Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Пасху святкуйте щодня

Архімандрит Григорій, ігумен Афонського монастиря Дохіар

Про Пасху, служіння ченця, про те, що трапилося з Грецією і про що просити Пресвяту Богородицю під час молитви.

ДохіарПро Пасху

Бажаю вам, щоб у вас кожен день був Пасхальним. Розпинайте гріх і воскрешайте чесноти. Нехай щодня у вас буде Пасха. Великдень один раз у році - це занадто мало.

Про служіння ченця

Як у ігумена монастиря протягом 43 років, у мене багато печалей і прикрощів. Люди, хочуть того чи не хочуть, буває, самі стають подібними дияволові або схожими на Христа. Під час роботи в монастирі треба поводитися інакше ніж підприємець, єдина мета якого полягає в тому, щоб розвивалося його виробництво, фабрика, бізнес. У нас інша мета. Вона полягає в тому, щоб духовний світ ченців збагачувався, щоб вони вчилися навіть з повсякденних дрібниць будувати своє спасіння. Це дуже складно.

Нажаль той, хто приходить у монастир зі світу, приносить в собі весь світ. І необхідний дуже великий подвиг і з боку ігумена, і з боку новоначального інока, щоб він відкинув цей світ від себе.

 За природою я людина абсолютна. Раз ти захотів стати ченцем - будеш ченцем у всьому: уДохіар своєму одязі, у своїх словах, у своїй поведінці, у своїй їжі, у своєму сні і, перш за все, в служінні Богові. Тому що чернець - це, перш за все, той, хто оспівує Бога. Кожен день чернець грає на лірі і втішає смуток Господа, який дивиться на те, що діється у світі.

Коли Господь дивиться на монастирі, на Святу Гору Афон, Він, напевно, радіє, а коли дивиться на світ, що Він там бачить? Кров, війна, грабіж, несправедливість і, перш за все, ідолослужіння. Тому чернець повинен постійно співати Богу, щоб притягти до цієї землі Божественне милосердя. У цьому великому подвигові є дуже багато печалі і скорботи. Я не хочу бачити ченця з годинником на руці, не хочу його бачити з мобільним телефоном, не хочу його бачити в шовкових підрясниках і рясах, не хочу його бачити з інтернетом і з комп'ютером, хочу щоб він жив так, як жили ченці в давнину. Дуже шаную і люблю єгипетське чернецтво, як саму вершину чернечого життя. Намагаюся сам подвизатися як єгипетські ченці.

Про екологію і ставленні людей до живої природи

ДохіарЛюдина повинна любити навіть камінь, на який вона ступає своєю ногою. І землю, на яку ступає повинна любити і почитати. В останні роки по всьому світу заявив про себе рух екологів. Воно воістину сміховинно.

Отці Церкви завжди були екологами, але вони цього не виставляли на показ. Одного разу я йшов зі старцем Амфілохієм по доріжці і ми по дорозі зустріли мурашник. І старець Амфілохій (незважаючи на похилий вік і хвороби) обійшов кругом цей мурашник: не хотів на нього наступити. Я запитав старця, чому він так зробив, адже щоб обійти мурашник він мало не впав, а отець Амфілохій відповів, що мурашки так багато працювали, щоб створити свій будинок, щоб зібрати їжу, як він може це зруйнувати в один момент.

Завжди в 3:00 по полудні старець Амфілохій пив каву і куштував сухар. У нього був діабет. Він куштував трохи цього сухарика і те, що залишалося, він віддавав кішкам, які збиралися навколо місця, де він сидів. Я йому говорив: «Старче, коти з'їли весь твій сухарик». Він відповідав, що трохи теж поїв. Людина повинна любити все творіння Боже, але не повинна йому поклонятися. Нерозважливо поклонятися природі, а не Творцю.

Про що просити Пресвяту Богородицю під час молитви перед Її чудотворними іконами

 Ми знаходимося перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці. Сама Божа Матір захотілаДохіар через ці ікони втішати людей. Перше, що ми повинні зробити, коли стаємо на коліна перед іконою Божої Матері, це подякувати Її за те, що вона прийшла в місце, де я живу, чи за те, що вона вже стільки століть живе в цьому місці. Спочатку ми дякуємо Богородиці, а потім повинні возвеличити Її за чудеса, за Її божественну присутність, за Її божественний покров, за Її материнську любов до нас заблудлих.

І потім тільки ми можемо вимовляти свої прохання. На початку потрібно попросити Богородицю допомогти побороти свої недоліки і помилки. Потім просити заступництва за весь світ, опісля за нашу сім'ю і в самому кінці за самих себе. Також ми повинні згадати всіх болящих, які попросили нас помолитися, або тих, про недугу яких ми дізналися самі. Ми повинні просити про світ, за клір, за наших єпископів, за ченців, за наших дітей, за владу нашої країни, за молодь, за людей похилого віку, за ув'язнених у в'язницях, за подорожуючих, за весь світ. У кінці, якщо хочете, скажіть: «Пресвята Богородиця, будь заступницею за грішного і недостойного раба Божого ієромонаха Григорія і братію Дохіарської обителі».

Що сталося з Грецією?

ДохіарЯк для нас греків святим місцем є Єрусалим, так для багатьох північних народів святою є і гора Афон.

У минулі часи багато народів приїжджали до Греції вчитися, тому що Греція - це світло світу. Я кажу так не тому, що я грек. Греція - це високий маяк, подібний до маяка в Олександрії. Кожна людина, що приїжджає сюди з добрим наміром, може щось отримати.

Але, так як сьогодні західна культура прийшла і до нас, ми збилися зі свого шляху. Ви повинні приїжджати сюди як хороші бджоли, обережно обирати на які квіти сідати і збирати цінний нектар. Будьте обережні. Комунізм, безбожництво і західний дух споживацтва змінили Грецію. Однак залишилося дещо і це те небагато, яке вам слід шукати. Ми повинні бути дуже обережними, тому що Греція зіпсувалася.

Я пам'ятаю в дитинстві моє село було як монастир, а сьогодні воно схоже на вертеп розбійників. Раніше на кожному кроці можна було зустріти церкву. Церкви були дуже доглянуті. Двері храмів вечорами були відкриті, лампадки горіли безперервно, кадильниці на солеї були завжди наповнені ладаном. Чудові церкви з стародавніми іконами Христа, Богородиці, святих, з красивими дерев'яними іконостасами. Зараз всі церкви закриті на засув, тому що туристи і греки крадуть ікони і продають їх атеїстам. Це прокляття, яке прийшло на нашу землю. Зі Святої Гори теж було вкрадено безліч стародавніх ікон. Тому я повторю ще раз: ви можете отримати велику користь від греків, але беріть від них тільки хороше, а все погане залиште їм самим.

Джерело: agionoros.ru

Переклад українською: Православний Оглядач

 

 

To Top