Християнський оглядач блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться (Матвія 5:9)
  • жнива

Адвокат диявола

джерело: 20 хвилин

Андрій ТОЛСТОЙ, редактор сайту "Християнський оглядач"

Коли трапляються якісь катаклізми, особливо спричинені людьми, приміром війна, чимало віруючих людей починають звинувачувати в цьому диявола.

Як правило, він, цей диявол, ворожий командир, невидимий головнокомандувач, який частенько за описами пропагандистів вселяється в головнокомандувача видимого. Але хочу зауважити, що цей погляд я вважаю вкрай невірним, якщо сприймати диявола як впалого ангела.

Адже закликає до війни, стріляє зі зброї, поширює брехню ніякий не "вигнаний з неба" ангел, а вигнані з раю люди. Проте вигідно звинувачувати в цьому когось іншого, правда? Невже впалий ангел взяв у заручники політиків, журналістів та інших, і змушує їх розпалювати війни? Ні, звичайно. І ось, люди вбивають один одного, обмовляють один одного, роблять всякі нехороші справи один одному, а винен чомусь якийсь впалий ангел. Слухаючи все це починає здаватися, що гріхи світу поніс не Христос, а щодня несе на собі сатана. Адже він у всьому винен.

Напрошується висновок. Якщо ніякого упалого ангела - диявола, як винуватця всього, припустимо нема, людство його обов'язково вигадало б. Адже як інакше виправдати звірство щодо ворога, якщо не тим, що ворог насправді диявол, а не людина. Але ось, що цікаво, коли Біблія говорить про Божий суд, то справа диявола на ньому не розглядається, виключно люди судяться за свої вчинки або бездіяльність.

А от послухаєш релігійних людей, так у всьому винен сатана. А коли читаєш Біблію, то для Бога сатани як ніби немає. Відповідальність за всі свої справи несе виключно людина, і ніяких пом'якшувальних обставин, у вигляді слів "біс поплутав". Так можливо для того, щоб побачити справжнього сатану іноді потрібно подивитися в дзеркало і перестати вже валити все на, схоже вигаданого кимось давненько, упалого ангела.

Левіафан чи карась?

Чому християнин падає швидше невіруючого?

Критикувати служителів за розкіш надихає сатана?

To Top