Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Очевидні ознаки Другого Пришестя Христа розкрив Патріарх Філарет

14 грудня 2012 року, в день свого Тезоіменитства Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зверувся до присутніх на Божественній літургії у Володимирському Соборі з проповіддю на злободенну тему. 

У своєму слові Святійший, серед іншого, розповів про ознаки Другого Пришестя Христа, які сповнюються у наш час:

"Ваші преосвященства, дорогі архіпастирі, всечесні отці, дорогі браття і сестри.

Дякую вам сьогодні, що ви прийшли разом помолитися Господу нашому Ісусу Христу за Його благодіяння до нашої Церкви і нашого народу. Помолитися святому праведному Філарету Милостивому, який вчить, як треба жити в цьому світі.

Не треба чогось особливого видумувати, а мати любов до людей, яку мав праведний Філарет Милостивий. Більше нічого не треба мати. Мати добре серце, чисту совість і йти цим земним шляхом. І така дорога приведе до Царства Небесного.

Ми живемо в непростий час. Але не треба думати, що саме в наш час спастися тяжко. Не думайте так. Спастися, наслідувати Царство Небесне можна в буд-який час. І в наш час, і в попередні часи все залежить від Бога і людини.

Маємо ми в серці любов, чи не маємо? Якщо маємо, то можемо бути впевнені, що ця любов приведе нас до Бога, до Царства Небесного. Не може бути так, щоб людина любила людину, а Бога не полюбила. Ця любов обов’язково приводить людину до любові Бога. Бо так говорить апостол: «Якщо ви не любите ближнього, якого бачите, то як ви можете полюбити Бога, якого не бачите». І навпаки. Якщо ви любите тих, кого бачите, то ви полюбите і Того, Кого не бачите.

Зараз ходять чутки, які наповнюють не тільки Україну, а й інші країни, що 21 грудня, тобто через тиждень, наступить кінець світу. Все це відкрита неправда, яка завоювала дуже багато людських сердець. Дуже багато людей повірили, що дійсно 21 грудня буде кінець. І цю неправду підігріли вчені, які стали говорити про планети, які наближаються до Землі.

Все це неправда. Бо Христос ясно сказав, що ніхто не знає день Його другого пришестя. Мало того, як Він сказав, не знають і ангели. І Він, як людина теж не знає. Уявляєте собі, що Христос, як людина не знає, коли Він прийде. І ви не можете уявити собі, як так, що й Христос не знає.

Для того, щоб зрозуміти, що й Христос може не знати, як людина, згадайте, коли Він воскрешав Лазаря, то сказав сестрам і людям, які його оточували: «Де ви його поховали?». Тобто не знав, де поховали Лазаря. Бо якби знав, то не питав би. Але як Син Божий Він воскресив мертвого чотириденного.

Так і про друге пришестя Він, як Бог, знає, а не знає, як людина, коли воно буде. То якщо Христос, як людина, не знає, то як же якийсь грішник об’являє, що 21 грудня буде кінець світу? А ще гірше, що є люди, які вірять в цю неправду.

Тому ми відкидаємо це. І ви побачите, що 22 грудня нічого не станеться. Але тоді всі закриють рота і ніхто не скаже, що помилявся чи говорив неправду.

Але в той же час, дорогі браття і сестри, треба спостерігати за знаменнями часу. Що це за знамення нашого часу?

Це знамення, про які сказав Господь Ісус Христос, коли говорив, що про день Його пришестя ніхто не знає, але «коли ви бачите, що бруньки на деревах розпускаються, то ви кажете, що скоро весна». Тому коли будуть відбуватися ознаки пришестя Христа, ви повинні знати, що воно наближається.

Наближається друге пришестя чи ні?

Наближається. Які ознаки наближення другого пришестя?

