Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Як міг потрапити в Рай розбійник, поневолений пристрастями?

Запитання: Чи очистився від пристрастей розбійник, який був розп’ятий праворуч від Христа? Він же нічого не встиг зробити у своєму житті, лише покаявся, а Христос пообіцяв йому рай того ж дня. Адже в рай з пристрастями людина увійти не може.

Відповідає професор МДА, доктор богослів’я Олексій Ілліч Осіпов:

Олексій ОсіповСкажу одну дивну річ: жодної пристрасті ми в собі викоренити не можемо.  Викорінити їх може лише Бог, Христос. І викорінює Він ці пристрасті в залежності від щирості нашого покаяння. Розбійник покаявся від усієї душі, і Господь очистив його від пристрастей. Це дуже важливо зрозуміти.

 Але треба врахувати, що покаятися від усієї душі не так просто, якщо ми не спонукаємо (не примушуємо) себе до покаяння в звичайних, повсякденних гріхах.  Іоанн Кронштадський дає нам дуже гарний приклад. Якщо прочитати його щоденник, то можна помітити, що він був людиною не безпристрасною. Він описує про те що і гнів, і заздрість, і марнославство виявлялися в ньому. Але як він до цього ставився? «Прости мене, Господи, я знову позаздрив». «Прости мене, Господи, я впав у марнославство». Відразу ж просив від усієї душі прощення у Бога. І пише після цього: «І знову Господь дав мені простір в душі».

Господь хоче нас очистити, Він любить нас, нам треба це врешті зрозуміти. А від нас вимагається лише щире благання в Бога прощення за те, що ми звершуємо. Якщо буде бажання і певне примушування (спонукання) себе жити по заповідям, то Господь готовий нам допомогти. «Я вчора, сьогодні, і вовіки той самий!», - говорить Христос своїм учням. Він завжди поруч з нами. Наше завдання звертатися до нього з покаянням якомога частіше.

Не чекайте поки ви підете до священика. До священика прийдемо і на сповіді скажемо найголовніше. Каятися ж треба відразу. Тому святі отці дають нам прекрасну молитву, яка допомагає нашому покаянню: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного. Якомога частіше промовляйте від душі цю молитву, привчайте себе до цієї молитви і отримаєте велике благо. Радість в душі будемо мати, тому що Господь буде нас очищувати, як очистив розбійника. Тому що ми всі розбійники. І шкода, якщо хтось з нас цього в собі не бачить.

Розп`яття

І тоді Господь очистить і введе в своє Царство. Не через те що ми щось зробили, а тому що ми від усієї душі каємося. «Господи, Ісусе Христе, помилуй мене». Ось молитва, яка ніколи не повинна залишати нашу душу.


Як не впадати у відчай та зневіру, якщо навколо несправедливість?

Як позашлюбні зв'язки вбивають кохання?

Чи в одного Бога вірять всі конфесії і релігії?

Як правильно боротись з гріхом?

Чи є в протестантизмі і католицтві праведники?

За яких умов біси мають владу над людиною?

Як пізнати волю Божу, коли приймаєш рішення?

Навіщо молитися святим?

To Top