Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Чи потрібна християнська партія?

Роздуми про третю заповідь

Клайв Льюїс

Все частіше ми чуємо і читаємо, що треба створити християнську партію, християнський фронт або християнську політичну платформу. Люди щиро і серйозно бажають, щоб християнство пішло війною на мирську політику, і зробити це, звичайно, повинна особлива партія. Дивно, що деяких неузгодженостей у цій програмі не бачать і після того, як вийшла у світ «Схоластика і політика» Марітена.

Можливо, християнська партія просто хоче, щоб жити стало краще; можливо, вона покликана вирішити, що таке «краще» і якими Клайв Льюїсзасобами потрібно цього добиватися. Якщо вона вибере перший варіант, вона політичною партією не буде: майже всі партії прагнуть до мети, яка сподобається кожному, - вони хочуть для всіх (чи для якихось людей) впевненості у майбутньому, благополуччя, а для країни - найкращого, з їх точки зору, співвідношення між порядком і свободою. Розділяє їх те, як вони все це розшифровують. Ми не сперечаємося про те, чи потрібно людям жити краще, а про те, що їм в цьому допоможе - капіталізм чи соціалізм, демократія чи деспотія і т. д.

Що ж буде робити християнська партія? Благочестивий Філарх переконаний, що хорошим може бути тільки християнське життя, а його повинна насаджувати сильна влада, знищуючи останні сліди душепагубного лібералізму. На його думку, фашизм просто спотворив вірну ідею, а страхопуд демократії, дай йому волю, пожере християнство; і тому він готовий прийняти допомогу навіть від фашистів, сподіваючись, що він і його соратники їх зрештою переквасять. Статів не поступається Філарху в благочесті але він глибоко переконаний, що людині, яка є упавшою, не можна довіряти настільки небезпечну силу, як влада, він не покладається на вождів і бачить єдину надію в демократії. Тим самим він готовий співпрацювати з прихильниками status quo, хоча їх мотиви позбавлені і призвуків християнства. Нарешті, Спартак, не менш чесний і віруючий, добре пам'ятає, як викривали багатих і пророки, і Сам Спаситель, і тому схиляється до прихильників лівої революції. Природно, і він готовий співпрацювати з тими, хто прямо називає себе войовничими безбожниками.

Усі троє зустрінуться в християнській партії, а потім - пересваряться (на чому їй і прийде кінець), або хтось один з них візьме гору і вижене двох інших. Нова партія, тобто меншість християн, які й самі на світі - меншість, навряд чи зможе щось зробити своїми силами. Їй доведеться приліпитися до відповідної нехристиянської партії - до фашистів, якщо переможе Філарх, до консерваторів, якщо переможе Статів, і до лівих, якщо переможе Спартак. Не зовсім ясно, чим же все це буде відрізнятися від нинішнього становища.

Більш ніж сумнівно, що християни переквасять своїх невіруючих побратимів по партії. Куди їм! Адже як би вони не називалися, вони представляють не християнство, а малу його частину. Ідея, що відокремила їх від одновірців і поріднила з невіруючими, аж ніяк не богословська. Вона не має права говорити від імені християнства, і влади у неї рівно стільки, скільки владності у її прихильників. Але справа набагато гірша: ця мала частина вважає себе цілим. Назвавшись християнською партією, вона тим самим відлучає, звинувачує в єресі своїх політичних супротивників. І її спіткає у найтяжчій формі спокуса, якою диявол нікого з нас не обділив: погляди, які їй будуть угодними, здаватимуться їй вченням Церкви. Ми завжди готові прийняти наш чисто людський (хоча часом і нешкідливий) ентузіазм за святе завзяття (святу ревність). 

Це посилиться у багато раз, якщо ми назвемо невелику шапку фашистів, демократів чи лівих християнською партією. Демон-охоронець партій завжди радий рядитися в ангела світла, а тут ми самі дамо йому найкращий маскарадний костюм. Коли ж він перерядиться, веління його швидко знімуть всі моральні заборони і виправдають все, що вигадають наші нечестиві союзники. А якщо треба, то переконати християн, що зрада і вбивство дозволені, щоб встановити бажаний їм режим, а релігійні гоніння і організований бандитизм - щоб його підтримувати, кращого способу немає. Згадаймо пізніх лжехрестоносців, конкістадорів і багатьох інших. Тих, хто додає «Так наказав Господь» до своїх політичних гасел, вражає рок: їм здається, що вони все кращі, чим далі вони зайшли по дорозі гріха.

А все тому, що нам здається, ніби Бог говорить те, чого Він не говорив. Христос не побажав вирішувати справи про спадщину - «Хто настановив Мене суддею або ділити вас?» (Лк. 12:14). Він ясно сказав нам, які засоби праведні. Щоб ми знали, які з них дієві, Він дав нам розум. Решту Він надав нам.

Марітен розумно вказує єдиний спосіб, яким ми можемо впливати на політику. Християни впливали на історію не тому, що у них була партія, а тому, що у них була совість, з якою доводилося рахуватися. Що ж, запитають вас, нам залишається лише писати членам парламенту? Так, і це непогано. Тут можна поєднувати голубину лагідність зі зміїної мудрістю. Взагалі ж треба, щоб світ рахувався з християнами, а не християни - з світом. Насправді, меншість може впливати на політику лише двома способами: або вона має «приставати» до можновладців, або ставати партією в сучасному розумінні (тобто таємним товариством шахраїв і вбивць). Так, я ледь не забув: є і третій спосіб. Можна стати більшістю. Той хто навернув ближнього приніс «християнській політиці» найбільшу користь.

Стаття опублікована: «Guardian», 1941, 10 січня.

Переклад українською: Християнський оглядач

P.S. Клайв Льюїс торкнувся питання організації християнсьої партії, як органу, що лежить поза інституцією Церкви. Враховуючи його роздуми і маючи перед очима події сьогодення, можна лише здогадатися, до яких наслідків призведе подальше перетворення на політичну партію тих чи інших церковних структур.


Чому християнин падає швидше невіруючого?

Християнин і проблеми суспільства

Христос і Макіавеллі

Про політичну мораль. Свт. Миколай Сербський

Тим, хто хоче грати певну роль у сучасному світі

To Top