Христос сказав, що не прийде цей час, поки не прийде антихрист. Тобто до пришестя антихриста не буде другого пришестя Христа Спасителя. А пришестя антихриста буде означати, що найближчим часом буде пришестя у славі Христа. Бо антихрист буде царювати над світом не більше, ніж проповідував Ісус Христос. А Христос проповідував три з половиною роки. Значить антихрист буде царювати, як говорять святі отці, не більше, ніж проповідував Ісус Христос, тобто не більше, ніж три з половиною роки.

Але коли прийде антихрист?

Апостол Павло ясно сказав: «Коли буде відступлення».

Що це за відступлення і від чого відступлення?

Відступлення від Христа, від християнства, від Бога. А де воно буде? Серед мусульман? Ні, бо вони Христа Богом не визнають, тому відступати їм від Христа неможливо. Серед буддистів? Теж ні. Бо вони взагалі Бога на визнають, а тільки одного Будду, який не є Бог. Так само не може бути відступлення і в середовищі будь-якої іншої релігії, тому що всі релігії, крім християнства, не визнають Христа. Тому відступлення буде у християнському середовищі, серед християн.

І ось подивіться тепер на християн. Чи є в християнському середовищі відступлення?

Є. Яке?

Наприклад, християнська спільнота поступово приймає закони про одностатеві шлюби. Хто приймає у парламентах такі закони? Християни чи мусульмани, чи буддисти? Приймають такі закони християни.

Відступлення це від християнської моралі чи ні?

Відступлення.

Україні Європа нав’язує прийняти сприяливі для гомосексуалізму закони? Хто нав’язує? Християнська Європа, яка сьогодні вже відмовляється від назви, що вона християнська. Викреслюють слово християнство.

Де заборонено відкрито носити хрест на грудях? У християнській Європі. Відступлення це чи ні?

Тепер вже і в Америці приймаються такі правила, що слово Бог не можна вживати в школах і вищих учбових закладах. Слово Бог виганяють зі школи! Викладач не тільки не має права говорити про Бога, а й не має права вживати слово «Бог», бо проти цього виступають атеїсти. Відступлення це чи ні?

Відступлення.

У Швеції розповсюджують правила, які забороняють батькам називати своїх дітей хлопчиком чи дівчинкою, щоб кожна дитина сама визначила, чоловічої вона статі чи жіночої. І якщо хлопчик скаже, що він жіночої статі, - то у звороньому переконувати його не можна.

Це відступлення, я вже не кажу від Христа, - це відступлення від добра, від правди. І що ще буде - побачимо. Але процес відступлення від Христа і добра почався в європейському середовищі.

Я не хочу сьогодні говорити про чіпи, які замість паспортів вводяться у Європі і в нас. Але це тільки початок. Думаю, що чіпи – це і є та печатка на чолі і на правій руці, яку зараз уже починають вводити. Зараз вводять у документи, а потім будуть вживляти в тіло.

Тому світ дуже швидко став наближатися до того останнього дня пришестя у славі Господа Ісуса Христа.

Наша Церква заявила протест проти біометричних паспортів. Ми вже протестуємо, бо це є порушення свободи людини.

Тому, дорогі браття і сестри, перед нами стоїть питання: як нам жити, що нам робити? Відповідь може бути одна. Триматися Бога. З Богом і в пеклі не страшно, як говорять деякі святі отці. Тому якщо вони готові бути в пеклі з Богом і не боятися самого пекла, то й нам не треба нічого боятися. Треба триматися Бога, вірити в Нього і любити Його, і мати любов до ближніх. І більше нічого. І які б не були обставини, Господь кожного напоумить, як в них поступати.

Тому, преосвященні владики, всечесні отці, дорогі браття і сестри, я бажаю одного: щоб з нами був Бог. Як буде з нами Бог, то ми переможемо. А якщо Бога не буде з нами, то ми загинемо ще до другого пришестя.

І нехай Господь наш Ісус Христос, за молитвами праведного Філарета Милостивого, допомагає нам бути такими милостивими, як і святий Філарет."

 Офіційний сайт УПЦ КП

To Top