Православний оглядач Нечестивим же немає миру, – говорить Господь (Ісая 48:22)
  • Києво-Печерська Лавра
  • Церква святого апостола Андрія у Львові
  • Козацькі могили під Берестечком
  • Свт. Іоан Златоуст звершує Божественну літургію

Архімандрит Антоній (Гуліашвілі): «О, Рим! - І я християнин»

Нічого не бійтеся, окрім гріха 

 Архімандрит Антоній (Гуліашвілі) з фотографіями отця Іоана (Крестьянкіна)Архімандрит Антоній (Гуліашвілі) з фотографіями отця Іоанна (Крестьянкіна)

Тоді і тепер

 - Мене часто запитують: «Як ви вважаєте, коли було краще: тоді, коли ви були молодим священиком, чи тепер?» І я завжди відповідаю: «тоді».  Бо тоді мені казали: «Я тебе ненавиджу, я тебе знищу». І я надіявся на Бога. А зараз мені кажуть: «Та що ви! Ми вас не чіпаємо. Будь ласка! Свобода! Робіть що хочете». 

35 з гаком років тому в мене у Москві була зустріч з однією людиною (мій родич жив на Кутузовському проспекті у відомчому будинку номер 24, де жили вчені). І от якось ми засиділися у його бібліотеці за розмовою. Він, старий працівник органів, мені зізнався: «А ви знаєте, отець Олександр (я тоді Олександром був), ми зробили велику помилку». У мене таке пожвавлення на обличчі з'явилося, думаю: напевно, кається людина.

«Ні, даремно ви думаєте, що ми каємося. Ми зробили помилку, але не каємося. Ми знищили ваших священнослужителів, яких ви зараз канонізуєте. Ми хотіли викорінити все це, а зараз ви піднімаєте справу Бутовського полігону і т д., і в цьому ми каємося. Але тепер ми будемо розумнішими. Ми створимо вам такі умови, що ви самі перегризеться один одному глотку». Факт! Подивіться, що твориться в Церкві!

Святіший Патріарх Ілля II c монахинями СамтавроСвятіший Патріарх Ілля II c монахинями Самтавро

Перед висвяченням мене викликав уповноважений і почав обіцяти золоті гори, що я, мовляв, поїду за кордон, отримаю комп'ютер, телевізор ... Тоді, в 1965 році, про це тільки в казках читали. Коли я відмовився всього, він виніс вердикт: «Ну, тоді будеш бруд місити в селі і пити холодний чай без цукру». А я вірив Святішому Єфрему, який завжди повторював: «Синку, ніколи священик голодним не залишиться. Службу відслужив, просфори службові залишилися, от і не помреш ти з голоду». На таких поняттях я був вихований.

- З розповідей про подвижників Грузинської Православної Церкви XX століття можна скласти захоплюючу книгу, подібну книзі архімандрита Тихона «Несвяті святі» («Несвятые святые»), якою сьогодні зачитується вся Росія - і віруючі, і невіруючі.                                                                           

- Я людина пряма і не люблю улесливих слів. Отець Тихон - це знахідка для Росії рубежу XX-XXI століть. Його книга, написана простою і доступною кожному мовою, - немов молитва останніх Оптинський старців. Одного разу до мене прийшли діти (хлопчикові 9 років, дівчинці 5), і я їм запропонував: «Коли ви лінуєтеся молитися, прочитайте хоча б цю молитву». І знаєте, з яким задоволенням вони її читають! Ось так і з книгою отця Тихона!

Іоан Крестьянкін  Нічого не бійтеся, крім гріха  Архімандрит Іоанн (Крестьянкін)                                                                

- Ось, будь ласка, несвяті святі XX сторіччя. Коли говорять, що не можна здійснювати подвиги зараз, «бо не той час», це брехня і страх. Ми боїмося захищати свою віру. А отець Іоан (Крестьянкін) говорить у своєму заповіті: «Нічого на світі не бійтеся, крім гріха». У нас же навпаки. Ми всього боїмося ... ну, а гріх, «та з ким не буває!» Відразу починаємо себе виправдовувати тим, що без гріха прожити неможливо.

