Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Чи є в протестантизмі та католицтві праведники?

Відповідає професор богослов’я Олексій Осіпов:

А хто такі праведники? Там є дуже порядні люди, не менше, ніж у нас. Щодо цього не хвилюйтесь. У цьому значенніПрофесор Олексій Осіпов праведники, тобто люди, що живуть чесно, працюють чесно, дотримуються чесно принципів сімейного життя, чесно ставляться до закону… там є.  Бо ж праведником кого називають? Того, хто живе по правді. Таких людей там досить багато.

Але не плутайте цього праведника з духовною людиною. Я знав таких праведників, від яких будете втікати як від вогню. Він бачив, що він праведник. А це найстрашніше, що може бути з людиною. Раптом я побачив, що я праведник. Це жахливо. Це жах. Такій людині Христос вже не потрібен. У такому випадку, мені треба вже не Христос Спаситель, а Христос, що нагороджує. Я ж праведник. Простіше кажучи, мені вже потрібен Антихрист, а не Христос. Христос – це Спаситель, а спаситель кому необхідний? Тому, хто бачить себе неправедним.  Хочу позбавитися від заздрості, а не можу. Не можу звільнитися від того, щоб не осуджувати інших. Знаю, що це жахливо, а не можу. Господи, допоможи мені!

Я християнином тільки тоді і стаю, коли бачу свою неправедність. Лишень я побачив свою праведність… все… я став противником Христа. Пам’ятаєте божественну іронію в Євангелії? «Я прийшов покликати не праведників, а грішників до покаяння». Чули таке?

Отож, праведники можуть бути, і не тільки там, і в нас є праведники від яких нехай збавить нас Господь, хай би ліпше не підходили. Я краще з грішною людиною поспілкуюся, ніж з таким праведником чи праведницею. Істинний праведник не бачить своєї праведності. Святі отці говорили: істинне смирення не бачить свого смирення. Тому на Заході, на жаль, праведники є, але, знову ж таки - на жаль, вони бачать свою праведність. А це біда. 


"Мусульманство найближча до християнства релігія"

За яких умов біси мають владу над людиною

Як пізнати Божу волю, коли приймаєш рішення?

Навіщо молитися святим?

Чому саме Православ'я є істинною вірою?

Новий папа руйнуватиме ідеї християнської віри більше за Івана Павла ІІ

Яке зло більше за гріх? 

To Top