованого людині від віку Промислом Господнім ... - підміни цього постійного очікування, яке повинне складати якийсь абсолютний фон всякого людського дерзання, нагадуючи людині про прірву, що лежить між небом і землею, - чимось принципово іншим ... Істинна, справжня, церковно-християнська (а не "рожева" сентиментальна, гуманітарна) любов - є цілими сходами духовного сходження ".

У висновку хочеться навести роздуми на цю теми сучасного тверського батюшки о. Георгія Белодурова:

«У тому, що Бог любить людину - немає сумніву, бо так полюбив нас Господь, що віддав на розп'яття Сина Свого Єдиного. Але як тоді тлумачити відомі всім слова "Кого люблю, того й караю", які теж висловлюють Божественну Любов до людини? А хіба Промисел Божий - не Суд? Хіба кожен день хвороби і радості,  які послані нам,  не є формою прояву певного Суду, коли нам то для вироблення терпіння подається скорботу, то для випробування пам'яті про Бога, і нашої здатності дякувати Богові, дається радість?»

Немає сумніву і в тому, що всі люди підлягають й іншому Його Суду - строгому! І це не просто "корисний психологічний аутотренінг", - мовляв ходи так, як ніби ти ходиш під суворим поглядом Творця, і це буде корисно для твоєї душі. Корисно-то, воно корисне, але Церква не вчить брехні, і те, що ми будемо судимі, і що зерна будуть відокремлені від полови, і хтось увійде в радість Господа свого, а комусь уготований плач і скрегіт зубів - все це істина, а не частина аутотренінгу.

Але невже Суд Божий буде без Любові? Не вірю. Але як лікарі відокремлюють хворих від здорових, щоб не заразилися всі, таким мабуть буде і Божий Суд. А якщо всі увійдуть в Царство Боже, добрі та злі, щедрі й жадібні, милостиві і жорстокі? Там, в Царстві Божім - без Любові не можна. Там без цього - як тут без повітря. І хто не навчиться любити без заздрості до ближнього, тому буде нестерпно боляче, що він не викритий славою, він буде відчувати фізичну муку від перебування в Світлі Божественної Любові.

Не пам'ятаю, хто з святих сказав, що пекло - це неможливість любити. Я згоден з цим, хоча муки пекла будуть мати й інші форми, в тому числі і описані в митарствах Феодори. Так, нам потрібно констатувати, що в сучасній свідомості є деякі психологічні перепони до розуміння і прийняття доброчинних і рятівних уявлень таких, як Суд Божий або Страх Божий (до них можна приєднати і Смирення). Найчастіше уявна прекраснодушність не дає людині зрозуміти, як таке почуття, як Страх може бути достоїнством його душі. Незрозумілим стає і те, як Джерело Милосердя може творити суворий Суд. Але тим і відрізняється благодатне життя в Церкві, що воно поступово зводить розум до розуміння цих незвичайних для мирської свідомості понять.

В'ячеслав МАЛЬЦЕВ, СПб

Джерело: pravpiter.ru

 

To Top