Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Чи в одного Бога вірять всі релігії і конфесії?

Професор, доктор богослів’я Олексій Осіпов

Подібне запитання виникає у багатьох людей. Існують різні способи відповіді на нього. Але я пропоную наступний критерій, деталі якого я не буду зараз розглядати. Для початку скажу, що лише християнство, а точніше, тільки православ’я, володіє об’єктивними аргументами, які свідчать про його божественне походження.

Олексій Осіпов

В людини іншої релігії можна запитати, на якій підставі вона вважає, що її релігія має божественне походження? Запитати по хорошому, не ображаючи: чому вона вважає, що її релігія має божественне походження? Іншими словами, чому вона істинна? Тому що де Бог, там істина.

І треба подивитися на ті основи, які пропонує християнство. Знати ці аргументи. І тоді можна буде мати добру розмову та переконливу, і показати, ось чому християнство є істинним, тому що бачимо конкретні підстави його божественного походження.

Вважати ж, що у всіх релігій один і той самий Бог, є великою помилкою. А помилка ця полягає в наступному, і вона багатьох у наш час зводить з розуму. Беззаперечно, що Бог Сам по Собі, звичайно один. Але Він є Дух. Люди відчувають, що Бог є, протягом усієї історії це відчувають, у всі часи було це відчуття. Але подивіться в яких образах виражалося це відчуття Бога. Виявляється, що це відчуття Бога виражається переломлюючись через стан людини, і тому ми бачимо велику кількість богів. При цьому часто  бог або боги наділялися найогиднішими рисами. Погляньте лише на індуїстське зображення богині Калі, то, образно кажучи, можна від страху з глузду з’їхати.  Часто ці боги наділялися рисами справжнісінького сатанізму. Здається, що це віра в Бога, а насправді не так, і апостол Павло пише: «Я не хочу, щоб ви поклонялися демонам, а не Богу». Прислухайтеся, будь ласка, бо він це пише язичникам, які вірили в богів, а він називає їх навіть бісами.

Отже, варто усвідомити, що ми всі, люди різних релігій, покланяємося не Богу, тому Який один, і Якого ми не бачимо, не чуємо, не розуміємо. А всі ми кланяємося тому образу Бога, який пропонує та чи інша релігія. Тому перед нами повстає питання, зі всією силою та відповідальністю – який образ Бога є найбільш правильним, істинним, божественним, даним від Бога? Християнство якраз має аргументи, які показують, що Ісус Христос, Якого апостол Павло прямо називає «Образом Отця» і є істинним втіленням Бога, що саме Христос дав істинне розуміння Бога. Тобто, образ, який даний нам у Христі і є істинним Образом. Тому слідування цьому Образу дає і нам богоподібність, ми тоді уподібнюємося Богу.

Отже, зовсім не одному Богу всі поклоняються. Образів Бога безліч. І в кожній релігії кланяються своєму образу бога, а не єдиному Богу. В кожній релігії, повторюсь, є свій образ бога, і ми  в християнстві кланяємося Образу Бога – Господу Ісусу Христу. І цей Образ має всі об’єктивні аргументи, щоб ми переконалися, що християнство має справді божественне походження. Не тому що ми просто віримо, а через те, що існують об’єктивні аргументи. Тому що вірити можна в що завгодно, в якусь «святу» Черепаху.

Якщо відповісти на питання таким чином, то людина може зацікавитися цими аргументами, може дослідити їх, переконатися, і , навіть, стати християнином і зрозуміти, що лише в християнстві можна знайти істинне поклоніння Богу. 


Чи один і той же Бог у нас і у нехристиян

Чи багато шляхів ведуть до Бога?

Антирелігійна релігія

Східна медитація наступає на християнство

Релігійна толерантність або Ісус Христос

"Християнська йога"

"Християнський дзен"

Мусульманство - найближча до християнства релігія

Чому саме православ'я є істиною вірою?

To Top