- Та й чужі гріхи видніше, аніж свої. - Ось приходило до мене подружжя: на четвертий рік спільного життя «не зійшлися характерами». Він свідомо прийняв Православ'я, зрікся католицької віри предків. А тут не зійшлися характерами. «Ви зрозумійте, - кажу, - що Господь вас поєднав, і людина не розлучить!» А куди ж подіти слова: «Носіть тягарі один одного, і так виконаєте закон Христовий»? А як же: «Залиш матір і батька і приліпися до своєї дружини»? Так що я сказав: «Будемо сподіватися, що ви кинете свою філософію і розум підпорядкуєте серцю». Потім запитав: «Ви свідомо прийшли до Православ'я - а як ви доводите своє Православ'я?» - «Іноді ходжу до церкви, іноді причащаюся». А їсте ви щодня або інколи? Спаситель каже: «Хто споживає Мого тіла і не п’є Моєї крові не достойний Мене». Тобто, яку б ти філософію ні розводив, що я, мовляв, християнин, найголовніше: якщо я не з'єднуюся через Причастя з Господом, все йде прахом.

- Зазвичай людина, що потрапила в спокусу, не йде до причастя. Вона домовляється із собою, що от коли я поборю гріх, то й піду і висповідаюсь, і причащусь...                                                              

- Це перший етап перемоги диявола. Спокусу ти побореш тільки тоді, коли вблагаєш Господа допомогти тобі. Я не можу побороти спокусу, бо спокуса дає людині тілесну насолоду: мені приємно робити гріх. Мені легше робити гріх, ніж щось терпіти. Якщо людина мене образила, мені легше її вилаяти, ніж стерпіти, підійти до ікони і сказати: «Господи, дай йому розум, щоб він більше цього не робив». Нам відразу хочеться дати здачі кривдникові. А християнство - це коли ти молишся не за друга свого, а за ворога. 

Щоранку я приходжу до храму і окроплюю його свяченою водою. І ось одного разу я прийшов і помітив, що в куточку, задумавшись, сидить молодий чоловік. Я знав його, він втратив батька і матір. Він мені здавався трохи дивним. І ось несподівано до нього підійшла юродива (так її називають) і плюнула в обличчя. І що ж ви думаєте? Він мовчки дістав хустку і витер обличчя. Мені стало соромно, що я називаю себе християнином.

Архімандрит Антоній (Гуліашвілі) у дворі Олександро-Невської церкви в ТбілісіАрхімандрит Антоній (Гуліашвілі) у дворі Олександро-Невської церкви в Тбілісі

-          Спаситель на хресті молився: «Допоможи їм, Господи. Не постав їм у гріх те, що вони Мене розпинають». Ось до цього ми повинні прагнути. Це важко, але все одно це наш обов'язок. Господь нам говорить, що без цього спасіння немає. Якщо ти віруючий, треба завжди пам'ятати, що, роблячи добро, ти обов'язково зіткнешся зі злом, впадеш у гріх. Це закономірно. Якщо ви зробили добру справу і Господь прийняв її, то неодмінно піде спокуса для того, щоб ви почали нарікати: так навіщо я буду робити це добро, якщо воно мені повертається злом!

-          А як часто саме гріх у Церкві може відштовхувати від неї людей! 

-         Так, часто маловірні люди кажуть: «Ну як же в Церкві може бути таке?» Якраз в Церкві таке і буває. Якщо в миру за людиною полює один біс, то в Церкві 100 бісів полюють за нею. Дідок йде в монастир, йому біс зустрічається. Дідок біса запитує: «Ти куди йдеш?» Біс відповідає: «У монастир».Та що тобі там робити? Монастир же святий». - «А цей світ і так вже весь мій».

-         З іншого боку, коли ми бачимо гріх у Церкві, починаємо думати про нього, ведені «праведним гнівом», то й забуваємо про власні гріхи. 

