Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Чому люди щиро поклоняються Сталіну, Гітлеру, іншим диктаторам?

Розмірковує Сергій Худієв.

Поверніться до Отця

Нещодавно був день народження Сталіна, що викликало в інтернеті деякий сплеск зворушливих виявів любові і вдячності до «Дорогого Вождя і Учителя». Це по-своєму зрозуміло.

Сергій Худієв

Якось я дивився документалку про життя в Північній Кореї. Сім'я збирається за більш ніж скромною вечерею, і одна з жінка
розповідає (очевидно, не в перший раз), як одного разу вона бачила Товариша Полководця. Він навіть помітив її і похвалив за щось. При згадці про це по її щоках течуть сльози глибокого і щирого потрясіння. Люди слухають її з глибоким благоговінням і незабаром самі починають плакати. Щира любов, шанування, захват відбивається на їхніх обличчях, коли вони вимовляють ім'я Полководця.

Я розумію, на що це схоже - таке здивування, смиренну радість, вдячний трепет могли б проявляти благочестиві християни, зіткнувшись з чудом Божим. Для цих північнокорейців зустріч з Полководцем - це дотик до чогось нескінченно важливого і прекрасного, того, що наповнює їх життя цінністю і змістом, дає можливість легко і з готовністю переносити всю суворість їх побуту. При цьому сам Полководець - жорстокий правитель однієї з найбільш нещасних і жебраючих країн у світі.

Інша документалка - знаменита стрічка Лені Ріфеншталь «Тріумф волі» - показує прибуття Адольфа Гітлера на партійний з'їзд у Нюрнберзі в 1934 році. Фюрер гряде в хмарах, на літаку і, нарешті, спускається на землю, де його зустрічають натовпи людей, що плакали від радості - енергія тріумфуючого натовпу настільки велика, що, напевно, людині, яка там опинилася, знадобилася б особлива благодать Божа, щоб не почати захоплено вітати Гітлера разом з усіма. Це - в даному випадку, цілком свідома - імітація Другого Пришестя. Так християни могли б вітати Господа, прийдешнього царювати на віки віків. При цьому сам фюрер, який часто з'являється в кадрі, виглядає таким собі огиднючим щуром, що здається неймовірним, як ось це могло спокусити мільйони людей.

Нацистсьске Різдво

 Німецькі дівчата прикрашають портрет Гітлера на Різдво.

Я читав стенограми засідань і мітингів сталінської епохи - і я бачив те ж саме. Сталіну вельми недвозначно присвоювалися імена і титули, доречні тільки для Бога, а люди висловлювали готовність присвятити йому своє життя і смерть. Приклади можна продовжувати - туркменбаші, та й багато хто. При цьому, хоча елемент насильства і страху тут, безсумнівно, є, все ж існують і цілком щирі почуття. Люди, які говорять про свою любов до Полководця, із сяючими обличчями зустрічають фюрера, прославляють і дякують великому Сталіну, по-своєму упоєні і щасливі. Диктатори спираються на щось глибоке і важливе в людській природі, їх знаряддя - не тільки насильство, але і спокуса. Щось схоже відбувається і в тоталітарних культах: люди приймають як посланця небес, або навіть як і зовсім божество, якого-небудь небезпечного психопата і, на лихо собі, повністю довіряють і коряться йому.

У чому справа? Чому людям так важливо плакати від любові до тих чи інших «батьків народів»?

Тому що людина створена для того, щоб поклонятися. Така наша природа, такий задум про нас. Коли ми поклоняємося, ми робимо саме те, для чого створені. Коли ми не поклоняємося Богу, на цьому місці залишається хвороблива порожнеча. Коли у людей немає відносин з Небесним Отцем, вони шукають собі якого-небудь «батька, вчителя і друга» тут, на землі. Ми створені для того, щоб смиренно радіти дотикам благодаті Божої в нашому житті, щоб славити, прославляти і дякувати Йому, щоб присвятити наше життя (і нашу смерть) Господу нашому Ісусу Христу і знайти в Ньому життя вічне. Для того, щоб в день Його другого і славного пришестя зустріти Його з радістю.

Сталінізм

Те, що відбувається в диктатурах і тоталітарних культах - в точному сенсі слова збочення, коли природна і прекрасна енергія поклоніння звертається на когось явно недостойного. Тому що єдиний гідний об'єкт поклоніння - це Господь. Але люди, які, на жаль, не знають Господа, намагаються висловити потребу в поклонінні якось інакше. Наприклад, повісити портрет Сталіна і написати «з днем ​​народження, батя». Людина навіть не знає, що це «батя» - це своєрідне точне повторення арамейської «Авва», з яким християни звертаються до Отця Небесного. Він потребує того, щоб поклонитися Отцю - але Бога й Отця Господа нашого Ісуса Христа він, на жаль, не знає. Тому він зводить собі ідола і каже йому «батя».

І тут довго пояснювати, що Сталін був гонитель Церкви і вбивця святих, виявляється сізіфовою працею. Людина охоче вірити всіляким казкам про «таємне православ'я Сталіна», при цьому не вірить житіям канонізованих Церквою святих. Тримається найфантастичніших версій події, які розвалюються від одного-двох уточнюючих питань, після чого він все одно продовжує їх триматися. Так вчіплюються у щось безмірно дороге - як ті північнокорейці в свого Полководця. Людина так сильно має потребу в  поклонінні - і ось, у неї об'єкт поклоніння хочуть відняти.

Євроінтеграція

І тут йому треба повірити, що Отець у нас є, це справжній Батько Народів, Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа. У нас є, до кого звертатися «Авва», є кому безумовно довіряти і коритися. У нас є Вождь і Учитель, Наставник і Друг - це Господь наш Ісус Христос. Наше серце, яке шукає віри і поклоніння, створено Ним - і для Нього. Відкрийте ваше серце Господу нашому Ісусу Христу - і тоді Ви втратите всякий інтерес до Сталіна, Кім Чен Іра, і навіть до туркменбаші. Живий Бог смиренно чекає, коли ви звернетеся до Нього від ідолів.

Джерело статті: pravmir.ru

Переклад українською: Православний Оглядач

Православ’я і Сталін. Хто він: кат чи спаситель Церкви?


Інші статті Сергія Худієва:

Рай, пекло і тероризм

Моральні цінності: Цинізм проти лицемірства

Про жіночий єпископат і джерела віровчення

Чи можуть двоє чоловіків любити один одного?

Що таке європейський вибір?

Людям не подобається, коли їх ріжуть

Чи може християнин бути лібералом?

Дві небезпечні ідеї

To Top