Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Найстаріший румунський духівник: Без сповіді нема спасіння

Юстин ПирвуНайстарішому румунському духівника архімандриту Юстину (Пирву) 10 лютого 2013 виповнилося 94 роки. Він є одним з найулюбленіших в Румунії батюшок. 16 років провів у тюрмах за релігійні переконання, 25 років перебував під пильним наглядом румунської «секурітате», але це не погасило його ревності по Богу. Отець Юстин завжди відстоював чистоту святої православної віри: і в роки соціалістичного атеїзму, і після його краху, коли над Румунією нависли нові загрози. Мужність і героїзм цього сповідника Христового, готового піти на будь-які жертви заради Істини, служать для всіх нас, сучасних християн, зразком стояння у вірі. 

Отець Юстин (Пирву) давно вже вимірює час свого життя не роками: головне для нього - справи та добрі слова. Він розмовляє з кожним, хто переступає поріг його келії, його іменують старцем. Варто отцю Юстину поглянути на тебе синіми, як небо, очима, і в тебе входить радість, ти починаєш сяяти посмішкою. Він каже, чого тобі бракує, щоб почати процвітати, і вселяє надію ... Не важливо, що іноді ти не відразу розумієш його слова, - ти відчуваєш, що ним керує Бог.

Поруч зі старцем забуваєш про голод, холод і суєту цього світу. Він полонить серце своєю всепоглинаючою добротою, і хочеться приходити сюди знову і знову, щоб, смиренно опустившись на коліна, припасти до цього джерела добра, мудрості та любові до людей. 

І ось під кінець зими я знову приходжу в келію отця Юстина в монастирі Петру Воде. У його кімнатці стоїть запах смирни і справжнього ладану. Черниця приносить йому з кухні румунський пиріг із бринзою. Він пригощає і мене ... Потім починає говорити про ... покаяння, сповідь і молитву. 

Архімандрит Юстин (Пирву) серед віруючих

Отець Юстин (Пирву): 

- Ключем до нашого спасіння є таїнство святої сповіді. Це одне із семи святих таїнств нашої Православної християнської Церкви. Без цього таїнства немає спасіння. Ми можемо здійснювати всілякі подвиги, піст, молитву, бдіння (чування), милостиню, пожертви, але без сповіді ніяк не можна. 

Яка молитва про прощення гріхів була самою короткою? Молитва розбійника на хресті: «Пом'яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє» [1]. А ким зв'язується і ким розрішається християнин в таїнстві сповіді? Він зв'язується і розрішається через таїнство священства. Іноді чуєш, як сектанти, що відпали від нашої християнської Церкви, говорять: «Ми сповідаємося один перед одним і не потребуємо Божої благодаті». Отже, що саме головне в таїнстві сповіді, в таїнстві священства? Благодать Божа. Нею ми зв'язуємо, нею відпускаємо. Священик - тільки інструмент, за допомогою якого діє благодать Божа, і до неї не домішуються гріхи священика. Гріхи священика - він сам за них дасть звіт, а благодать Божа діє незалежно від його чеснот іЮстин Пирву його життя.

Тому неправильно, коли хтось із християн каже: «Піду сповідатися до такого-то  батюшки, щоб він відпустив мені гріхи». Так, це вірно, кожен хоче потрапити до лікаря покраще, але священство - це благодатна сила, і вона однакова як у батюшки з найдальшого сільця, так і у служащих в наших знаменитих румунських монастирях: скрізь діє благодать.

Так, звичайно, дуже багато невіруючих відмовляються йти на таїнство сповіді, кажучи: «Навіщо мені це? Я ще молодий, у мене ще стільки часу попереду. Встигну висповідатися й покаятися на старості років». Але з нами може трапитися все що завгодно - Боже збав! - Якась аварія, параліч, втрата зору, ще що-небудь. І ти вже не можеш покласти жодного земного поклону, тобі навіть в пояс вклонитися тяжко, і ти зітхаєш: «Ой, у мене болять коліна, ой, мені потрібно віддихатися», - і ось так ворог ставить нам перепони, а ми все відкладаємо нашу сповідь і врешті-решт йдемо на той світ не підготувавшись. 

Коли ти молодий, коли ти ще дитя, батьки кажуть: «Залиш дитину, нехай він живе своїм життям, ще встигне зробити це». Але на бідну дитину обрушується хвороба, починається яка-небудь лейкемія, і він стає нездатним принести ніякого покаяння. Його розбиває параліч, віднімається мова, він не може рушити рукою, щоб хоча б на папері написати свій гріх, - ось як ворог-диявол відвів його від покаяння. 

Ми повинні мати велике піклування про своїх дітей, водити їх у храм, щоб вони звикли до таїнства Покаяння. Тоді дитина і вдома буде слухняною, щирою, вона з повним правом буде слідувати звичаям і життю батьків. Сімейне життя ніщо так не скріплює, як це таїнство сповіді. Чоловік поважає дружину завдяки таїнству сповіді, дружина поважає чоловіка завдяки таїнству сповіді, діти поважають дітей завдяки таїнству сповіді, а священик, що являє собою єдність всіх у благодаті Божій, вносить мир і спокій в будинок - і в ньому, завдяки цій душевній чистоті, панує Христос і природна відданість, любов і щирість. Сім'я тримається на любові, щирості і відданості один одному. 