-         У момент «судження» ми дуже швидко переходимо кордон і починаємо засуджувати, самі того не помічаючи; перестаємо бачити себе. Як добре сказано у Шекспіра: «Чужі гріхи судити всі усердно рветесь. Почніть зі своїх й до чужих не доберетесь». Якось я приїхав до батюшки Іоана і запитав: «Батюшка, я горю бажанням молитися ось так!» Є молитва синайських старців: «Господи Ісусе Христе, Сину і Слово Божий, Богородиці ради помилуй мене, грішного». Тобто людина не гідна турбувати Бога і просить про помилування через Божу Матір. А потім додаю з молитви Єфрема Сиріна: «І даруй мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки віків. Амінь». Тобто помилуй мене, Господи, в тому випадку, якщо Ти Сам даси мені сили побачити мої гріхи і не розглядати чужі, не засуджувати ближнього. А потім знову звертаюся до Богородиці: «Богородице Діво, радуйся! Благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами, і благословен Плід утроби твоєї, яко Спаса народила душ наших». Я дякую Пресвятій Богородиці за те, що Вона плоттю народила нам Господа.

-         А як дивилися несвяті святі на гріх і несправедливість в Церкві?

-          Ви не читали «Школу молитви» отця Іоана (Крестьянкіна)? Там описані дев'ять допитів. Один з допитів дуже цікавий. Його вів молодий слідчий, теж Іван Михайлович, як і отець Іоан. Батюшку зрадив побратим. І ось під час допиту відчиняються двері, входить зрадник (батюшка знав, що він його зрадив). Батюшка схоплюється: «Ти мій дорогий, ти мій хороший, як я за тобою скучив!» Обіймає його. Той втрачає свідомість, вислизає з обіймів отця Іоана і падає на землю. Наскільки любов перемогла злий дух. 

Слідчий пише: «На деякий час я відклав процес слідства. Я не міг отямитися від того, як добро перемогло зло».

-           А як ставитися до гріха близької людини? У Священному Писанні двояко про це сказано. В одному місці (Гал. 6:1) апостол закликає грішника виправляти духом лагідности, а в іншому (1 Тим. 5:20) радить викрити перед усіма. То як же правильно: викрити чи терпіти? 

-          Якщо він близька вам людина, то дуже лагідно, не викриваючи, порадьте цього не робити, приведіть життєвий приклад, що ось були такі випадки і люди виправлялися. По-доброму зробіть один раз йому зауваження, вдруге, втретє, а на четвертий раз відійдіть від нього. Відійдіть, але мирно. І не припиняйте за нього молитися, адже навіть, якщо він став вам ворогом, він не перестав бути творінням Божим. Поганих людей немає. Люди стають поганими після того, як звертають зі шляху істини. Вони погоджуються на злочин, тобто зраджують заповідь Божу і стають виконавцями вимог диявола, але, незважаючи ні на що, вони залишаються творіннями Бога. Постарайтеся у тій людині докопатися до образу, який створив у ньому Бог. І тоді і ви будете задоволені, і та людина буде врятована. І буде радіти.

-           Дуже важко ми переживаємо, коли наші близькі хворіють. Часом самі від їхніх страждань приходимо у відчай. Що б ви порадили? 

-           А чи не замислитися нам над словами Господа: «Не хочу смерті грішника»? А раз не хочу смерті грішника, то посилаю йому хвороби, випробування, щоб він сам подумав: за що - і розкаявся.  А бути може, за те, що він свого часу незаслужено образив людини, або за щось ще ... Господь дає можливість покаяння.

-          А якщо людина про каяття не замислюється? 

-          «Навіщо мені каятися? - сказав мені один чоловік. - Ось я роблю, що хочу, вбиваю, краду, грішу, а ваш Бог мене не карає». - «Куди ж більше покарання?!  У тебе затьмарився розум», - відповів я йому. Якщо людина не замислюється про каяття, вона буде продовжувати хворіти. Обов'язково потрібно молитися і їй, і за нає. Мені вдалося пережити всі мої операції завдяки молитві та читанню келійного синодика. Ось цей контакт, ця стежка, яка зветься молитвою, і йде знизу вгору і зверху вниз. Молитва допомагає людині вижити. Не можна впадати у відчай. Розпач - від маловір'я.

