Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Як пізнати волю Божу, коли приймаєш рішення?

Олексій Осіпов, доктор богослов’я, професор МДА

Що таке, поступити по Божій волі? По-перше, для віруючої людини це дуже важливо.  Хтось скаже, що хотів би жити по волі Божій, але ось не може стриматися, щоб не осуджувати свою сусідку, вона ж «бісової душі вилупок». Хоча я знаю, що це гріх. Тоді виникає питання: хочу я все ж таки поступити по волі Божій чи ні? Або, я розумію, що обманювати не треба, але ж якщо не обману, то мені може бути погано. 

Олексій ОсіповОтже, волю Божу я знаю. Але поступаю наперекір їй. Так це я згадав про слова та вчинки. А, що вже казати про наші думки. Віруюча людина знає, що думки у неї мають бути чистими, хорошими. А, що насправді відбувається в нашій бідній голівоньці? Виявляється, що дуже багато чого ми знаємо про Божу волю і поступаємо точно супроти неї. О, якщо б ми почали поступати по волі Божій в тому, у чому ми не сумніваємося, де воля Божа.

Отже, закон такий, що коли б ми почали поступати по волі Божій там, де чітко знаємо і бачимо її, то поступово ми почали б бачити далі, наш зір очищався б. І ми почали б поступати по волі Божій там, де тепер ми розгублені, бо не знаємо як тут бути. Існує великий закон відкритий досвідом: невірний у малому, буде невірним у великому. Так сказав Ісус Христос. Але ж ми невірні, постійно невірні. І обманюємо, і лукавимо, і лицеміримо, і обманюємо, і осуджуємо, і вдаємо щось із себе, та й навіщо перераховувати,  ми постійно невірні. У чому? У тому, де ми точно знаємо, як треба поступити по волі Божій. Ось звідкіля в першу чергу походить наша сліпота.

Друге, про що я хотів би сказати, що воля Божа полягає в тому, вибачте за різкийБожа воля приклад, що навіть коли мій глупий розум вважає, що так поступити правильно по волі Божій, і моя совість, можливо, на половину спалена, все ж говорить: так, це справді буде правильно. То так і треба поступати, щиро. І тоді, Бог виправить, якщо я обрав невірний шлях. Совість і розум, там де пересікаються, дають точку правильного вчинку.

Також невірно вважати, що коли виникли перешкоди, то це означає, що на це немає волі Божої. Ми можемо знайти в історії багато протилежних прикладів. Один із великих православних святих, Варсонуфій Великий, якого попросили відповісти на це запитання, відповів наступним чином: намагайтеся пізнавати волю Божу із зовнішніх обставин. Коли я бачу і переконаний, що так правильно, і це необхідно, не тільки для мене, але і для багатьох, то не треба звертати увагу на те, що хтось «піставляє ногу», «кидає гадючку», чинить перешкоди. Але, якщо ми впираємося в стіну, тоді вже хочеш не хочеш, а зупиняєшся.  А в житті так буває. Коли наштовхуємося на нездоланну стіну, і нічого тут не вдієш.

Отже, треба старатися зрозуміти, осягнути, пізнати волю Божу із зовнішніх обставин в яких ви перебуваєте.


За яких умов біси мають владу над людиною

Навіщо молитися святим?

Чому саме Православ’я є істинною вірою?

Осіпов: Новий папа руйнуватиме ідеї християнської віри більше за Івана Павла ІІ

У професора богослов’я Олексія Осіпова новий сайт

Причина зла на землі (відео)


To Top