Таїнство вінчання - це взаємне спасіння, з таїнством вінчання пов'язані і дітонародження, і матеріальна взаємодопомога. Чоловік не ховає свого гаманця в одному кутку, і дружина не ховає свого в іншому, тому що тоді це вже було б не єдність, вже не любов, вже не довіра.

 Деякі кажуть: «І навіщо мені працювати для тебе, коли в тебе зарплата більше моєї?» - «Так, вона більша, і мене ноги годують. Я ось поїду в Іспанію, поїду в Англію, у Францію - і до побачення ». На цьому все. Вони покінчили з таїнством вінчання і таїнством сповіді.

 Або ще приходить на думку таке: «А навіщо мені працювати за них? Нехай самі працюють. Що, щоб я працював за них? Поживу для себе, адже мені всього кілька років до пенсії. І що мені тепер робити? Працювати за своїх дітей і дружину? Та нехай самі йдуть і трудяться». 

Все це недобре. Колись дружина була прив'язана до чоловіка, тому що це не в наших традиціях було, щоб дружина ходила на роботу. Коли чоловік одружився, він знав, що буде утримувати сім'ю, тому що родина залежала від його праці (звичайно, ті зарплати були непорівнянні з нинішніми), а дружина дивилася вдома за всім господарством і дітьми, готувала дітей до школи, прала, готувала їжу. Дружина була прив'язана до чоловіка, і послух чоловікові дотримувався свято. 

Пам'ятаю, мама в'язала вовняні шкарпетки, і ми їх носили по два роки, вони не рвалися. Вона сама пряла, шила, ткала, в'язала, робила все по господарству. А тепер раз у раз чуєш: «Люба, не треба цього робити, підемо і купимо все це, підемо в магазин». А раз так, тоді мужику потрібно везти силу-силенну грошей з Іспанії та Ізраїлю, долари та євро і так далі.

Юстин ПирвуКанони - це канони. Ну, якщо сьогодні призначиш людині 20 земних поклонів, то він тут же скаже: «Ой, а як же я зроблю двадцять?» А якщо я забороню йому причащатися два роки, то він відразу ж скаже: «Ой, а як же я буду без Причастя?» А гріхи? Ми їм потураємо і не думаємо про те, що якщо трохи не додати порядку з цими канонами, то втратимо віруючого, і він більше не прийде на сповідь. Сучасна людина дійшла до вкрай важкої стадії. Бог покарає і священика, який з легкістю відпускати гріхи, і віруючого, який радіє цьому відпущення. Вони обидва потраплять в один котел. Причастити когось негідно?! 

Сьогодні стало модно причащатися дуже часто, і чим частіше ми причащаємося (якщо причащаємося негідно), тим сильніше захворюємо душевно. Спочатку потрібно очиститися, омитися. Життя - це не стільки причащання, скільки саме приготування до цього святого таїнства Причастя Крові, яку Христос пролив за гріхи наші. А якщо ми приймаємо її так ... як в їдальні, біля дверей сповідаємося і у вівтарі причащаємося ... 

Коли я навчався у початковій школі, ми ходили на сповідь на початку посту, вся школа на чолі з учителем. Сповідь починалася з учителя, потім входили ми,  60-70 дітей, приносили яйця з дому (плата за сповідь), складали їх в корзину і йшли на сповідь. Священик питав нас:

 - Скільки тобі років? У якому ти класі? 

- У третьому, в четвертому. 

- Тобі 500 земних поклонів. 

В кінці посту нас знову вели на сповідь, і він запитував: 

- Скільки поклонів я тобі призначив? 

- 500. 

- Ти зробив їх?

 - Так. 

- Добре. Іди до причастя. 

Так відбувалося наше виховання і душевне врачування. Туди приходили і батьки, сповідалися і вони теж. Там, у храмі, наш учитель читав Синаксар, читав Апостол. А де ти сьогодні побачиш викладачів в церкві? Де ти сьогодні побачиш зразок для селянина, який стояв би в храмі в дні свят, в неділю, на Великдень, Різдво, Хрещення? Учитель став великим паном. Він забув, як мама за руку привела його в храм, забув, як вона з торбинкою вела його в ліцей і відривала від себе останній шматок хліба, щоб зробити його освіченою людиною. 

Він відучився і від сповіді, і причастя, і ходить тепер на дискотеку, сидить перед телевізором, вибачте, з усією цією сверхтехнікою, яка заполонила і зруйнувала наші села і міста. Чим більше він виряджений, тим він чужіше. Чим більшим безбожником, вільнодумцем він буде, тим краще його прийме світ цей. 

Але тебе видно наскрізь по ході. Видно, чого ти вартий і де ти, з усім твоїм сучасною зарозумілістю, зламаєш собі шию в якийсь момент. Бо так і трапляються посуха і лихоліття. Земля виснажена, і всіляке зло обрушується на нашу голову. З'являються все нові хвороби, з'являються всякі тяготи, невиліковна, невідворотні. 