Архімандрит Антоній (Гуліашвілі) в Стрітенському монастиріАрхімандрит Антоній (Гуліашвілі) в Стрітенському монастирі

-         Пам'ятайте, що будь-який гріх можна подолати. І необов'язково для цього відрубувати собі пальці, як робив відомий герой Толстого. Але всіма силами потрібно намагатися гріх долати і просити Бога про допомогу. Якщо тобі посилається хвороба, то це час, відпущений тобі для покаяння. Господь сказав: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас».

      А якщо ти свідомо не йдеш? Христос не стане ломитися тобі у двері. Він стоїть і стукає. Відкриєш - Він увійде, якщо не відкриєш - Він не ввійде. Господь нікого не примушує, інакше потім, на Страшному суді, ти скажеш: «Я хотів жити інакше, але мене змусили так, і я не зміг». Господь запрошує: «Приходь, і Я тобі допоможу».

Чи потрібна місія?

- Тоді постає питання місіонерської діяльності. Якщо людина має сама почути стукіт у двері свого серця, покликати Господа, то навіщо ходити по вулицях з проповіддю? 

-          Я категорично проти активного місіонерства. Невже ми повинні ходити по вулицях і прохати людей: прийдіть, заради Бога, до Церкви?

-         Але ж апостоли ходили ... 

-          А ми гідні зрівнятися з апостолами? Я думаю, що ні. Церква повинна залучати людину своєю чистотою і щирістю. Один студент мене запитав: «У мене є хороший друг, він невіруючий. Як йому допомогти?» Я відповів: лише власним прикладом! Ось друг каже тобі, що завтра намічається вечірка у Марини. «Ні, я прийти не зможу». - «Як?! Ти ж у нас душа компанії!» -  «Не можу. Завтра свято преподобного Серафима Саровського»...

-          А чи не відштовхне чи навпаки це невіруючого від віри? 

-          Я ж не маю на увазі дурника. Я кажу про розсудливу людині. «І ти проміняєш нашу компанію на якогось Серафима?!» Проте вечірка проходить без нього. Тут друг і замислиться, що це за Серафим, якщо через нього людина відмовився від танців, від вина, від веселощів. Приходить: «Слухай, розкажи мені про Серафима, заради якого ти нас покинув». І ти розповісиш йому, до церкви відведеш, ікону покажеш, а тут «Нині відпускаєш» заспівають. «Слухай, як у вас гарно співають!» І ось він сьогодні послухав музику, завтра на службу прийшов і далі цікавиться: «А чому один піп несе свічку, а інший книгу?» А ти відповідаєш: «Це не піп, а паламар несе свічку. Свічка зображує Іоанна Хрестителя, який прийшов до Христа, а Євангеліє - це вже Сам Христос». - «А хто такий Іван Хреститель?» ... І трапляється так, що той, хто цікавився, став більш віруючим, ніж той, хто пояснював.

Про матір

 Архімандрит Антоній (Гуліашвілі)

Архімандрит Антоній (Гуліашвілі). Фото: Православие.Ru

- Я дуже любив маму; звичайно, як син й ображав її, але мама для мене була святая святих. Коли я зустрічаюся з людьми, які не шанують матір через своїх дружин, я завжди розповідаю: «Є у нас в Грузії така притча. Одна дружина настільки оволоділа своїм чоловіком, його розумом, що він все став робити проти матері. І ось одного разу, дійшовши до межі в своїй дружбі з бісом, дружина каже чоловікові: "Мені потрібно серце твоєї матері». Той пішов, вбив маму, дістав серце і біжить до дружини - віддати серце. І впав. А серце каже йому: «Синок, ти не забився?» Ось що таке мати. Чи можна з матір'ю так чинити на догоду дружині?! Це легенда. Але вона пов'язана з правдою, адже ми знаємо, що дуже багато дітей перестали шанувати батьків. І цікаво, що дружини завжди в Священному Писанні знаходять аргументи, які їм вигідні: «А ти що під вінцем обіцяв Богові? Ти чув, коли батюшка читав: залиш батька свого, матір свою і пристане до дружини? А ти? А ти через матір мене ображаєш, забуваєш ... » Розумієте?!

