Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

«Вихід»: сатанізм на екрані

Олександр ЄРМОЛІН:

На світові кіноекрани вийшов новий блокбастер, створений за біблійними мотивами. «Вихід: боги та царі» Рідлі Скотта розповідає про вихід євреїв з єгипетського рабства під керівництвом Мойсея, описаному в Старому Завіті.

Олександр Єрмолін

Професійні єгиптологи вже висловилися про невідповідність фільму історичним реаліям. Але, на жаль, ці невідповідності не найстрашніше в цьому фільмі. Куди більш страшно те, що в основі фільму лежить... сатанізм.

У сюжеті фільму є цілий ряд моментів, які прямо суперечать Священному Писанню і спотворюють суть самої події. Але можна заперечити, що це не документальний фільм, тому і Священне Писання для сучасного світського режисера - не указ. Так, звичайно, кожен має право на свою точку зору. В тому числі це право мають і православні. А ось з православної точки зору даний фільм є сатанізмом в чистому вигляді.


Сущий Бог?

Почнемо з головного - з Бога. Бог Старого Завіту, що говорив з Мойсеєм і назвав себе «Сущим» (Вих. 3:14), і хлопчик Рідлі Скотта - абсолютно протилежні один одному. У Старому Завіті багато "кривавих місць", коли Бог вимагає покарання, але в цих місцях ніколи немає помсти заради помсти.

Наприклад, під час підкорення землі обітованої Бог вимагає від Ісуса Навина «а в містах цих народів, яких Господь Бог твій дає тобі у володіння, не залишай в живих жодної душі» (Втор. 20, 16). І це вимога цілком природна, тим більше, що книга Ісуса Навина починається з наказу Бога Ісусу «Будь сильний та відважний, бо ти зробиш, що народ цей посяде той Край, що Я присягнув був їхнім батькам дати їм. Тільки будь дуже сильний та відважний, щоб додержувати чинити за всім тим Законом» (Нав. 1: 6-7). Бог вимагає від Ісуса Навина мужності, рішучості воювати за свій народ.

«Бог» Рідлі Скотта інший. Він вимагає від Мойсея крові в ім'я крові. Згадайте хоча б його примхливу фразу «Я хочу, щоб єгиптяни просили пощади!», або його регулярні істерики перед Мойсеєм.

Образ самого Мойсея також спотворений. Згадаймо, що в Старому Завіті Мойсей сам приходить до фараона і являє йому «кари єгипетські». У фільмі ж складається відчуття, що не Мойсей показує фараонові велич Бога з тим, щоб той відпустив народ (Вих. 7:14 - 12:29). У фільмі складається відчуття, що Мойсей взагалі не має відношення до цих кар. Більш того, не Мойсей показує фараонові велич Бога, а Бог доводить агностику - Мойсею своє існування.

А чи було чудо?

Проблеми в авторів фільму і з чудесами. Перехід євреїв через Червоне море. В Біблії чітко сказано, що це було чудо з безпосередньою участю Бога: "І промовив Господь до Мойсея: Простягни свою руку на море, і нехай вернеться вода на єгиптян, на їхні колесниці й на комонників їхніх. І простяг Мойсей руку свою на море, і море вернулося, коли настав ранок, до сили своєї, а єгиптяни втікали навпроти нього. І кинув Господь єгиптян у середину моря!" (Вих. 14: 26-27).

У фільмі йдеться про те, що Мойсей вже бував у цих місцях і знав зручне для переходу місце. Є дуже слабка подоба чуда у вигляді урагану, що обрушився на єгиптян під час переходу ними Червоного моря, але Бога, що посилає це лихо, там теж немає...

До речі, і з присутністю Бога в єврейському народі також виникають питання. У Старому Завіті "Господь ішов перед ними вдень у стовпі хмари, щоб провадити їх дорогою, а вночі в стовпі огню, щоб світити їм, щоб ішли вдень та вночі. Не відступав удень стовп хмари тієї, а вночі стовп огню з-перед обличчя народу!" (Вих. 13: 21-22). У фільмі ж хлопчик йде серед юрби, яка не звертає на нього ніякої уваги.

Складається відчуття, що режисерові незручно або навіть соромно сказати про реальність Бога, про його велич і реальну присутність серед народу. Вже дуже хочеться все спростити та мінімізувати, що успішно і робиться.

Чесно скажу, що після перегляду фільму чомусь шкода єгиптян і фараона, що скорбить про смерть свого первістка, а не Мойсея. Все перевернуто з ніг на голову...

«Мавпа Бога»

Святий Іриней Ліонський дуже ємко висловив сутність диявола. «Диявол - мавпа Бога» - сказав один з перших християнських святих і висловив цієї фрази всю сутність занепалого духу. Диявол робить все навпаки, не так як Бог. І у фільмі все показано навпаки.

Бог - не велика істота, а всього лише істеричний хлопчик. Мойсей - не пророк Бога, а невпевнений в собі агностик. Чудес немає - все можна раціонально пояснити. І взагалі симпатії залишаються на боці єгиптян. Ось воно - спотворення всього. І за цим викривленням стоїть та сама «мавпа Бога», тобто диявол.

Я не можу звинуватити творців фільму в тому, що вони сповідують сатанізм. Можливо, вони навіть не припускали, що фільм вийде настільки антихристиянський. Просто вони самі є продуктом західного суспільства. Того самого суспільства, яке, за словами Ніцше, «вбило Бога». Ось у підсумку ми отримали сатанізм в його чистому вигляді.

Джерело: protoinfo 

Переклад українською: Християнський оглядач

Інший Ной

ЄС: Варшав`яни протестують проти блюзнірського фільму і виставки (відео)

Німці зняли фільм про поганих українських поліцаїв та хороших нацистів

На російські екрани вийшов фільм ``Не верю`` (відео)

Фільм про святителя Луку вийшов в український кінопрокат

To Top