Архімандрит Іустин (Пирву)...

Така  «сучасна людина», позбавлена благодаті Божої, позбавлена цих таїнств сповіді і причастя та всіх благ небесних і земних. Ми весь час біжимо від хорошого, відганяємо його і дійшли до того, що нам неприємний запах ладану, базиліка [2] ... Ми говоримо: «Мені це не подобається!», «Мене це напружує, у мене болить голова від цього диму і чаду свічок, я не можу тут довго перебувати!» І приходить на нас всіляке зло. 

Я ж не проти модернізації, не проти прогресу. Прогрес дуже хороший, але все повинно бути на своєму місці.

Чим цивілізованіше людина, чим вона культурніше, інформованіше, тим вона краще як християнин. Цінність народу, як і людини, тим вище, чим більше він знає Євангеліє і живе по ньому. 

Якби людина уважно читала тільки другу вечірню молитву, то і там знайшла  б усю філософію християнина в двох-трьох фразах:Юстин Пирву «Подай, Господи, і мені, недостойному рабові Твоєму, спасіння Твоє на ложі моїм. Просвіти розум мій світлом зрозуміння Святого Євангелія Твого» - тобто людина повинна весь день проживати зі словом Євангелія. 

«Душу - любов'ю до Хреста Твого» - тобто мова йде про страждання за ближнього, про жертовність, бо марним було твоє життя, якщо воно прожите в самоті та егоїзмі! Ні, в душі повинна бути любов до Хреста Твого. Христос для чого зійшов на Хрест? Він зійшов на Хрест з любові до людини впалої, людини загиблої. 

«Серце - чистотою Слова Твого» - тобто ось де вихідний центр життя людської - в серці. Сину, дай Мені твоє серце! [3] Нічого іншого Христос не хоче, крім серця людського. Чому Христос стукає в двері? [4] Він стукає, щоб ти відкрив Йому своє серце. 

«Тіло моє -Твоїми страстями безвинними» - тобто завжди треба мати на увазі, що тільки страждання веде тебе по шляху досконалості. 

«Думку мою Твоїм смиренням охорони» - інше питання: а що таке смирення? Воно - риза Божества. 

І ось так ми будемо намагатися виправити все життя наше. Вечірні молитви - як сповідь перед духівником. Так було встановлено, що ти повинен сповідатися перед духівником 4-5 разів у році. Задані отакі віхи - сповідатися в пости, щоб людина знала. Але в загальному сповідь - це як при зубному болю. Якщо у тебе починає боліти зуб, ти вже не чекаєш наступного тижня, не чекаєш, коли стоматолог приїде до вас в село, але їдеш прямо в Пятра-Нямц або Ясси і вириваєш зуб, тому що не можеш спати, не можеш працювати, не можеш робити нічого. Ось те ж саме відбувається і з «зубом душі». Почав гріх гризти твою душу - йди до «лікаря» і вирви свої гріхи! І там ти вже встаєш виправленим, здоровим і продовжуєш нормальний хід свого життя. 

Тому читання цих вечірніх молитов дуже важливе як свідчення сповіді людини в душі і перед іконою. 

«…всі мої гріхи вільні і невільні, свідомі і несвідомі, вчинені через молодість або через недобру науку, зухвальство й зневіру. Може, іменем Твоїм я клявся або ганьбив його в своїх думках, може, кому докоряв, або обмовляв кого в гніві моїм, або журився, або від чого-небудь прогнівався, або неправду сказав, або передчасно спав, або захожого до мене вбогого зневажив, або брата мого засмутив, або затівав сварки, чи, може, кого обсудив, або величався, або погордував, або під час молитви мій розум поривався до лукавства світу цього, або про розпусне помислив, або об’їдався чи обпивався, або без глузду сміявся, або зле задумав, або, бачачи доброту ближнього, заздрив йому, або негідне говорив, або посміявся з гріха брата мого, тоді як мої гріхи незліченні, або до молитви був недбайливий…» і так далі. 

Юстин ПирвуОтже, ось всі гріхи, які можуть бути в людини і які він називає перед судом своєї совісті, перед іконою і перед обличчям Бога. Це сповідь, яку здійснює кожен, і тоді Бог знаходить його приготованим. «Потім, поклавши на себе хресним знаменням і засинаючи з молитвою на устах, подумай про Судний день, про те, як ти станеш перед Богом» [5]. 

Архімандрит Іустин (Пирву)

Бесіду архімандрита Юстина (Пирву) записала Ізабелла Айванчесей

[1] Лк. 23: 42.

[2] Базилік часто використовується в Румунії при здійсненні церковних богослужінь і таїнств, наприклад при окропленні святою водою, відспівуванні, вінчанні і т.д.

[3] Пор.: Притч. 23: 26.

[4] «Се, стою при дверях і стукаю» (Откр. 3, 20).

[5] Цією порадою завершуються вечірні молитви по румунському молитвослову.

Джерело: Православие.RU

To Top