«О Рим! - І я християнин»

- Які наші найбільші недуги сьогодні? 

- Наші недуги полягають у тому, що ми погоджуємося на всі пропозиції, навіть якщо внутрішньо і не згодні. На соборі старців у присутності двох архієреїв було вирішено покарати когось у монастирі. Всі були «за». Піднявся тільки один старець: «Я не згоден».     - «Як? Два архієреї вирішили!» Зрештою він зі смиренням вимовив: «Владико святий, якщо ви благословите, я підпишу, але я не згоден». Розумієте? Він проявив чернечий послух. Але - Бог свідок, що я не згоден. Так і отець Іоан (Крестьянкін), і всі ті, про кого я розповідав вам, вони не йшли проти законів, але вони свідчили своє ставлення.

- Що б ви порадили нам, сучасним християнам? 

- Будьте щирими і не бійтеся нічого. Я не можу додати розумніше і більше того, що сказав архімандрит Іоан (Крестьянкін) у своєму прощальному заповіті: «Нічого не бійтеся, крім гріха, і ні перед ким не тремтіть». Тому що найнайсвятіше - у Бога, все інше тлінне. І яка різниця, я помру за правду сьогодні або мене вб'ють завтра? Я знаю, що я встану перед Господом. 

Ось я можу сказати відкрито: якщо завтра оголосять боротьбу з Церквою, то більше половини перестане ходити до храму, залишаться одиниці, віддані Богу. Був такий святий Ігнатій Богоносець. Чим він прославився, і чому його назвали Богоносцем? Він носив Бога в серці. І коли його розірвали леви, кати розрізали його і побачили серце, на якому було написано: «Ісус Христос». А ми часто Бога носимо лише на язиці. 

У Акакія Церетелі є вірш: «Пресвята Богородиця, Твій уділ - це багатостраждальна Іверія, не відвернися від нас, повернись обличчям до нас і благодаттю Своєю осіни нас».

 Сьогоднішня ситуація - останній шанс, даний нам від Господа. Прийшов час нарешті покаятися в наших гріхах, а не продовжувати повторювати, що з нами нічого не станеться, що нас Божа Матір покриє. Ми повинні нести своє покаяння через страждання, через усвідомлення того, що ми злочинці по немочі нашій (не можна себе виправдовувати неміччю, вона виліковна: у нас є сповідь і причастя). Може, я і неправий, але завжди вперто повторюю: «Треба бути Петром, а не Іудою». Апостол Петро був гарячий, згадайте його бесіду з Господом, коли Господь питав його: «Чи любиш ти мене?» Як гаряче відповідав Петро, ​​як він відрікся, розкаявся і опісля став святим апостолом! Тепер подивіться, скільки покірно і лагідно зі Спасителем розмовляв Юда: «Чи не я, Господи?» І видав Його за 30 срібняків.

Рим. Колізей. Мученики

Рим. Колізей

Ви, напевно, читали Надсона. Цей поет помер молодим, у 21 рік. Я дуже люблю його вірша «Християнка» та «Іуда».

Пам'ятаєте: 

«Прости, о Рим, я умираю

За веру в моего Христа.

 

И в эти смертные мгновенья,

Моим прощая палачам,

За них последние моленья

Несу я к горним небесам:

 

Да не осудит их Спаситель

За кровь пролитую мою,

Пусть примет их Святой Учитель

В свою великую семью,

 

Пусть светоч чистого ученья

В сердцах холодных он зажжет

И рай любви и примиренья

В их жизнь мятежную прольет!..

 

Настільки її вчинок торкнув патриція, що той вискочив з ложі:

 

С огнем в очах предстал Альбин

И молвил: «Я умру с тобою…

О Рим! – и я христианин…»

 Ось чого нам не вистачає…

З архімандритом Антонієм (Гуліашвілі)розмовляла Олександра Нікіфорова

Фотографії з особистого архіву архімандрита Антонія (Гуліашвілі) і відкритих Інтернет-джерел

Джерело: Православие.ru

Переклад: Православний Оглядач

To Top